Lodsejere får én måned til at anmode om frigivelse af arealer

Indtil 3. marts kan enten du, som er lodsejer, eller din udtagningskonsulent anmode din kommune om at frigive arealer, der ellers er udpeget til kommunale vådområder. Du kan bruge de frigivne arealer til at etablere minivådområder.

Indtil 3. marts 2025 har lodsejere mulighed for at anmode deres kommune om at frigive arealer, der er udpeget til kommunale vådområder, så de i stedet kan anvendes til minivådområder. Anmodningen kan også sendes af en udtagningskonsulent på vegne af lodsejeren, skriver Landbrugsstyrelsen.

Nye udpegningskort for minivådområdeordningen er netop blevet offentliggjort og viser, hvor der kan søges om tilskud til etablering af minivådområder i 2025. Kortene findes på MiljøGIS under fanen »minivådområder« og hedder »Minivådområdekort 2025, før høring«.

Kortene er sendt i høring, og der kan forekomme mindre justeringer.

På udpegningskortet er der også arealer, der er reserveret til større kommunale vådområdeprojekter. Disse er markeret som 'betinget egnet' (lysegrøn) eller »betinget potentielt egnet« (lysegul). Lodsejere, der ønsker at etablere et minivådområde på et af disse arealer, skal kontakte deres kommune for en frigivelse af arealet.

Gratis hjælp

For at få et areal frigivet skal enten kommunen eller en udtagningskonsulent udarbejde GIS-polygoner af det ønskede areal. Hvis en udtagningskonsulent sender anmodningen, skal godkendelsen fra kommunen vedhæftes og tydeligt angive, hvilket areal der er frigivet. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø skal modtage oplysningerne senest 3. marts 2025.

Lodsejere opfordres til at sende deres anmodning hurtigst muligt, så kommunen kan vurdere, om et minivådområde er en bedre løsning end et større vådområde.

For dem, der overvejer at søge om tilskud til etablering af et minivådområde i 2025, anbefales det at starte planlægningen nu. Der er mulighed for at få gratis hjælp fra en udtagningskonsulent til ansøgningsprocessen.

Minivådområdeordningen er en frivillig indsats, der skal reducere udledning af kvælstof til vandmiljøet. Ordningen finansieres af EU-midler under den danske CAP-plan, og i 2025 er der afsat 132 millioner kroner til formålet.

Læs også