Tican udbetaler beløb efter tabt voldgiftssag

Slagteriet Tican Fresh Meat har tabt voldgiftssagen, der blev anlagt af slagteriets største leverandør, andelsselskabet Dangris. Det skriver Agriwatch, som har fået oplysningerne bekræftet af konstitueret administrerende direktør hos slagteriet Steen Sønnichsen.

På grund af afgørelsen udbetaler det tyskejede slagteri nu 5 øre pr. kg til leverandører, der har sendt grise til Tican i perioden den 28. september 2020 til 4. oktober 2021.

- Vi respekterer dommens udfald, og vi udbetaler 5 øre til alle leverandører, ikke kun Dangris. Nu kigger vi fremad og koncentrerer os om samarbejdet, siger Steen Sønnichsen til Agriwatch.

Beløbet løber op i knap 20 millioner kroner. 

Sagen tog sin begyndelsen i november 2021, da Tican ikke kunne matche den restbetaling, som Danish Crown udbetalte. I stedet havnede man 25 øre under konkurrentens restbetaling. Baggrunden var, at Tican var i økonomiske vanskeligheder og kom ud af 2021 med et underskud på 250 millioner kroner.

Sag droppet

Det førte til protester blandt leverandørerne, og Tican forsøgte at imødekomme klagerne ved at efterregulere sit markedstillæg, så man betalte 20 øre bagud. Derved var man dog stadig 5 øre bagefter, og derfor tog Dangris voldgiftssagen videre.

Dangris leverer årligt op mod 1,5 millioner slagtesvin til Tican og har 170 andelshavere. Landsforeningen af Danske Svineproducenter havde også varslet en voldgiftssag mod Tican på vegne af 85 leverandører, der tilsammen leverer 1,9 millioner svin til Tican. Organisationen ville dog afvente udfaldet af Dangris’ sag.

Producentforeningens formand, Jeppe Bloch Nielsen, fortæller til Landbrugsavisen, at man nu dropper en sådan voldgiftssag, da det er alle Ticans leverandører, og ikke kun Dangris’, der modtager den sidste efterbetaling.

Læs også