Sponseret af: Pöttinger Scandinavia ApS

Lars og Jonas Rubæk skiftede til Pöttinger: - De lever op til, hvad de lover, og de er med i pris

Den unge, lollandske svineproducent og planteavler Jonas Rubæk har både dybdeharve, såmaskine, radrenser og plov fra Pöttinger, og han har ikke set sig tilbage, siden han begyndte en løbende udskiftning for nogle år siden. For ham og hans far, Lars Rubæk, handler det om god service og stærke og holdbare redskaber, hvor prisen også holder.

I slutningen af september vender sommeren pludselig tilbage for en kort bemærkning. Og det bliver udnyttet til fulde af Jonas Rubæk fra Guldborg på Nordøstlolland.

Han sidder bag rattet på traktoren, der fører Pöttingers 5-meters Aerosem VT 5000 med påbygget frøudstyr gennem marken, hvor der skal etableres vinterhvede.

For nogle år tilbage påbegyndte den unge landmand en løbende udskiftning til Pöttingers produktprogram.

- Vi har valgt at købe Pöttinger-redskaber, fordi vi synes, at de har leveret en god service. Det er brugervenligt, de har et godt produktprogram, og jeg synes, at de lever helt op til det, vi er blevet lovet, fortæller den unge svineproducent, der sidste år overtog bedriften Stenshøj efter sin far Lars Rubæk, der dog stadig arbejder på bedriften og hjælper med nogle af de store beslutninger.

Jonas Rubæk er 8. generation på Stenshøj, som er et konventionelt landbrug på 540 hektar, hvor der årligt produceres 8.000 slagtesvin, og jordtypen varierer mellem JB5 og JB7.

Udover rotorharven, der befinder sig i marken, har Jonas Rubæk også en 3,5-meters Synkro 3530 dybdeharve i marken, der var det første Pöttingerudstyr, han fik. Derudover er der en 5-furet Servo 45 S Plus Nova vendeplov samt en Flexcare V 6200-radrenser, som står hjemme.

Høj brugervenlighed

Det er Jonas Rubæk selv, der styrer rotorharven denne septemberdag.

- Vi fik den her i foråret, og den har en høj brugervenlighed. Den er nem at indstille og har nogle gode brugerfunktioner, siger han og fortæller, at den i år har sået 120 ha vårbyg, 120 ha raps og nu er i færd med at så 120 ha vinterhvede.

- Vi har altid kørt med rotorsæt her, og har skiftet ud med det her 5-meter rotorsæt, i og med at vi kunne samså noget gødning om foråret, og at vi også vil kunne nedfælde lidt startgødning til vores vinterraps, siger han.

Jonas Rubæk fortæller, at 5-meters rotorharven er lige så nem at trække som én på 4 meter.

- Og vi har opnået højere kapacitet, i og med at vi har større tank med. Og så har vi jo selvfølgelig fået 1 meter mere at køre med.

Kunne hæve pakvalsen

Lars Rubæk fortæller, at bedriften for fem-seks år siden fik tre-fire forskellige dybdeharver fra forskellige firmaer på prøve.

- Vi skulle til at dybdeharve, efter vi tog roer op. Men der var ikke nogen, der kunne hæve pakvalsen op, så vi kunne køre i 30 cm dybde. Men der fik vi jo så Pöttinger på prøve, og det kunne den. Du har vægten, og den kan lave overfladen, så den lige rører den men uden at trykke den. Og vi slipper for at bruge tid på at afmontere og påmontere valsen, siger han.

- Vi har prøvet andre, og det var den her, der kunne indfri vores forventninger. Den er jordsøgende, og den kan holde sig i jorden, uden at den knækker bolte. Den kan kort sagt holde til det, vi gør, fortæller Lars Rubæk.

Imponerede

Grunden til at der blev investeret i den 5-furede Pöttingerplov var, at Jonas Rubæk fik lov til at køre demo med den.

- Og den lavede et godt pløjearbejde og fik vendt jorden rigtigt rundt. Den er solid og stærk.

Med i pris

Radrenseren fra Pöttinger har de kørt med i to år nu.

- Og det er jo creme de la creme, for den kan jo alverdens ting. Den kan indstilles efter forskellige rækkeafstande og afgrøder. Så den kan meget mere, end det vi har brug for. Der er mange ting, du kan indstille. Så for én der har specialafgrøder, er den nem at montere om, og den kræver ikke værktøj til det. Den er fin jordsøgende, og du behøver ikke bruge nøglen for at ændre sporbredde. Den kan jo nogle ting. Den kan holde i jorden, og den kan styre, fortæller faren, der også understreger, at servicen fra Pöttinger har været et stort plus.

Faren er overordnet set ikke i tvivl om, at skiftet til Pöttinger har været tilfredsstillende.

- De er med i pris, og det er også en vigtig faktor. Sliddele er de også konkurrencedygtige på, og de holder. Det kan jo ikke hjælpe noget, at det er billigt, hvis det ikke er noget værd jo, siger Lars Rubæk med et lille grin.

Pöttinger Scandinavia ApS

Benshøj Industrivej 11
9500 Hobro