En ny, stor fødevarefestival ser dagens lys, når Det Fynske Dyrskue åbner i juni. Med interessante foredrag, spændende workshops og et stort fødevaremarked går dyrskuet »all in« på friske, fynske fødevarer. De fynske fødevarer bliver også omdrejningspunktet i kokkekonkurrencen Schiøtz Prisen, der vender tilbage til årets fynske dyrskue og bliver en del af den nye fødevarefestival.
Når dørene til Det Fynske Dyrskue igen går op til juni, kommer dyrskuepladsen samtidig til at rumme en helt ny fødevarefestival. Fødevarefestivalen skal gennem inspirerende madoplevelser sætte fynske fødevarer på landkortet, og på sigt er målet at forny danskernes fælles madkultur.
- Vi håber, at vi kan skabe en stor fødevarefestival, som kan være med til at samle hele Fyn om de friske fødevarer. Ambitionen er at skabe en fødevarefestival, som vil udvikle sig, så Fyn får sin egen samlende fødevarefestival, der kan måle sig med flere af de andre store i landet, siger Anita Christoffersen, dyrskuechef for Det Fynske Dyrskue, og fortsætter:
- Dyrskuet og det fynske landbrug har altid været med til at påvirke de fødevarer, som danskerne sætter tænderne i, og vi vil gerne være med til fortsat at præsentere fremtidens fødevarer for danskerne. Det Fynske Dyrskue er en oplagt arena til at gøre det i, så gæsterne kan glæde sig til en spændende fødevarefestival for alle med interesse for friske fødevarer.
Festivalen får sit eget telt og scene, hvor der alle dage vil være spændende foredrag og workshops. Blandt andet med kokken Umut Sakarya, der er kendt fra flere tv-programmer. Fødevarefestivalen vil også have et fødevaremarked, hvor folk kan gå på opdagelse i alle former for friske, fynske fødevarer. Og så bliver kokkekonkurrencen Schiøtz Prisen, som for første gang blev afholdt på Det Fynske Dyrskue sidste år, en central del af fødevarefestivalens søndagsprogram.
Grønnere konkurrence tæt på publikum
Kokkekonkurrencen kommer til at foregå i tråd med sidste år, hvor der var en masse nye benspænd for topkokkene. Prisen, som er opkaldt efter Albanis grundlægger, er en ambitiøs kokkekonkurrence og en hyldest til det fynske spisekammer, hvor professionelle kokke fra den øverste hylde skal fortolke de fynske fødevarer og lade øl indgå i deres retter.
Traditionelt set er kokkekonkurrencen blevet afholdt i et klassisk industrikøkken på blandt andet Anarkist, Odeon og Odense Rådhus, men ambitionerne, som begyndte sidste år, er at trække konkurrencen i en grønnere retning. Derfor skal retterne tilberedes over bål, uden brug af strøm og råvarer fra den fynske natur. Samtidig skal konkurrencen bringes helt tæt på publikum. Derfor kan publikum også tale med kokkene undervejs, der er smagsprøver, og retterne skal efterfølgende kunne tilberedes af publikum i deres egne køkkener.
Nytænkende konkurrence
- Vi er enormt glade og stolte over, at vi får lov til at gentage succesen fra sidste år med at afholde Schiøtz Prisen på Det Fynske Dyrskue. Ved at vi nu for andet år i træk kan hive Schiøtz Prisen ud i naturlige omgivelser, får vi en nytænkende kokkekonkurrence, der bakker op om tendenserne om en grønnere tankegang. Det gør vi ved at ændre fundamentet, så vi hylder mad, der er tilberedt energirigtigt og ved at bruge lokale fødevarer. Derfor passer kokkekonkurrencen også utroligt godt til Det Fynske Dyrskue, da det er med til at give en bred forståelse af jord til bord-fortællingen, siger Anita Christoffersen.
Hvert år gæster omkring 50.000 mennesker Det Fynske Dyrskue, når de tre dage i juni viser det fynske landbrug frem midt i byen. Her kan de besøgende komme helt tæt på alle dyrene, opleve de store landbrugsmaskiner, besøge de mange forskellige erhvervsstande samt opleve foredrag og underholdning på den store scene i parkområdet. Og i år kan de altså også få en bid af det fynske madkammer på den nye fødevarefestival.
Det Fynske Dyrskue og Schiøtz Prisen:
Schiøtz Prisen finder sted søndag den 9. juni under afholdelsen af Det Fynske Dyrskue på dyrskuepladsen i Odense
Det Fynske Dyrskue er landets ældste dyrskue, som har været afholdt siden 1882 – og på Dyrskuepladsen i Odense siden 1961. Cirka 50.000 gæster deltager hvert år.