Fantastisk start som dyrskueformand

Med det rekordhøje besøgstal i 2024 fik Villads Sørensen en fantastisk start som formand for Roskilde Dyrskue.

Der var en debutant på talerstolen til den officielle åbning af Roskilde Dyrskue i fjor. Det var dyrskueformand Villads Sørensen, som havde afløst Povl Fritzner, der efter 2023-skuet takkede af efter 27 år på formandsposten.

Villads Sørensen slap godt fra debuten, og han kan tilmed se tilbage på et dyrskue, der havde rekordmange besøgende. Over 119.000 gæster gik i løbet af de tre dyrskuedage gennem portene på Dyrskuepladsen.

Den store interesse er også medvirkende til, at Villads Sørensen ikke ønsker radikale ændringer, for – som han udtrykker det – er der »ingen grund til at ændre så meget på noget, der fungerer godt og tiltrækker så mange mennesker«.

- Vi skal ikke revolutionere noget. I stedet handler det om at passe godt på det dyrskue, vi har, og løbende tilpasse os den udvikling, der er, siger Villads Sørensen.

Inden udnævnelsen til dyrskueformand havde han været menigt medlem af dyrskueudvalget for Roskilde Dyrskue i mange år, ligesom han også er bestyrelsesmedlem i VKST.

Årelang tilknytning til dyrskuet

- Dyrskuet er noget helt specielt, og det har i en lang årrække betydet rigtig meget for mig, fortæller Villads Sørensen, der driver en griseproduktion på Taagemarksgaarden i Hastrup mellem Køge og Roskilde.

Det tætte forhold til dyrskuet går helt tilbage til hans unge år, hvor han var landbrugselev hos Niels Ilsøe ved Ågerup nord for Roskilde, der i sin tid var formand før Povl Fritzner.

- Det er lidt pudsigt, at jeg dengang var elev hos den daværende formand for dyrskuet. Sammen med de andre elever hjælp vi med mange opgaver i forbindelse med dyrskuet, fortæller Villads Sørensen og tilføjer:

- Det var i øvrigt Niels Ilsøe, som fik indført traktortræk til Roskilde Dyrskue. Det blev hurtigt en publikumsmagnet, og er det jo stadig den dag i dag.

- Det er vigtigt, at vi værner om de traditioner, som gør dyrskuet unikt, men samtidig også tør justere og modernisere, hvor det er nødvendigt.

Villads Sørensen

Traditioner og forandringer

Villads Sørensen lægger vægt på, at Roskilde Dyrskue skal bevare sine stærke traditioner, men samtidig være åben for forandringer, der kan sikre arrangementets fortsatte relevans og tiltrækningskraft.

- Det er vigtigt, at vi værner om de traditioner, som gør dyrskuet unikt, men samtidig også tør justere og modernisere, hvor det er nødvendigt. Dyrskuet skal stadig være fagligt stærkt, da et dyrskue uden mange aktive landmænd ikke vil være attraktivt, påpeger han.

Generelt er særligt de mange frivillige en hjørnesten i arbejdet omkring dyrskuet, og Villads Sørensen understreger, hvor afgørende deres indsats er.

- Uden de frivillige havde vi slet ikke noget dyrskue. De løfter en kæmpe opgave, og det skal vi huske at sætte pris på, fastslår dyrskueformanden, der tidligere i maj rundede fødselsdag nummer 60.

Gode historier skal deles

Med de rekordmange besøgende i 2024 er Roskilde Dyrskue mere populært end nogensinde. Ifølge Villads Sørensen er det vigtigt at bruge den store interesse til at fremme fortællingen om dansk landbrug – ikke kun i dagene under dyrskuet, men hele året rundt.

- Dyrskuet giver en oplagt anledning til at tale med både børn og voksne om, hvad moderne landbrug er. Vi skal blive bedre til at dele de gode historier uden for dyrskuets rammer. Vi skal simpelthen komme længere ud med budskaberne, siger han.

Villads Sørensen er selv aktiv i formidlingen. Hjemme på gården tager han ofte imod skoleklasser og andre interesserede og viser, hvordan moderne griseproduktion og planteavl foregår. Bedriften tæller 6.000 slagtegrise og 200 hektar med planteavl, hvor det primært handler om at producere foder til grisene.

Kort om dyrskueformanden

  • Navn: Villads Sørensen.

  • Født: 14. maj 1965 og er dermed 60 år.

  • Bopæl: Taagemarksgaarden i Hastrup mellem Køge og Roskilde. Han er 11. generation på gården.

  • Hverv: Landmand – med griseproduktion og planteavl på gården. 6.000 slagtegrise årligt og 200 hektar planteavl.

  • Uddannelse: Uddannet landmand fra Lyngby Landbrugsskole.

Læs også

Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Dyk ned alle vores 33 artikler om Roskilde Dyrskue

Modulhytter fra CN Agro ruller ind på årets dyrskuer

Det er kun et par år siden, at den landsdækkende Mors-baserede virksomhed CN Agro præsenterede deres nyudviklede modulhytter. Succesen har været så stor, at mange landmænd lige nu ringer for at bestille flere.

En grøn løsning til renere motorer

Virksomheden Brintceller.dk i Sønderborg er blandt udstillerne på Roskilde Dyrskue, hvor man viser og fortæller om brintceller til forbrændingsmotorer

Sliddele til alle mærker af plove: Fokus på landsider og landside-stabilisering

For Jens Iversen handler det blandt andet om landsider og landside-stabilisering, når han besøger en række dyrskuer landet over. De to ting hænger nemlig sammen med justering af plove og et godt plovarbejde.

Sliddele til alle mærker af plove: Fokus på landsider og landside-stabilisering

På sommerens dyrskuer skal det for Jens Iversen blandt andet handle om landsider og landside-stabilisering, når han besøger en række dyrskuer landet over. De to ting hænger nemlig sammen med justering af plove og et godt plovarbejde.

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper havde Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening holdt et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Dansk landbrug skal undgå at blive politisk kastebold

Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget, pointerede han.

Søren Søndergaard: - Lige nu er den grønne trepart vores bedste mulighed for at værne om landbrugserhvervet

Landbrug & Fødevarers formand fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget. Jeg kan ikke garantere, at det lykkes. Men vi skal give det et reelt forsøg, pointerede han.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

Fredag den 31. maj afholdt HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.