Merudbytter med flydende gødning
Flydende gødning, der er blevet mere og mere udbredt de seneste årtier, byder på en række fordele over fast gødning.
Anvendelsen af flydende gødning har i løbet af de seneste 30 år udviklet sig fra ikke-eksisterende til i 2024 at udgøre 22 procent af al N i handelsgødning i Nordamerika og Europa. Det svarer til en samlet mængde på 12 millioner ton årligt. Der er tre hovedgrunde til denne udvikling:
- Sikkerhed: Flydende gødning kan ikke brænde eller eksplodere. Det har specielt i USA været et vigtigt tema efter alvorlige ulykker og terrorhandlinger med fast nitratgødning.
- Præcision: Større maskiner, større arbejdsbredder og moderne præcisionsteknologi giver nogle klare fordele, ikke mindst udbyttemæssigt, for flydende gødning i forhold til traditionel fast gødning.
- Udbytte: Flydende gødning består kun af 100 procent vandopløselige næringsstoffer, som er den form, planterne optager næring i. Produktion af fast gødning kræver tilsætning af fyldstoffer i produktionen, der enten ikke er plantenæringsstoffer eller er næringsstoffer, der ikke er vandopløselige. Flydende gødning har derfor altid en udbyttemæssig fordel i forhold til fast gødning.
Merudbytte på grund af øget præcision
Moderne centrifugalspredere er utroligt avancerede, og gør et fremragende spredearbejde, selv ved store arbejdsbredder. Trods dette vil der altid være en begrænsning i præcisionen på grund af variation i gødningsproduktet, vejrmæssige forhold samt rystelser og bevægelser ved kørsel i kuperet terræn.
Afhængig af gødningstype vejer et gødningskorn ca. 50 mg og har en diameter på 2-4 mm. Det giver en naturlig fysisk begrænsning i muligheden for ramme præcist, når gødningskornet kastes ud på 20-30 meters afstand. Både officielle spredetest i Danmark og Tyskland viser, at det reelt ikke er muligt at sprede med mere end ca. 85 procents nøjagtighed under markforhold. Denne unøjagtighed svarer ifølge disse undersøgelser til et udbyttetab i vinterhvede på 1-2 hkg/ha. Præcisionsfordelen ved anvendelse af flydende gødning giver derfor et gratis merudbytte på 1-2 hkg/ha i forhold til optimalt udbragt fast gødning.
Med flydende gødning er det desuden muligt at sprede helt nøjagtigt ud til kanten af marken uden tab til omkringliggende biotoper som vandløb, grøfter, søer osv.
Merudbytte på grund af gødningsform
Alle afgrøder har en specifik optagelseskurve for næringsstoffer i løbet af vækstsæson. Kurven er et udtryk for, hvor meget næringsstof, der skal være til rådighed i rodzonen på et givet tidspunkt for at planten er optimalt forsynet med næringsstoffer.
Hvis man tilfører en større mængde end nødvendigt, vil det ikke føre til højere udbytte. Det kan derimod give risiko for tab af næringsstoffer i form af udvaskning eller tab af lattergas. Hvis man tilfører mindre gødning til rodzonen, end planterne på et givent tidspunkt har behov for, fører det til et udbyttetab, der ikke kan kompenseres ved senere at tilføre ekstra gødning.
Flydende gødning kan indeholde tre forskellige N-former, og består kun af rene 100 procent vandopløselige næringsstoffer. Det giver mulighed for at ramme planternes nøjagtige behov bedre, end man kan med traditionel fast gødning. Forsøg med flydende gødning både som startgødning og som fuldgødning har således givet klare merudbytter i forhold til fast gødning i danske forsøg.
Hvordan sikrer man den optimale anvendelse af flydende gødning?
På DanGødnings hjemmeside har man arbejdet med nøjagtige anbefalinger omkring brugen af flydende gødning. Man vil kunne finde megen viden på hjemmesiden.
Vigtigt er det hele tiden at huske, at flydende gødning er forskellig fra fast gødning. Man kan derfor ikke blot kopiere en fast gødningsstrategi 1:1 til flydende gødning. For at udnytte det ekstra udbyttepotentiale ved flydende gødning er det derfor vigtigt at anvende den korrekte strategi.
- Udover den viden, der findes på vores hjemmeside, står vi naturligvis altid til rådighed med rådgivning og vejledning ved direkte henvendelse til os på mail eller telefon, lyder det fra DanGødning.
DanGødning A/S
7000 Fredericia