Sponseret af: CNH Industrial Danmark Case IH A/S

Begejstret maskinfører: - Alt er blevet bedre på den nye Puma

Det er næsten kommet bag på folkene på Egebjerg Maskinstation, hvor meget forbedret den nye Case IH Puma 260’er er blevet. Den kan mange af de samme opgaver, der før krævede en traktor i Optum-klassen, og så er både komfort, lydniveau og brugervenligheden blevet væsentligt opgraderet.

Maskinfører Mathias Ørum har kørt med den nye Case IH Puma 260’er i to måneder nu, hvilket samlet er løbet op over 300 timers testkørsel for Mathias Ørum alene.

- Og jeg må altså indrømme, at det er blevet min nye favorittraktor, siger Mathias Ørum med et smil oppe i førerhuset.

I skrivende stund kører demomodellen græs syd for Egebjerg Maskinstation mellem Skive og Holstebro. Traktoren er udlånt til testkørsel hos maskinstationen for at teste dens egenskaber.

- Den er helt fantastisk. Jeg er meget tilfreds med den, og den er noget bedre end de gamle, lyder det med begejstring i stemmen fra maskinføreren.

På den nye Puma er der større hjul i forhold til de mindre Puma-modeller.

- Og så har den selvfølgelig lidt flere hestekræfter, siger Mathias Ørum med et lille smil.

Magter mere

- Med de nye hestekræfter og de større hjul, kan man tydeligt mærke, at den kan magte lidt mere. Den er bedre til at trække fremad her og skubbe vognen op i stakken, når vi kører græs, siger han.

Udover græskørsel har maskinstationen indtil videre brugt Pumaen foran en 6-furet plov i den første tid. Dernæst blev en 4-meters dybdeharve spændt bagefter, der er blevet kørt pløjefri majs samt halmkørsel.

Indtil Mathias Ørum overtog styringen i 260’eren, har han primært kørt Puma 230 og 240 samt Magnum.

Og han mener, at den nye model stort set kan udføre mange af de samme opgaver, som tidligere krævede en af maskinstationens større traktorer.

- Du får jo en mindre traktor, men den kan jo næsten det samme. Jeg synes, det er en rigtig fin størrelse. Det er en stærk traktor i forhold til dens lille størrelse, og så er det rarere at køre med en mere snild traktor, siger Mathias Ørum.

Næsten en Optum

Den innovative FPT NEF 6.7 l-motor har en maks. ydelse på 280 hk uden effektforstærkning og 302 hk med effektforstærkning. For at overføre al den kraft til jorden er den nye Puma udstyret med større og kraftigere aksler med plads til 2.05 m bagdæk, der giver bedre trækkraft og større produktivitet uden øget jordkomprimering.

Også maskinstationens ejer, Frede Madsen, stemmer i i forhold til ydelsen.

- Man kan godt mærke styrken. Den er næsten lige som en Optum, synes jeg.

Derudover er der sket en markant forbedring i komforten, fremhæver maskinføreren. Den nye Pumamodel er blandt andet en del højere, og førerhuset er blevet opgraderet i volumen.

- Man kan i hvert fald tydeligt mærke, at der er meget mere plads og mere komfort i den. Man sidder skidegodt, lyder det fra Mathias Ørum i græsmarken.

Den nye Puma-kabine er den samme som på den større Optum. Den er aktivt affjedret, og det opvarmede og ventilerede sæde passer på kroppen. Desuden har den større kabine også større ruder og bedre udsyn hele vejen rundt om traktoren.

Meget lavere lyd

Den unge maskinfører fremhæver desuden lydsiden.

- Man kan næsten ikke høre snitteren i aktion, og der er ikke meget støj fra motoren og rundt om, siger maskinføreren, der er begejstret for at arbejde med teknik, og er meget glad for at have fået lov til at køre med den nye Puma.

- Jo mere teknisk det kan blive, jo sjovere er det, siger han.

Mathias Ørum er især blevet meget begejstret for det nye kørehåndtag.

- Der er kommet en masse nye funktioner. Vi har fået ekstra olieudtag på, hvor man kan programmere efter, hvilke udtag man selv synes, der skal være i. GPS-autostyring sidder her også, og så har vi også fået ekstra programmerbare knapper, så man selv kan bestemme, hvad de skal gøre. Jeg har f.eks. valgt at smide firhjulstræk og differentialespærre heroppe i kørehåndtaget. Så hvis jeg kommer ud i en situation, hvor jeg skal reagere hurtigt på lige at få slået spærringen til, hvis jeg er ved at sidde fast, så kan jeg hurtigt tilgå det her, i stedet for at jeg skal lede efter knappen på armlænet, forklarer maskinføreren og fortsætter:

- Det gør lidt mere sådan, at du ikke skal rundt og rode her i armlænet, men bare kan nå det hele med en finger. Vendegearet er blevet noget større, og jeg er faktisk blevet vild med at bruge vendegearet i håndtaget i stedet for ved rattet, fordi det er lidt nemmere at tilgå nu.

Maskinstationens ejer, Frede Madsen, synes, det har været spændende at få lov til at prøve den nye 260’er. Og han er bestemt ikke afvisende overfor på et senere tidspunkt at skulle anskaffe sig en sådan model til maskinparken, efter de har afleveret demomodellen tilbage.

Fakta om Puma 260 CVXdrive

  • Nominel effekt: 191/260 - maks. effekt 280 hk

  • Transmission: CVXDrive

  • Kapacitet: Bag 10.463 kg / front 5.812 kg

  • Maks pumpekapacitet: Op til 170 l/min

Egebjerg Maskinstation

Maskinstationen har kørt med Case IH i 19 år.

Maskinparken tæller flere Puma 240’eren, et par 230’ere, nogle 180’ere samt en 170’er.

Foruden kører de med tre Optum’er og to Magnum’er.

CNH Industrial Danmark Case IH A/S

Roholmsvej 19 2620 Albertslund