Sponseret af: Hamlet Protein A/S

Få det bedste ud af dine smågrise

For at dyrene skal have det optimale protein niveau og udnytte deres vækstpotentiale, kræver det en afbalanceret diæt. Men hvordan kan man give grisene den bedst mulige start på livet? Svaret er HP Fodrings Koncept fra Hamlet Protein.

Det er velkendt, at grise har behov for et højt protein niveau for at maksimere deres vækstpoteniale. Desværre kan dette protein også være en hæmsko, da det kan forårsage diarré hos dyrene. Vi kan ikke længere ty til hjælpemidler som zink, og man bør bruge så lidt antibiotika som muligt. Så vi tager lidt »gassen af ballonen« og mindsker grisenes tilvækst på denne måde.

Hos Hamlet Protein er vejen frem klar – vi skal fodre grisene med de »rigtige råvarer«, det vil sige rene råvarer uden anti-nutritionelle faktorer, toksiner, ukrudtsfrø og lignende. Dete sikrer, at mave-tarm sundheden opretholdes, og at grisens naturlige vækstpotentiale understøttes.

Foder er selvfølgelig en energikilde, der giver vækst, men fiber er også en vigtig faktor i grisenes mave-tarm sundhed. Der skelnes mellem opløselige og uopløselige fibre, og tendensen er, at over halvdelen bør være uopløselige. Dette er karakteristisk for vores produkt HP FiberBoost, der er blevet behandlet med enzymer i vores fabrik. Fibrene bliver faktisk præbiotiske og kan derved fungere som mad til de gode bakterier i grisens mave-tarm-kanal.

Når dette sker, øges produktionen af frie fedtsyrer, navnlig smørsyre, og det er generelt anerkendt som positivt for grisens mave-tarm-system.

Ved at anvende de rigtige råvarer, kan man også øge mængden af protein. Når man har rene råvarer og effektive fibre, kan man anvende mere protein og dermed fremme væksten hos de små grise.

At sænke proteinindholdet er ikke den eneste løsning

Vi har fuld forståelse for, at forskellige instanser skal komme med generelle anbefalinger og overvejelser. Det er sandt, at den sikre løsning ofte er at anbefale en general reducering af proteinindholdet - en »one size fits all«-tilgang. Dette giver også mening, især hvis der er mulighed for kompensatorisk vækst, hvor grisen senere indhenter den tabte vækst.

Ikke desto mindre tror vi også, at der er mange dygtige svineproducenter, der kunne have gavn af at give deres smågrise en hurtigere start. Selvom pasning er den vigtigste faktor for succes med at få gang i smågrisene, tror vi på, at der er mulighed for at øge effektiviteten fra begyndelsen af.

Vi erkender, at der ikke er nogen enkeltløsning, der passer til alle, og at der er behov for individuelle tilgange og hensyn til forskellige produktionsmetoder og forhold. Ved at tage højde for dygtige svineproducenters ekspertise og erfaringer, kan vi skabe en strategi, der maksimerer vækstpotentialet hos smågrisene og sikrer deres trivsel.

Konsekvens af reduceret protein-indhold

Hvis vi antager, at det lykkes med at undgå fravænningsdiarré via de tiltag, vi gør gennem fodringen, så er det faktisk en fordel, at vi ikke har zink i foderet, da det kan påvirke mavetarm-systemet negativt fremadrettet. Konsekvensen er, at du får en lavere tilvækst til at begynde med.

HP Fodrings Koncept kan hjælpe med at komme over perioden med fravænningsdiarré. Og når man ikke (lovmæssigt) kan bruge zink mere, så er fiber en fantastisk hjælp til at komme over denne svære periode i smågrises liv.

Vores motto er, at »den rigtige start gør hele forskellen« og det her er en del af den rigtige start. HP Fodrings Koncept gør, at man kommer godt i gang, og man udnytter grisens potentiale fra dag et ved, at man får en højere vægt efter endt ophold i klimastalden.

Selvom man stadig diskuterer, om kompensatorisk vækst er en fordel, og om det i det hele taget er muligt, er der ingen tvivl om, at man hvis man kunne anvende et højt proteinniveau fra start af uden sundshedsmæssige problemer, så gjorde man det.

Og det er det, vi forsøger med HP FiberBoost – og vi synes, at vi er kommet et langt stykke af vejen.

Om HP Fodrings Koncept

At opdrætte smågrise kan være en udfordrende opgave, men med HP Fodrings Koncept kan du give dine dyr den bedste start og udnytte deres potentiale fra dag et. Her er nogle af de fordele, du kan opnå ved at bruge HP Fodrings Koncept:

  • Minimer risikoen for problemer i mavetarmkanalen
  • Hjælp mave-tarm sundheden godt på vej med HP FiberBoost
  • Opnå en højere vægt ved 30 kg end normalt
  • Undgå at skulle sænke proteinindholdet i foderet

Giv dine smågrise den bedst mulige start på livet med HP Fodrings Koncept!

Læs mere om HP Fodrings Koncept her!

Hamlet Protein A/S

Saturnvej 51
8700 Horsens