Emil Vest-Hansen er gået i sin fars fodspor som RDM-avler. Deltagelsen på Roskilde Dyrskue er en rigtig familiebegivenhed for ham og hans familie.
Emil Vest-Hansen. Hvis nogen – især blandt kvægfolk – synes, at efternavnet lyder bekendt, så er den god nok.
Den 35-årige RDM-avler fra Idestrup på Sydfalster er nemlig søn af den tidligere kendte RDM-avler Villads Vest-Hansen. Det betyder blandt andet, at Emil Vest-Hansen har været med til at udstille på Roskilde Dyrskue helt fra barndommen af.
Sammen med sin ægtefælle, Heidimaria Nielsen, driver han i dag Vestmindegård ved Idestrup med cirka 200 RDM-årskøer plus opdræt – dog med nogle få jersey-køer imellem.
- Vi oplever dyrskuet i Roskilde som både et frirum og en sport, hvor vi hvert år er sammen som familie og møder både venner og kollegaer, siger Emil Vest-Hansen.
Helt uvurderligt vindue
- Når vi udstiller på dyrskuet, får vi – udover det sociale samvær – nogle fantastiske snakke med gode kollegaer. På dyrskuet har vi tilmed en oplagt mulighed for at sammenligne hinandens udstillede dyr, så der er også noget at komme efter rent fagligt, påpeger RDM-avleren fra Sydfalster.
- Ikke mindst Roskilde Dyrskue er på grund af sin placering et helt uvurderligt vindue i forhold til de rigtig mange mennesker uden for landbrugserhvervet, der besøger dyrskuet. Denne kontakt er efter min mening utrolig vigtig for alle parter, konstaterer han.
35-årige Emil Vest-Hansen er trådt i sin far, Villads Vest-Hansens, fodspor som RDM-avler. Sammen med sin ægtefælle, Heidimaria Nielsen, driver han i dag Vestmindegård på Sydfalster med cirka 200 RDM-årskøer plus opdræt. Foto: Erik Kjærgaard ChristensenEn rigtig familiebegivenhed
For Emil Vest-Hansen og Heidimaria Nielsen er deltagelsen på Roskilde Dyrskue en rigtig familiebegivenhed, og både familiens fem børn og parrets forældre er med.
Hvert år, når Roskilde Dyrskue er slut, ser de frem til Landsskuet i Herning, hvor de også altid udstiller.
I år udstiller familien fra Vestmindegård tre kalve – en til hver af de tre piger, der er familiens yngste børn. Hertil kommer nogle køer og kvier, i alt 12 dyr.
- Vi lægger i det daglige stor vægt på at drive vores bedrift som en familiebedrift. Det betyder, at vores børn deltager i det daglige arbejde overalt, hvor de kan. Udover os selv har vi to faste, fuldtidsansatte medarbejdere, fortæller Emil Vest-Hansen.
Døtrene (fra venstre) Wilma, Silke og Rose i haven på Vestmindegård med Silkes kvie »Sommerfugl«, som hun trak på Roskilde Dyrskue som kalv sidste år. Foto: Erik Kjærgaard ChristensenStigende ydelse
Familien overtog Vestmindegård i oktober 2022, og siden er ydelsen steget pænt. I kontrolåret 2023/2024 steg ydelsen således med gennemsnitligt 1.815 kg EKM pr. årsko, så den nu stærkt nærmer sig 11.000 kg EKM. I øjeblikket yder de malkende køer i gennemsnit 35 kg EKM om dagen.
- Vores køer er på græs om sommeren, selvom det jo nok koster lidt på ydelsen. Til gengæld har vi en bedre sundhed i besætningen.
Emil Vest-Hansen
- Vi laver en del avlsarbejde, så vi bruger kønssorteret sæd til alle kvierne og kødkvægssæd til næsten alle køerne. En gang imellem skyller vi æg for at lave en tyr, hvis Viking synes, at kvien har et tilstrækkeligt højt NTM, fortæller Emil Vest-Hansen.
- Vores køer er på græs om sommeren, selvom det jo nok koster lidt på ydelsen. Til gengæld har vi en bedre sundhed i besætningen. Og endelig føler jeg en særlig tilfredshed ved at se køerne på græs. Det er også et syn, som de mange sommerhusgæster, der færdes her i området, tydeligvis sætter pris på, slutter han.