Biogas Danmark dementerer udmelding om gyllepriser

Biogas Danmark indsamler ikke oplysninger om gyllepriser og udarbejder heller ikke prognoser for disse.

Af Henrik Høegh, formand Biogas Danmark

Det har ikke hold i virkeligheden, når Landbrugets Biomasseleverandører tager Biogas Danmark til indtægt for en påstand om, at fremtidens priser for gylle til biogas kan løbe op i et meget højt niveau. 

Det er helt afgørende her at slå fast, at Biogas Danmark ikke har nogen viden om priserne på gylle til biogas. Vi indsamler ikke priser på hverken biomasse, gylle eller oprindelsesgarantier for biogas, og vi udarbejder derfor heller ikke prognoser for disse priser.

I forbindelse med NutriFair (husdyrmesse i Fredericia, red.) hilste jeg velkommen, at der var kommet en aftale mellem en stor dansk biogasproducent og biomasseleverandørerne, hvor man overordnet set har aftalt at dele sorger og glæder. I den forbindelse havde jeg hørt fra Landbrugets Biomasseleverandører, at der kunne komme en pris på 35-40 kroner pr. kubikmeter gylle ved ekstremt høje gaspriser. 

Ikke gylleprisen

Det har efterfølgende vist sig, at der ikke er tale om en pris for gyllen, men en bonus, som biogasproducenten er villig til at udbetale til gode samarbejdspartnere, når der opstår situationer med en ekstremt høj indtjening. Da bonussen fordeles ud fra, hvor meget gylle der leveres, kunne den forveksles med en gyllepris. 

Det centrale her er imidlertid, at dette var en oplysning, jeg havde fået fra Landbrugets Biomasseleverandører. Derfor er det groft manipulerende, at biomasseleverandørerne bagefter går ud og tager Biogas Danmark til indtægt for oplysningerne, og udmeldingerne har da også medført et ramaskrig i biogasbranchen. Der er ingen i markedet, der kan genkende dette prisniveau. 

Jeg beklager min udtalelse med manglende forklaring om den rette sammenhæng. Det er en uheldig situation, og derfor er det vigtigt at slå fast, at Biogas Danmark ikke har og ikke vil have viden om priser på gylle. Derfor kan Landbrugets Biomasseleverandører ikke bruge Biogas Danmark som reference på udmeldinger om disse priser. 

Her er den omtalte video:

 

Læs også