Anika Dunager har haft heste af forskellige racer siden hun var 12 år. For 10 år siden faldt hun pladask for den flotte tinker-hingst Satins Con Trast, som hun anvender til avl og sælger en del afkom fra.
Anika Dunager, Mogenstrup syd for Næstved, oplevede det som en barnedrøm, der gik i opfyldelse, da hun i 2017 for første gang udstillede nogle af sine heste på Roskilde Dyrskue.
Bortset fra under corona-nedlukningen har hun også lige siden haft heste med på dyrskuet. Hun har »altid« redet og har haft heste af forskellige racer, siden hun var 12 år.
- For en del år siden havde jeg fået aflivet en pony og var derfor på udkig efter en anden hest. På Stutteri Satin i Slagelse faldt jeg pladask for den flotte tinker-hingst Satins Con Trast, som jeg nu har haft i 10 år, fortæller Anika Dunager.
Hun havde tinker-hingsten opstaldet indtil for seks år siden, hvor hun flyttede ind på en landejendom, hvor der er gode folde og god staldplads til hendes seks heste.
Bedst kårede i Danmark
- Jeg er medlem af Dansk Tinker Forening, så jeg fik Satins Con Trast kåret, hvorefter jeg kunne anvende ham til avl. Jeg har nu kunnet anvende ham til avl i to år. Det er gået rigtig godt for os, og i øjeblikket er han den bedst kårede tinker i Danmark, lyder det stolt fra Anika Dunager, der allerede sælger en del afkom.
Hun fortæller, at tinker-racen er en lille hesterace, som dog efterhånden ses i flere og flere folde rundt omkring i landet.
Tinker-hestene er først og fremmest kendt for deres store hårpragt – både i manen og på benene, hvor det kaldes hovskæg. Nogle af disse heste har også »overskæg«.
- Skal en hest vinde på dyrskuet, kræver det ikke mindst, at den opfører sig ordentligt, og så skal den kunne gå og stå pænt. Herudover skal en vinderhest selvfølgelig være velplejet.
Anika Dunager
Rolige af temperament
Kendetegnende for tinker-hestene er, at de er meget rolige af temperament, og derfor er de også meget nemme at arbejde med. I øvrigt findes de i alle mulige forskellige farver og størrelser.
På grund af disse egenskaber fortælles det, at sigøjnerne anvender tinker-heste til at trække deres vogne.
Udover avlshingsten har Anika Dunager lige nu også to seks-årige avlshopper, en plag og to føl.
På Roskilde Dyrskue vil man i år kunne se tinker-følhoppen Taylors Tiger Lilly med føllet Egemosens Marie, som Anika Dunager her præsenterer. Foto: Erik Kjærgaard ChristensenUdstiller to hopper
På dyrskuet i år vil den sydsjællandske tinker-avler udstille følhoppen Taylors Tiger Lilly, der er med føl (Egemosens Marie), samt den to-årige hoppe Egemosens Martha.
- Skal en hest vinde på dyrskuet, kræver det ikke mindst, at den opfører sig ordentligt, og så skal den kunne gå og stå pænt. Herudover skal en vinderhest selvfølgelig være velplejet, understreger Anika Dunager, som i 2024 kunne tage Sjællandspræmie-hingsten med hjem.
- Det koster både tid og penge at udstille på dyrskue, men jeg synes helt bestemt, at det er hele besværet værd. Ikke mindst fordi det giver en masse socialt samvær og hygge at være med som udstiller, siger hun.
Anika Dunager med den to-årige tinker-hoppe Egemosens Martha, som hun udstiller på dyrskuet. Foto: Erik Kjærgaard Christensen