Journalist

Alexander Dornwirth

+45 61 22 67 55
ad@effektivtlandbrug.dk

Alexander er journalist og videoproducent ved Effektivt Landbrug.

Han skriver artikler om diverse landbrugsrelaterede emner, herunder politisk indhold, og er regelmæssigt ansvarlig for at tilrettelægge avisen Effektivt Landbrug. Han er også ansvarlig for avisens nyhedsbreve, og producerer videoer til redaktionel og kommerciel anvendelse.

Alexander bor nu i Odense, men kommer oprindeligt fra Vangede i Storkøbenhavn.

Seneste artikler fra Alexander Dornwirth

Vandbøfler, bison og kvæg er bedre end hjorte og geder

Nyt stort studie viser, at ideen om, at hjemmehørende dyr er bedre for det lokale økosystem end introducerede arter, er forkert. I stedet er det dyrenes måde at søge føde på, der har betydning.

»CO2-afgift på landbruget er en krigserklæring«

De sociale medier er rødglødende af kommentarer om CO2-rapporten, der udkom onsdag. Særligt mellem Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne og Pelle Dragsted fra Enhedslisten.

Flere landmænd starter traktorerne i Øst- og Centraleuropa

Landmænd fra Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Polen, Litauen, Letland, Kroatien, Rumænien, Slovenien og Bulgarien protesterer mod EU's landbrugspolitik. De afviser begrænsninger af landbrugsproduktionen og ønsker annullering af EU-Ukraine-handelsaftalen samt en forenkling af reglerne for EU's fælles landbrugspolitik. Protesten involverer kørsel af traktorer til grænseovergange.

- 125 kr. pr. ton CO2 kan ende med at blive værre

Harald Olesen fra Søndergaard ved Ådum nær Skjern har 225 årskøer og 232 hektar. Han frygter for fremtiden som animalsk producent i Danmark, og er bange for at ekspertgruppen undersælger lækageeffekten og de negative konsekvenser for beskæftigelsen i yderkommunerne. Og selv hvis politikerne skulle vælge scenarie 3, så kan det få enorme konsekvenser for kvægbranchen på grund af kravet om at bruge Bovaer.

- Flere landmænd vil ikke kunne have en rentabel produktion

Konkurser vil drive landbrugets produktionsnedgang. Især i model 1 med en afgift på 750 kroner pr. ton CO2, mener ekspertgruppe. Ligegyldigt hvilken model, man vælger, vil det give et pænt indgreb i landbrugsproduktionen i Danmark, siger professor Michael Svarer.

Her er ekspertudvalgets anbefalinger til reduktion af landbrugets CO2-udledning

Så skete det. Den længe ventede rapport fra Svarer-ekspertgruppen er blevet fremlagt. Og som vi tidligere har skrevet, byder den på en anbefaling af enten en afgift på enten 125, 375 eller 750 kroner pr. ton udledt CO2 afhængigt af den valgte model.

Minister antyder, at forbud mod fiksering af søer kan være ekspropriation

Hvis man indførte et forbud mod fiksering af søer, uden at indføre en udfasningsperiode, vil det kunne rejse spørgsmål, om det vil være ekspropriation, mener minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V) i et svar til Alternativet.

Nu må de skydes igen

Det vækker »enorm glæde«, ikke mindst hos de landmænd, som har mistet afgrøder for flere hundrede tusinde kroner, at man nu igen må skyde klovbærende vildt i Borris Skydeterræn.

- I bund og grund er man ikke bøjet af i udlandet

Viceformanden i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, kan på ingen måde købe ind på præmissen om, at det ville være gunstigt at demonstrere i Danmark, selvom flere stiller spørgsmålet, om det ville kunne have en positiv effekt. Han påpeger, at gyllen i gaderne ikke har ført til meget andet end, at »politikerne vil snakke«.

Der bliver ikke slækket på CO2-ambitionerne overfor landbruget

Torsten Gejl fra Alternativet havde indkaldt klimaminister Lars Aagaard (M) i samråd for at grille ham for at påstå, at Danmark når i mål med klimaambitionerne for 2025 ud fra Aarhus Universitets nyligt indberettede lavbundstal. Klimaministeren stod dog fast på holdningen om, at man som politiker altid skal tage udgangspunkt i den nyeste bekræftede viden.