Tager afstand fra løndumping

Næstformand i Agri Nord »forventer, at alle medarbejdere i landbruget aflønnes efter overenskomstmæssige vilkår«.

Den særlov, som Folketinget vedtog tidligere på året, der gør, at alle ukrainere kan få hurtig opholdstilladelse i Danmark, skal ikke misbruges af arbejdsgiverne til at give medarbejderne en timeløn, der ligger under overenskomsten, mener Agri Nord.

- Det kan vi ikke acceptere. Der er ingen branche, uanset om det er landbruget eller en anden branche, der hverken kan eller skal acceptere, at lønnen sænkes, siger Henrik Dalgaard, der er næstformand i Agri Nord, og tilføjer:

- For Agri Nord er det en selvfølge, at medarbejdere i det danske landbrug – uanset nationalitet – udbetales en overenskomstmæssig løn, så der ikke sker en løn-dumping.

Ifølge ham har organisationen dog heller ikke kendskab til, at arbejdsgiverne udnytter ukrainere som billig arbejdskraft i landbruget.

Skal være lige vilkår

- Jeg har aldrig hørt om nogen, der har gjort det. Ukrainerne er ligestillede med danskerne, og vi forventer, at arbejdsgiverne behandler ukrainerne på lige vilkår med de danskere, der er ansat på bedrifterne, og at de betales efter overenskomstmæssige-lignende forhold. Selvom man ikke har en overenskomst, kan man stadig have ordnede forhold, siger Henrik Dalgaard.

Henrik Dalgaard bakkes op af Vittus Bernlow, der er teamleder for HR & Rekruttering i Agri Nord.

- Vi skal ikke dumpe lønnen, for det er vigtigt, vi er ordentlige. Der er ingen, der kan leve af 50 kroner i timen. Når landmændene kontakter os for at få rådgivning om lønnen, anbefaler vi, at ukrainerne selvfølgelig skal have overenskomstmæssig løn, så de kan betale den husleje, der er i Danmark, siger Vittus Bernlow og fortsætter:

- Også selvom man ikke har en overenskomst på bedriften.

Læs også