Han købte sit første får i 1981: - Trine var en krydsning, som havde alle farver

Lars Linding er dyrskuemand med stort D, og selvom han egentlig havde takket nej til at være tovholder ved Det Fynske Dyrskue, varetager han igen i år opgaven som koordinator for udstillingen af får og geder.

Arkivfoto: Tenna Bang

Det hele begyndte ellers med kaniner.

Lars Linding er opvokset på landet og har derfor altid haft med dyr at gøre. Som ung mand blev han interesseret i kaninerne, og det var med dem, han fandt interessen for at udstille og deltage på dyrskuerne i det sønderjyske, hvor han kommer fra.

- Der er sådan en dejlig ro og stemning på et dyrskue. Man får mange bekendtskaber, og man får prøvet af, om de dyr, man har, opholder den standard, de skal – og så møder man en masse søde og interesserede mennesker, man ikke har kendt før.

Det var faktisk først ved et besøg på Ho Fåremarked i 1981, at han – måske i virkeligheden lidt tilfældigt – tog hul på karrieren som fåreavler.

- Det var et af de sidste dyr, der var tilbage, og så synes jeg ikke, at hun skulle efterlades dér som det tynde øl. Det var en krydsning, som havde alle farver. Trine, hed hun – og hende måtte vi jo så have ind i bagagerummet. Sådan var det, fortæller Lars Linding.

Familien boede allerede dengang i parcelhuset ved Ribe, og det var selvsagt sin sag at holde får i haven. Lars Linding måtte derfor ud at finde en plet jord, hvor han kunne holde får, og da det var på plads, blev det næste køb vædderen Benjamin.

Fra krydsningsfår til Shropshire, Texel og Spelsau

Interessen for fåreavlen bestod, og i 1985 valgte Lars Linding så at skille sig af med sine krydsningsfår for i første omgang at købe en flok racerene Shropshire, som han kunne tage med på dyrskue. Shropshire racen blev dog siden skiftet ud med Texel.

- Min svigerfar havde Texel, og dem blev jeg bare forelsket i. Jeg synes, de præsenterer sig så flot, og så er de virkelig gode kødmæssigt, så siden 1994 har jeg opdrættet Texel, fortæller Lars Linding og tilføjer, at barnebarnet da forresten også har et par dyrskuefår gående af racen Spelsau.

- De er til gengæld nogle rigtige spilopper, fortæller Lars Linding.

Med andre ord er fårene gået hen og blevet et familieprojekt.

Barnebarn og får er for eksempel altid med på dyrskue i Aabenraa og til landsskue i Herning, hvor familien altid er afsted med campingvogn.

- Jeg har altid haft et arbejde, som har fyldt rigtig meget, men når jeg kom fra arbejde og gik ud til fårene, så var jeg bare helt i ro. Det har været et fristed. På samme måde har det været skønt at tage afsted på dyrskue og snakke om noget helt, helt andet.

Det Fynske Dyrskue er noget særligt

Det Fynske Dyrskue må han dog selv tage sig af denne gang, hvor Lars Linding udover at varetage rollen som koordinator for udstillingen af får og geder selv har planer om at tage en tre-fire får og nogle »klappelam« med på udstilling.

- Det er så flot at gå på Det Fynske Dyrskue. Der er nogle fantastiske rammer, en dejlig venlig atmosfære og gode præmier. Jeg håber virkelig, at folk kommer og mærker den der særlige stemning – og så håber jeg også, at der kommer en masse børn og familier, som har lyst til at vide mere om, hvordan det er at have med dyrene at gøre.

Lars Linding glæder sig samtidig over den store opbakning, som dyrskuet igen i år har fået fra foreningen Fynske Fåreavlere.

Foreningen vil være til stede under hele dyrskuet – klar til at klæde de besøgende på, som kommer til dyrskuet for at få et godt råd om hold af geder eller får, eller som gerne vil vide noget om, hvordan man kommer i gang med selv at holde får.

- Det er meget positivt, at interessen er derude, og der er i det hele taget mange rundt omkring, der allerede holder får og geder. Nu håber vi bare på, at dem, der har dyrene, også vil bakke op om Det Fynske Dyrskue, siger Lars Linding.

Lars Linding understreger, at der stadig er plads til flere gede- og fåreudstillere på årets dyrskue. Derfor håber han, at flere vil melde sig til før fristens udløb den 25. maj 2025.

Læs også

Det Fynske Dyrskue

Det Fynske Dyrskue finder sted fra fredag den 7. juni til søndag den 9. juni 2024, og byder på masser af sjov med spændende oplæg og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 20 artikler om Det Fynske Dyrskue

Modulhytter fra CN Agro ruller ind på årets dyrskuer

Det er kun et par år siden, at den landsdækkende Mors-baserede virksomhed CN Agro præsenterede deres nyudviklede modulhytter. Succesen har været så stor, at mange landmænd lige nu ringer for at bestille flere.

Scenen præsenterer »Tour de Kartoffel«

Lørdag kan du opleve »Tour de Kartoffel«. Et oplæg med Umut Sakarya og Det Grønne Museum.

Musik for de yngste på skuets scene

Popsi & Krelle gæster Det Fynske Dyrskue lørdag.

Oplev en eventyrlig parade

H.C. Andersen paraden kan også opleves på årets dyrskue.

Slip kreativiteten løs

I den kreative stald er der rig mulighed for at kreere skønne projekter i selskab med Frøken Følleslev.

Søndag med Sebastian Klein

Skuets sidste dag byder blandt andet på Standup comedy-show for børn og voksne med Sebastian Klein på scenen.

Clara glæder sig til at vise sine Hereford frem

Når Det Fynske Dyrskue løber af stablen, bliver det med deltagelse af 20-årige Clara Birkholm Nielsen fra Svalehøj Hereford og hendes tyr Urd og koen Henna med kalven Vigan.

Fagfolk inspirerer

Bliv inspireret af fagfolk med fingeren på pulsen til Faglig Fredag.

DM&E kommer med et bredt udsnit af maskiner

DM&E Fyn møder talstærkt op på Det Fynske Dyrskue med maskiner inden for både entreprenør og kloakmester, maskinstation samt skoventreprenør.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.