Tre fordele ved at lade AI overvåge faringer

Tyske forskere har udviklet et AI-baseret videoovervågningsprogram til overvågning af faringer. Systemet registrerer faringens begyndelse og sender en besked til personalet, når den første pattegris kommer til verden. Det har flere fordele.

AI-teknologi kan overvåge de højdrægtige søer og alarmere om, når faringen er i gang. Foto: Anne Wolfenberg AI-overvågning af faringer kan være med til at sikre rettidig indgriben. Foto: Anne Wolfenberg

Tyske forskere har udviklet et system, hvor de ved hjælp af videoovervågning og kunstig intelligens (AI) kan forudsige, hvornår en so farer.

Systemet fungerer på den måde, at stien med den højdrægtige so videoovervåges samtidig med, at AI bruges til at genkende soens og pattegrisenes bevægelser.

Når en so begynder at fare, sender systemet en besked til svineproducenten. Dette betyder, at landmanden hurtigt kan træde til, hvis der opstår komplikationer. Også uden at skulle være konstant til stede i stalden.

Næsten 99 procent sikker

Angiveligt skulle teknologien være yderst præcis.

Ifølge forskerne kan soens og grisenes bevægelser og placering i stien identificeres korrekt i 98,9 procent af tilfældene. Desuden kan teknologien opdage starten på en faring med en succesrate på hele 90 procent.

Ifølge det tyske medie Susonline har systemet flere fordele i form af sparet arbejdstid, dyrevelfærd og dødelighed.

Letter rettidig omhu

Den automatiske registrering af faringens begyndelse betyder, at svineproducenten hurtigt kan gribe ind og dermed forebygge komplikationer. Desuden kan der spares tid til overvågning lige omkring faring. Endelig fremhæves det, at den rettidige indgriben, som systemet giver mulighed for, kan reducere dødeligheden blandt pattegrise og forbedre soens velfærd.

Udviklingen af den AI-baserede overvågning foregår som et forskningsprojekt på Christian-Albrechts-Universität i Kiel.

Forskerne i Kiel er overbeviste om, at der i det hele taget er flere spændende fremtidsperspektiver at bruge i AI-baserede systemer i husdyrbruget.

Med præcise data og automatiseret overvågning kan landmænd fokusere på andre opgaver og sikre, at deres dyr trives bedre end nogensinde før, vurderer forskerne.

Læs også