12 RDM-dyr fra Vestmindegård på Sydfalster

Emil Vest-Hansen er gået i sin fars fodspor som RDM-avler. Deltagelsen på Roskilde Dyrskue er en rigtig familiebegivenhed for ham og hans familie.

Emil Vest-Hansen. Hvis nogen – især blandt kvægfolk – synes, at efternavnet lyder bekendt, så er den god nok.

Den 35-årige RDM-avler fra Idestrup på Sydfalster er nemlig søn af den tidligere kendte RDM-avler Villads Vest-Hansen. Det betyder blandt andet, at Emil Vest-Hansen har været med til at udstille på Roskilde Dyrskue helt fra barndommen af.

Sammen med sin ægtefælle, Heidimaria Nielsen, driver han i dag Vestmindegård ved Idestrup med cirka 200 RDM-årskøer plus opdræt – dog med nogle få jersey-køer imellem.

- Vi oplever dyrskuet i Roskilde som både et frirum og en sport, hvor vi hvert år er sammen som familie og møder både venner og kollegaer, siger Emil Vest-Hansen.

Helt uvurderligt vindue

- Når vi udstiller på dyrskuet, får vi – udover det sociale samvær – nogle fantastiske snakke med gode kollegaer. På dyrskuet har vi tilmed en oplagt mulighed for at sammenligne hinandens udstillede dyr, så der er også noget at komme efter rent fagligt, påpeger RDM-avleren fra Sydfalster.

- Ikke mindst Roskilde Dyrskue er på grund af sin placering et helt uvurderligt vindue i forhold til de rigtig mange mennesker uden for landbrugserhvervet, der besøger dyrskuet. Denne kontakt er efter min mening utrolig vigtig for alle parter, konstaterer han.

En rigtig familiebegivenhed

For Emil Vest-Hansen og Heidimaria Nielsen er deltagelsen på Roskilde Dyrskue en rigtig familiebegivenhed, og både familiens fem børn og parrets forældre er med.

Hvert år, når Roskilde Dyrskue er slut, ser de frem til Landsskuet i Herning, hvor de også altid udstiller.

I år udstiller familien fra Vestmindegård tre kalve – en til hver af de tre piger, der er familiens yngste børn. Hertil kommer nogle køer og kvier, i alt 12 dyr.

- Vi lægger i det daglige stor vægt på at drive vores bedrift som en familiebedrift. Det betyder, at vores børn deltager i det daglige arbejde overalt, hvor de kan. Udover os selv har vi to faste, fuldtidsansatte medarbejdere, fortæller Emil Vest-Hansen.

Stigende ydelse

Familien overtog Vestmindegård i oktober 2022, og siden er ydelsen steget pænt. I kontrolåret 2023/2024 steg ydelsen således med gennemsnitligt 1.815 kg EKM pr. årsko, så den nu stærkt nærmer sig 11.000 kg EKM. I øjeblikket yder de malkende køer i gennemsnit 35 kg EKM om dagen.

- Vores køer er på græs om sommeren, selvom det jo nok koster lidt på ydelsen. Til gengæld har vi en bedre sundhed i besætningen.

Emil Vest-Hansen

- Vi laver en del avlsarbejde, så vi bruger kønssorteret sæd til alle kvierne og kødkvægssæd til næsten alle køerne. En gang imellem skyller vi æg for at lave en tyr, hvis Viking synes, at kvien har et tilstrækkeligt højt NTM, fortæller Emil Vest-Hansen.

- Vores køer er på græs om sommeren, selvom det jo nok koster lidt på ydelsen. Til gengæld har vi en bedre sundhed i besætningen. Og endelig føler jeg en særlig tilfredshed ved at se køerne på græs. Det er også et syn, som de mange sommerhusgæster, der færdes her i området, tydeligvis sætter pris på, slutter han.

Læs også

Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Dyk ned alle vores 33 artikler om Roskilde Dyrskue

Modulhytter fra CN Agro ruller ind på årets dyrskuer

Det er kun et par år siden, at den landsdækkende Mors-baserede virksomhed CN Agro præsenterede deres nyudviklede modulhytter. Succesen har været så stor, at mange landmænd lige nu ringer for at bestille flere.

En grøn løsning til renere motorer

Virksomheden Brintceller.dk i Sønderborg er blandt udstillerne på Roskilde Dyrskue, hvor man viser og fortæller om brintceller til forbrændingsmotorer.

Sliddele til alle mærker af plove: Fokus på landsider og landside-stabilisering

For Jens Iversen handler det blandt andet om landsider og landside-stabilisering, når han besøger en række dyrskuer landet over. De to ting hænger nemlig sammen med justering af plove og et godt plovarbejde.

Sliddele til alle mærker af plove: Fokus på landsider og landside-stabilisering

På sommerens dyrskuer skal det for Jens Iversen blandt andet handle om landsider og landside-stabilisering, når han besøger en række dyrskuer landet over. De to ting hænger nemlig sammen med justering af plove og et godt plovarbejde.

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper havde Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening holdt et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Dansk landbrug skal undgå at blive politisk kastebold

Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget, pointerede han.

Søren Søndergaard: - Lige nu er den grønne trepart vores bedste mulighed for at værne om landbrugserhvervet

Landbrug & Fødevarers formand fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget. Jeg kan ikke garantere, at det lykkes. Men vi skal give det et reelt forsøg, pointerede han.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

Fredag den 31. maj afholdt HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.