Dyrskueformand får debut på talerstolen

59-årige Villads Sørensen blev i efteråret valgt som ny formand for Roskilde Dyrskue, og han får således debut på talerstolen til den officielle åbning fredag den 31. maj.

Villads Sørensen er et kendt ansigt i sjællandske landbrugskredse. Han har i en lang årrække været bestyrelsesmedlem i VKST og med i dyrskueudvalget for Roskilde Dyrskue. Foto: Jesper Hallgren Villads Sørensen er 11. generation på Taagemarksgaarden i Hastrup, hvor han producerer 6.000 slagtegrise årligt og tillige har 200 hektar planteavl. Foto: Jesper Hallgren Der har gennem årene været en kolossal udvikling i landbruget, og det ses tydeligt på to traktorer hjemme hos Villads Sørensen. Foto: Jesper Hallgren  Til den officielle åbning af Roskilde Dyrskue 2024 overtager Villads Sørensen pladsen på talerstolen efter Povl Fritzner, der ses på billedet. På forreste række sidder to af de andre talere til 2024-åbningen ved siden af hinanden - formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard (tv), og Roskildes socialdemokratiske borgmester, Tomas Breddam. Foto: Jesper Hallgren

Efter hele 27 år på posten som dyrskueformand proklamerede Povl Fritzner på dyrskuet sidste år, at 2023-skuet var det sidste med ham som formand. Det betyder blandt andet, at der til den officielle åbningsceremoni af Roskilde Dyrskue fredag den 31. maj vil være en debutant blandt åbningstalerne.

Det er Villads Sørensen, 59 år, der har overtaget formandsposten efter 74-årige Povl Fritzner. Villads Sørensen er et kendt ansigt i sjællandske landbrugskredse. Han har i en lang årrække været bestyrelsesmedlem i VKST og har i mange år også været med i dyrskueudvalget (for Roskilde Dyrskue), så han har således et stort kendskab til landets største dyrskue.

- Jeg er stolt over, jeg blev valgt til ny formand for Roskilde Dyrskue. Skuet er noget helt specielt og har altid betydet rigtig meget for mig, fortæller Villads Sørensen, der driver slagtegriseproduktion hjemme på gården, Taagemarksgaarden, i Hastrup mellem Køge og Roskilde.

Elev hos tidligere formand

Han var i tidernes morgen ansat som landbrugselev hos Povl Fritzners forgænger som dyrskueformand, Niels Ilsøe ved Ågerup nord for Roskilde, og Villads Sørensen hjalp – ligesom de andre elever – den daværende dyrskueformand med mange ting i forbindelse med skuet.

- Det var Niels Ilsøe, som indførte traktortræk på Roskilde Dyrskue. Det var noget, han havde set i Holland, og det blev et kæmpe tilløbsstykke, og det er det jo også i dag, siger Villads Sørensen.

Det var allerede tilbage i oktober, at Villads Sørensen blev valgt som ny formand, og i et interview med LandbrugØst fastslog han dengang, at han ikke havde planer om at foretage revolutionerende ændringer.

- Der bliver ikke noget med, at vi nu skal lave dyrskue på en helt ny måde. Vi skal passe godt på det dyrskue, vi har, og hele tiden følge med den udvikling, der er, er holdningen hos Villads Sørensen.

Traditioner og udvikling

Han påpeger, at det både handler om at værne om de mange gode dyrskuetraditioner og samtidig foretage de nødvendige tilretninger og udviklinger, så dyrskuet bliver ved med at kunne tiltrække så mange udstillere, besøgende og frivillige.

Ifølge Villads Sørensen er det blandt andet vigtigt, at der er fokus på de mange frivillige, der er med til at løse de utallige opgaver i forbindelse med dyrskuet.

- Der er rigtig mange frivillige kræfter på Roskilde Dyrskue, og dem skal vi passe godt på. Hvis vi ikke havde de frivillige, havde vi ikke noget dyrskue, pointerer han og fortsætter.

- Det er også vigtigt, at vi hele tiden formår at følge med udviklingen. Det er en omskiftelig tid, og det er naturligvis vigtigt, at for eksempel maskinudstillerne kan blive ved med at se en idé i at udstille på skuet.

Vision med fokus året rundt

De høje besøgstal – senest med publikumsrekord på hele 113.763 besøgende i 2023 – og den enorme interesse blandt udstillerne vidner om et populært skue, hvor formidlingen om landbruget er en vigtig faktor.

- Der er på skuet en oplagt mulighed for at få en god snak med de mange gæster, og jeg ved, at mange sætter stor pris på den gode dialog, der er, påpeger Villads Sørensen, som gerne ser, at der året rundt kommer større fokus på Roskilde Dyrskue.

- Vi skal have en endnu mere udadvendt profil, så vi med vores vision, »Roskilde Dyrskue 365«, året rundt får skabt fokus på de mange gode historier i landbruget, fastslår han.

Villads Sørensen bidrager gerne selv med at fortælle de gode historier om dansk landbrug. Han har således blandt andet jævnligt skolebesøg hjemme på den østsjællandske gård.

Her har han en slagtegriseproduktion med 6.000 slagtegrise og 200 hektar med planteavl, hvor det primært handler om at producere foder til grisene.

Officiel åbningsceremoni

  • Roskilde Dyrskue åbner fredag den 31. maj portene til 2024-skuet, og traditionen tro er der klokken 11.30 en officiel åbningsceremoni i Ring 1.

  • Tilskuerne vil til åbningen kunne se udvalgte udstillere fremvise dyr i ringen, og ceremonien indledes med nationalsangen.

  • Der vil til åbningsceremonien være tre taler, og det er ved dyrskueformand Villads Sørensen, formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, og Roskildes socialdemokratiske borgmester, Tomas Breddam.

  • Efterfølgende er der frokost for særligt indbudte gæster som blandt andet sponsorer og samarbejdspartnere.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Læs mere her

Læs også

Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Dyk ned alle vores 29 artikler om Roskilde Dyrskue

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper havde Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening holdt et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Dansk landbrug skal undgå at blive politisk kastebold

Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget, pointerede han.

Søren Søndergaard: - Lige nu er den grønne trepart vores bedste mulighed for at værne om landbrugserhvervet

Landbrug & Fødevarers formand fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget. Jeg kan ikke garantere, at det lykkes. Men vi skal give det et reelt forsøg, pointerede han.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

Fredag den 31. maj afholdt HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper har Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue i denne weekend.

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har pr. 1. juni ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Dyrskueformand får debut på talerstolen

59-årige Villads Sørensen blev i efteråret valgt som ny formand for Roskilde Dyrskue, og han får således debut på talerstolen til den officielle åbning fredag den 31. maj.

Imponerende besøgstal

Med 113.763 gæster var der i 2023 besøgsrekord på Roskilde Dyrskue, der de seneste 10 skuer har haft et gennemsnit på knap 93.000.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.