Sponseret af: Pöttinger Scandinavia ApS

Familien Staugaard Bertram med 1.600 hektar sværger til Pöttingergrej: - Der er virkelig noget jern i det

For sønderjyske Hans Peter Staugaard Bertram var det lidt et tilfælde, at der blev skiftet til Pöttinger for nogle år siden. Nu er efterårsarbejdet nemmere og simplere. Og først og fremmest roser svineproducenten Pöttinger for styrken i grejet og sliddelene. Desuden er servicen i top.

Ude ved den meget stive jord ved Kiding Hovedgård ved Bovrup, nær Sønderborg, er Hans Peter Staugaard Bertram i gang med at klargøre sin Pöttinger Terrasem V9000 DZ såmaskine, hvor efterårets korn skal sås.

Det er i begyndelsen af september, og sommerheden har endnu ikke forladt Danmark.

Svineproducenten og hans hold af medarbejdere fra Landbruget Vesterskov har sved på panden her i den travle tid efter høst, hvor der både skal harves, pløjes og sås med et godt læs hestekræfter foran maskinerne.

- Grunden til at vi kører Pöttinger, er, at det er simpelt at køre med, lyder det med et smil fra Hans Peter Staugaard Bertram, som også påpeger, at grejet generelt set er »super stærkt.«

- Jeg tror, sådan en såmaskine vejer 16-16,5 ton, så der er virkelig noget jern i den. Og det kræver det jo også. Når der er 500 eller 550 heste foran, så skal grejet bagved kunne holde, lyder det fra svineproducenten. Han fortæller, at han ikke vil hænge andre producenter ud.

Holder ufatteligt længe

- Men lige i forhold til sliddele, så er der noget jern i Pöttinger. Det er der ingen tvivl om. Såskær, discsektionen, slidtænder og harver, det holder ufattelig længe. Vi har noget oftere skiftet sliddele ved andre fabrikater, fortæller han.

Landbruget Vesterskov tæller omtrent 1.600 hektar med tilhørende tre sohold med sammenlagt 2.500 søer og en årlig produktion på 75-80.000 slagtesvin.

Bedriften prioriterer at så tidligt, allerede i begyndelsen af september, ved Kiding Hovedgård på grund af jordforholdene, siger Hans Peter Staugaard Bertram.

- Det er på grund af den stive lokalitet. Hvis vi pludselig får regn her i efteråret, så er det for sent herude siger han.

Super driftssikker

Udover den store Terrasem såmaskine har bedriften også en Terria 6040 stubharve, en Terradisc 8001 T discharve og et supplerende Terrasem 4000 DZ såsæt, som kører i markerne.

Hans Peter Staugaard Bertram fortæller, at Terria stubharven er »super driftssikker«.

- Vi bruger den i den stive jord, og man må sige, at den laver et kanonstykke arbejde, og selvom vi sætter 500 heste med tvillingehjul og alt foran, så revner den ikke nogen som helst steder. Det er virkelig noget solidt grej, der er bygget til formålet, fortæller han.

Både det 4 meters såsæt samt den store Terrasem er desuden meget nemt at sætte sig ind i, siger landmanden, der påpeger, at det er et stort plus i bogen.

- Det tager 5 minutter, og så kender du snart alle menuer i den. Det er virkelig noget, alle folk kan finde ud af. Det er så logisk, siger han.

Fan af fuldskårne discs

En anden ting som svineproducenten er fan af er, at Pöttinger kører med fuldskårne discs.

- Jeg synes, det giver super god mening. Stort set alle andre såmaskiner kører med rillet bearbejdning i discsektionen. Hvis vi går ud og rager i jorden, kan vi mærke, efter at vi har sået, at når vi kører med fuldskårne discs, så har du en ens behandling af jord under frø. Hvorimod hvis du kører med rillet disc, så kan det jo ikke undgås, at hver gang der kommer en udskæring i tallerkenen, så er jorden jo ikke bearbejdet der, fortæller landmanden.

Terradiscen blev købt sidste efterår, efter at Hans Peter Staugaard Bertram havde fået lov til at køre demo med den.

- Det der sådan set var rart ved den, det var, at det er en simpel menu. Det er faktisk stort set vores elever, der kører med den. Du sætter den bare over 6 cm, så regulerer hele maskinen sig selv og kører i 6 cm dybde, fortæller han og fortsætter:

- Det var jeg lidt fan af i stedet for, at det var manuel dybderegulering, for der kører den sgu ikke i samme dybde over en hel dag. Vi kan køre op til 20 km i timen, og diskmaskinen holder jo til det, så det er kvaliteten i grejet, der er afgørende, fortæller han.

Grunden til at det store landbrug skiftede til Pöttinger for nogle år tilbage var lidt tilfældig, fortæller Hans Peter Staugaard Bertram.

- Vi var til åbent hus ude ved Kaj Homilius, hvor de udstillede en 8 meters såmaskine, og det havde jeg gerne i nogle år villet have. Og så snakkede vi med dem om at komme ud og køre noget demo. Og så fandt vi ud af, hvad grejet var, og det har vi så holdt ved, siger landmanden, der desuden påpeger, at en stor del af den gode oplevelse med Pöttinger er den gode service.

- Det er klart servicen, og folkene bagved, der er skyld i det, siger han.

- De står på spring nat og dag for at servicere os, hvis vi holder stille. Så det er begrænset, hvor mange driftstimer vi mister. Når vi har nogle større ting, der kan være med maskinen, noget der skal opdateres, små børnefejl, så står Pöttinger 110 procent bagved, og det er fantastisk, siger landmanden og nævner et eksempel på en fejl der på et tidspunkt var på Terriaen i begyndelsen.

- Og det ordnede Pöttinger bare uden at blinke med øjnene. Det er fantastisk at samarbejde om, at man ikke skal slås med sådan noget, siger Hans Peter Staugaard Bertram.

Pöttinger Scandinavia ApS

Benshøj Industrivej 11
9500 Hobro