Det Fynske Dyrskue har længe været »duksen« på smittebeskyttelse: Det har heldigvis vist sig at være den rigtige vej at gå

Det tegner til et fynsk dyrskue med særdeles flot opbakning fra udstillerne af både kød- og malkekvæg. Der er tilmeldt flere udstillere, end det var tilfældet på samme tidspunkt sidste år, og det skyldes blandt andet en øget accept af, at det giver god mening at få testet dyrene for smitte forud for dyrskuet.

Nødvendigheden af blodprøver i forbindelse med udstilling af kvæg på dyrskuet har tidligere været genstand for debat. For mens man på en række af landets øvrige dyrskuer har holdt igen med at indføre blodprøvetagning, har Det Fynske Dyrskue allerede i en årrække stillet krav om blodprøver for Salmonella og Mycoplasma.

- Vi har i mange år været foran i forhold til smittebeskyttelse på Fyn. Vi har længe taget blodprøver for hver enkelt dyr, og der har jo også været en diskussion om, om det virkelig var nødvendigt. Det har heldigvis vist sig at være den rigtige vej at gå, og derfor er man også begyndt at kigge i den retning på landets andre dyrskuer, siger formand for Fynsk Kvæg, Peter Høj.

Han henviser blandt andet til, at der netop i det fynske område har været færre udbrud af Salmonella og Mycoplasma end andre steder i landet, hvilket ifølge formanden kan tilskrives de høje krav til smittebeskyttelse ved arrangementer som Det Fynske Dyrskue.

- Vi har aldrig haft en ambition om at gøre noget, som ikke var nødvendigt. For os har det alene handlet om at sikre, at vi i fællesskab passer på hinandens dyr og værdier – og så har vi været meget bevidste om, at hvis vi vil have dyr på dyrskuet, så er det nødvendigt, at vi kan garantere nogle sunde og sikre rammer omkring det, siger Peter Høj.

Ingen kedelige overraskelser

For de fynske kvægudstillere er der da heller ikke nogen tvivl om, at beskyttelse mod smitte har høj prioritet. En af dem, som altid er på plads ved Det Fynske Dyrskue, er Carsten Hedegaard, der driver en bedrift med 675 malkekøer ved Ørbæk.

Han og familien har også i år en række flotte dyr af den sortbrogede danske malkerace tilmeldt dyrskuet – og også denne gang skal samtlige dyr blodprøves for både Salmonella og Mycoplasma.

- Jeg oplever, at det efterhånden er gået op for os alle, hvor vigtigt, det er, at vi får taget de her blodprøver, så jeg oplever ikke nogen kritik af det. Vi, der har malkekvæg, har jo alligevel ofte besøg af dyrlægen, men det er selvfølgelig rigtigt, at det koster lidt ekstra. Omvendt er det også rigtig rart for os alle sammen at vide, at vi ikke får nogen kedelige overraskelser med hjem fra dyrskuet, siger Carsten Hedegaard.

Flere udstillere end tidligere

Carsten Hedegaard glæder sig samtidig over, at det i år er lykkedes at udvide kredsen af både kød- og malkekvægudstillere.

- Det glæder mig, at vi ser ud til at blive i hvert fald 13 eller 14 udstillere med malkekøer. Det er nok til, at vi kan få en rigtig flot kvægudstilling. Samtidig er det positivt, at også kødkvæget bakker flot op om dyrskuet, selvom der er lidt økonomi og praktik i at få dyrene testet og gjort klar, siger Carsten Hedegaard, der udover at være udstiller på dyrskuet sidder i bestyrelsen i L&F Kvæg.

Laurits Rasmussen, der står for dyrskuets kvægudstilling, bekræfter, at det i år er gået særligt godt med at få tilmeldingerne i hus.

- Det ser faktisk ud til, at vi i år får flere tilmeldinger til dyrskuets kvægområde end sidste år, og samtidig er der tale om fremgang for både malke- og kødkvæg. Det tegner virkelig godt i forhold til, at vi kan lave et flot kvægområde, og vi glæder os utrolig meget til at byde gæsterne velkommen, siger Laurits Rasmussen.

Retningslinjer

Det Fynske Dyrskue har i samarbejde med Fynsk Kvæg udarbejdet følgende retningslinjer for kvægudstillere:

  • Alle udstillere af kvæg skal ved ankomst til dyrskuet vise en negativ blodprøve for Salmonella Dublin
  • Udstillere af malkekvæg skal desuden fremvise en negativ blodprøve for Mycoplasma Bovis
  • Det anbefales samtidig, at alle udstillede dyr er vaccineret mod Bluetongue

Kilde: Det Fynske Dyrskue

Der er åbent for tilmeldingerne til kvægudstillingen frem til den 25. maj 2025.

Læs også

Det Fynske Dyrskue

Det Fynske Dyrskue finder sted fra fredag den 7. juni til søndag den 9. juni 2024, og byder på masser af sjov med spændende oplæg og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 19 artikler om Det Fynske Dyrskue

Scenen præsenterer »Tour de Kartoffel«

Lørdag kan du opleve »Tour de Kartoffel«. Et oplæg med Umut Sakarya og Det Grønne Museum.

Musik for de yngste på skuets scene

Popsi & Krelle gæster Det Fynske Dyrskue lørdag.

Oplev en eventyrlig parade

H.C. Andersen paraden kan også opleves på årets dyrskue.

Slip kreativiteten løs

I den kreative stald er der rig mulighed for at kreere skønne projekter i selskab med Frøken Følleslev.

Søndag med Sebastian Klein

Skuets sidste dag byder blandt andet på Standup comedy-show for børn og voksne med Sebastian Klein på scenen.

Clara glæder sig til at vise sine Hereford frem

Når Det Fynske Dyrskue løber af stablen, bliver det med deltagelse af 20-årige Clara Birkholm Nielsen fra Svalehøj Hereford og hendes tyr Urd og koen Henna med kalven Vigan.

Fagfolk inspirerer

Bliv inspireret af fagfolk med fingeren på pulsen til Faglig Fredag.

DM&E kommer med et bredt udsnit af maskiner

DM&E Fyn møder talstærkt op på Det Fynske Dyrskue med maskiner inden for både entreprenør og kloakmester, maskinstation samt skoventreprenør.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Premiere på selvkørende sprøjte

Ringe Maskinforretning viser for første gang på Fyn den nye Agrifac Condor Vanguard selvkørende sprøjte, når de deltager på Det Fynske Dyrskue.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.