Kongeligt sølv brugt på danske slotte sat på auktion

Nu kommer der en større samling af unikt kongeligt sølv på auktion – en samling, der er blevet benyttet på de kongelige slotte siden Kong Christian IX og Dronning Louise af Danmarks tid.

Nu kommer en række unikke slotseffekter under hammeren.

Via forskellige kongelige slægtled kom samlingen af sølv senere til Arveprins Knud og Arveprinsesse Caroline-Mathilde af Danmark, hvor det blev brugt på Sorgenfri Slot ved Lyngby frem til arveprinsessens død i 1995. Samlingen blev sidenhen erhvervet privat fra dødsboet. Der er tale om sølv, der primært er fremstillet hos kongelig hofleverandør og ordensjuveler A. Michelsen.

Den kongelige samling af sølv med kronede monogrammer består af fire store kandelabere og to glaskander med sølvmonteringer fra Kong Christian IX (1818-1906) og Dronning Louise af Danmark (1817-1898) samt et middagsbestik fra Prins Gustav af Danmark (1887-1944).

Tidligere afholdt kongehuset store, offentlige gallatafler, hvortil befolkningen i bred forstand havde adgang. Ved at overvære kongefamilien spise ved et bord, hvor guld- og sølvservice, tunge bordopsatser af sølv og prægtige retter stod til skue, understregede man kongehusets magt og betydning. Disse offentlige tafler ophørte efter Christiansborg Slots brand i 1884, men til såvel officielle som private middage forblev det en tradition at benytte en stor mængde bordsølv.

Sjældent

- Sølvets proveniens fra blandt andre »Europas svigerforældre«, Kong Christian IX og Dronning Louise af Danmark, er bemærkelsesværdig. Hertil er det primært sølvarbejder fra A. Michelsen, der er højt anset og forbindes med en helt særlig prestige. Tilsammen betyder det, at samlingen af sølv er historisk interessant og af høj kvalitet. Det er sjældent, at vi kan udbyde sølv af dén karakter på auktion, hvor det nu kan erhverves til et privat hjem, fortæller Martin Hans Borg, der er chefekspert i kongelige samlerobjekter hos Bruun Rasmussen.

A. Michelsen fandt gerne sin inspiration i tidligere stilperioder. De fire kandelabere af sølv fra 1882 er således drevet med et mønster inspireret af kongehusets ældre rokokosølv fra 1700-tallet, der opbevares på Rosenborg. De fire kandelabre, i det derfor såkaldte »Rosenborg-mønster«, er et sæt af to større og to mindre.

Ifølge Martin Hans Borg kan de være skabt i et ønske om at komplettere kongehusets ældre bordsølv med nyere genstande, dekoreret med samme mønster i et tidssvarende og moderne design. Der er da også tale om sølv til det store kongelige taffel – de to større kandelabre placeret ved bordets midte og de to mindre længere nede ad bordenderne. Tidsmæssigt stammer kandelaberne fra de såkaldte Fredensborgdage, hvor kongeparret var værter for familiebesøg fra både Rusland, Storbritannien og andre dele af Europa.

- I 1882 er Kong Christian IX og Dronning Louise meget populære hos befolkningen, og de kan fejre deres 40-års bryllupsdag. Kandelaberne kan have været en gave eller en anskaffelse i den anledning. Jeg kan se for mig, at de i 1880’erne- og 1890’erne har lyst op til taflet ved Fredensborgdagene. Her sad kongeparrets børn Kronprins Frederik (VIII) af Danmark, Prinsesse Alexandra af Wales, Kong Georg I af Grækenland, Kejserinde Dagmar af Rusland, Prins Valdemar af Danmark, Hertuginde Thyra af Cumberland og ægtefæller med til bords, fortæller Martin Hans Borg.

De fire kandelabere var senere ejet af kongeparrets barnebarn, Prinsesse Dagmar af Danmark (1890-1961), gift med Hofjægermester Jørgen Castenskiold. Hun var lillesøster til Kong Christian X af Danmark (1870-1947), og ægteparret Castenskiold benyttede kandelaberne i deres hjem på Kongstedlund Gods. Efterfølgende kom de til nevøen, Arveprins Knud af Danmark (1900-1976), og hans familie. Kandelaberne er samlet vurderet til 300.000-400.000 kr.

Du kan også byde på et par engelske kongelige glaskander monteret med sølv. De blev fremstillet hos Heath & Middleton i Birmingham til Kong Christian IX og Dronning Louise af Danmark i 1892. Her var kongeparret mere populære end nogensinde, og de kunne fejre deres guldbryllup. Kanderne har også en ganske særlig kongelig proveniens, da de i lige linje har tilhørt tre danske konger med deres dronninger og senere Arveprins Knud af Danmark. Kanderne vurderes til 30.000-40.000 kr.

Med på auktionen er et dansk middagsbestik af sølv til hele 36 personer, fremstillet hos A. Michelsen i 1918, derudover er der et rejsebestik af forgyldt sølv fremstillet i syv dele hos A. Michelsen i 1855, med blandt andet spiseske, marvske, hulske og teske.

Liveauktionen finder sted hos Bruun Rasmussen i Lyngby onsdag d. 6. december. Genstandene kan desuden opleves på Bruun Rasmussens eftersyn samme sted fra den 29. november-2. december.

Læs også