Tredje Helms-generation tager over

Allan og Jakob Helms er fra 1. juni ligeværdige ejere af Helms TMT-Centret.

Fra turene til Agromek eller Ungskuet husker de fleste sikkert den markante maskinforretning i skoven lige uden for Herning. Bygningsværket signalerer på én gang både ordentlighed, overskud, kreativitet og fremsyn.

Alle er det nøgleord, som i den grad kan hæftes på familievirksomheden Helms TMT-Centret A/S i Lind, hvor tredje generation tager over her med virkning fra 1. juni.

Et generationsskifte, som har været undervejs i tolv år, og hvor alt er nøje tilrettelagt og klargjort til, at brødrene Allan (39) og Jakob Helms (33) med hver 50 procent af aktierne i den yderst velkonsoliderede virksomhed dermed har det fulde ansvar for de mange importaktiviteter og ledelsen af de i alt 40 medarbejdere.

Start som 21-årige

- Jeg er både stolt og lykkelig over, at vi på denne måde kan føre virksomheden videre på bedste vis for både familien, medarbejderne, kunderne og i forhold til vores mange nære samarbejdspartnere. De startede i 2010 med en aktiepost på henholdsvis 30 og 15 procent, og gennem en sund økonomi er det lykkedes at udrede skatterne, som de stramme danske generationsskifteregler medfører, så jeg nu kan afhænde de sidste promiller af mit ejerskab til sønnerne, siger faderen Kristian Helms, der selv i 1994 tog over efter sin far og medstifter af virksomheden, Knud Helms.

Kristian Helms kom dog allerede hjem med handelsuddannelse som ballast i 1979 som 21-årig. Og rent faktisk var både Allan og Jakob tilsvarende 21 år, da de i henholdsvis 2003 og 2010 også kom hjem efter endt handelsuddannelse, HD-studium og hver deres ophold i Schweiz og Australien.

- Skal man have en virksomhed rigtig ind under huden, er det en god alder at starte på, lyder det med rette fra faderen, da de tre er bænket til en snak om det forestående generationsskifte i haven på ejendommen en lille kilometer fra maskinforretningen, hvor anden generation i dag holder til.

Mesterlære på alle planer

- Vi er jo, tilføjer sønnerne, bogstaveligt vokset op i virksomheden, og gennem hele forløbet haft en god mesterlære på alle planer, hvor vi har vænnet os gradvist til at stå i spidsen både økonomisk og ledelsesmæssigt.

Som et redskab til generationsskiftet er de to testet gennem fem år af et eksternt firma, for gennem kompetencer og bløde værdier at få sammensat de enkelte opgaver og ansvarsområder bedst muligt.

- Vi arbejder ligeværdigt, og vores far får nu – fortsat – mulighed for at beskæftige sig med det, som han brænder for og synes er mest spændende.

- De sørger for, at jeg har det godt. Så det bliver med lidt salg og pleje af mine netværker, samt at passe mit ejendoms- og byggeselskab, røber Kristian Helms.

Bygger igen i Ringsted

Foruden Allan og Jakob tæller familien også søsteren Mette, som er skolelærer, og lillebror Mathias, der er ejendomsmægler.

Alle er de født og opvokset i beboelsen, som er integreret i 7.000 kvadratmeter store maskinforretningskompleks i Lind. Den fungerer i dag som kantine og mandskabsfaciliteter.

I 2014 opførte Helms TMT-Centret en afdeling på en 9.000 kvadrater grund ved motorvejen ved Ringsted, efter fire år i lejede lokaler i Sorø. Det var den hidtil største investering, som et led i at være landsdækkende. Bygningen er nu solgt til Semler Agro, og i stedet er købt en nabogrund på 17.000 kvadratmeter, hvor spærene til en 2.100 kvadratmeter ny bygning rejses inden længe.

Derudover rådes over en mindre afdeling i Brabrand. Dertil kommer det tætte samarbejde med et halvt hundrede forhandlere i både Danmark, Norge og Sverige.

Målsøgende

- Vores strategi er langsigtede samarbejder både med leverandører og forhandlere. Og strategien er uændret – at være målsøgende fremfor målstyret. Vi er parate til at gribe mulighederne, og arbejder uden stramme budgetter, men med frihed under ansvar. Det er en af værdierne i familien, understreger de kommende ligeværdige to ejere.

Allan og Jakob Helms erkender, at branchen er i konstant udvikling, men fortsat vil der være stærkt fokus på leverandørerne og med kunderne i centrum.

- Vi har en stor ordrebog, og trods de desværre lange leveringstider afslutter vi den 31. maj et godt regnskabsår med et stort salg og stærkt aktivitetsniveau indenfor alle vores agenturer og kundesegmenter. Det gælder både landbruget, hvor vi især har kvægbruget som kundeområde, entreprenørbranchen samt hele den grønne sektor. Det er store grupper, som alle vokser hos os, men hvor vi også kan omstille os, hvis tingene ændrer sig.

Allan og Jakob Helms peger her som et eksempel på hovedagenturet, Schäffer-læsserne, som netop passer ind i alle de nævnte kundesegmenter.

Bygning som skoleprojekt

Mange vil nok spørge til historien bag Helms-bygningen i Lind. Den kommer her:

Knud Helms, der sammen med mekanikerkollega Henning Oehlenschläger, grundlagde virksomheden i Brande i 1951, var en kreativ person, som elskede at snitte i træ og var fuld af idérigdom. Da det omfattende salg af Zetor traktorer samt Köla og Fahr mejetærskere krævede mere plads i midten af 70’erne, skulle det være i en markant bygning, som alle skulle lægge mærke til og kunne huske.

Efter murerfirmaet måtte opgive et fuldende de særprægede buede hjørnetårne blev det til et projekt for lærere og elever på Herning Tekniske Skole, som i mange år var et vartegn for uddannelsen.

Helms TMT-Centret A/S

● Grundlagt I Brande i 1951 af Knud Helms og Henning Oehlenschläger. Førstnævnte flyttede landbrugsafdelingen til Lind i 1962 med forhandling af Porsche traktorer. Senere kom Zetor og Köla forhandlingerne til hos Helms TMT-Centret (TMT står for traktorer, mejetærskere og trucks). Fra 1982 fås forhandling af Deutz-traktorer

● Kristian Helms, der overtager ejerskabet i 1994, har siden ansættelsen i 1979, tilknyttet flere importagenturer. Blandt andet sælges den første tyske Schäffer-læsser i 1993

● Sønnerne Allan og Jakob Helms, kommer ind i firmaet i hhv. 2003 og 2010. Med virkning fra 1. juni 2022 overtager de ejerskabet med hver 50 procent af aktierne

● Maskinforretningen har afdelinger i Lind, Brabrand og Ringsted med ialt 40 ansatte

● Hovedimportagenturerne er Schäffer knækstyrede læssere, McHale græsmaskiner, McCormick traktorer, Komatsu skovmaskiner, Jacobsen græsklippere m.m.

Læs også