Landbrugets aftagere bliver i stigende grad holdt ansvarlige for værdikæden, så dit landbrugs ESG bliver en del af regnskabet. Det er en blandt mange gode grunde til at komme i gang, skriver Kirsten Marie Risbjerg, rådgiver hos Agrovi, i denne klumma.
Af Kirsten Marie Risbjerg, Virksomhedsrådgiver, Agrovi
Det er ikke for andres skyld, at du skal gøre arbejdet med ESG til et omdrejningspunkt for din virksomhed. Du skal gøre det, fordi det handler om at udøve godt landmandskab og i sidste ende skabe et stærkt fundament for at øge din bundlinje og sikre din virksomheds markedsværdi.
Desuden bliver dine samarbejdspartnere som aftagere og bank holdt ansvarlige for hele værdikæden og dermed også din indsats i forhold til ESG.
Et værktøj til landbruget
En ESG-rapport er et ledelsesværktøj, som giver overblik og kan bruges til at holde fokus, prioritere og optimere. Du får overblik over både muligheder på ESG-området og potentielle udfordringer, som skal håndteres. Du prioriterer selv og optimerer derigennem dit ressourceforbrug og får mest bæredygtighed for indsatsen.
Du får en plan, du kan styre efter og følge op på. Du kan dokumentere de indsatser, du allerede gør. Og de indsatser, som giver mening for dig at kaste dig over i udviklingen af din virksomhed fremadrettet. En ESG-rapport skal desuden ses som en mulighed for at dokumentere dine indsatser og kommunikere, hvad du gør, og hvorfor du gør det, til dine kunder og samarbejdspartnere.
Sporbarhed og dokumentation for dyrkningsmetoder, kemiforbrug med mere er essentielt for at på sigt at kunne opnå en merpris for de råvarer, du producerer i dit landbrug. Der er ESG-rapporten første skridt til at dokumentere.
Finansiel værdi af ESG
Udover den ledelsesmæssige værdi af at arbejde bevidst med ESG kan der være konkret, finansiel værdi. Det mest afgørende ved at arbejde med ESG og rapportering er at sikre sine samarbejdsrelationer især med henblik på afsætning og finansiering eller i forhold til investorer. Det sikrer både din indtjening her og nu og dit landbrugs markedsværdi fremadrettet.
Når du har overblikket over, hvilke områder, det giver mest mening for dit landbrug at udvikle, har du en rettesnor for, hvilke investeringer, du skal sætte dine penge i. Du har samtidig en plan, der hjælper dig til at fremtidssikre dit landbrug og holde det relevant, så der bliver ved med at være potentielle købere, og markedsværdien opretholdes. Det er selvsagt en styrke i forhold til finansiering, men det giver også handlefrihed at eje en virksomhed, som er salgsklar.
Så er der det i øvrigt tanken på medarbejdere. De fleste vil gerne arbejde et sted, de kan være stolte af. Det kan simpelthen blive nemmere både at tiltrække og fastholde medarbejdere for et landbrug med en god og tydelig bæredygtighedsprofil. Så der er altså nok at grunde til at komme i gang for dit landbrugs skyld.
Det får du ud af ESG
- Sikrer din afsætning/samarbejdsrelationer/”license to operate”
- Sikrer din virksomheds markedsværdi ved at holde den relevant
- Guider investeringer de rigtige steder hen
- Er med til at tiltrække og fastholde medarbejdere
- Optimeret ressourceforbrug kan give omkostningsreduktion