AFGRØDER: Jyndevad Forsøgsstation har gennem de seneste år forsøgt sig med dyrkning af soja på dansk jord.
Når de økologiske landmænd i det sønderjyske i fremtiden laver markplan, kan det være de skal overveje at dyrke soja. Deltagerne ved Økologiforum Sønderjyllands Efterårsmøde blev præsenteret for dette alternativ af Driftsleder Ove Edlefsen fra Jyndevad Forsøgsstation, hvor man de senere år har forsøgt sig med dyrkningen af den asiatiske afgrøde:
- Det er en afgrøde med høj proteinkvalitet, og det er en alternativ kilde til dansk produceret protein. Derfor arbejder vi på at udarbejde en dyrkningsvejledning, fortalte driftslederen, som også kunne pege på andre konkrete områder, hvor afgrøden kunne afsættes:
- Den kan blive vigtig som vegetabilsk drik. Det kan for eksempel være til vegetarer, diabetikere, folk med laktose allergi og så er der mange etniske grupper, som ikke er vant til at drikke mælk.
Fortsat forsøg
Forsøgene, der har løbet siden 2005, fortsætter fremadrettet, hvor det på forsøgsstationen er målet at finde sorter, der i højere grad er tilpasset til de danske forhold. Her håber Ove Edlefsen at fremskaffe sorter fra Canada, der kunne være velegnede. De hidtidige forsøg har dog også givet forskerne visse erfaringer, og en af de store trusler har vist sig at komme fra luften:
- Det største problem har faktisk været fugle, mere specifikt duer. De har været en regulær pestilens, og det er vigtigt med skadekontrol, specielt ved mindre arealer, for ellers gør de stor skade, konstaterede Ove Edlefsen, der på den konto var blevet vænnet til at stå tidligt op:
- I den periode, hvor sojabønnerne fremspirer bliver det tidligt lyst, og så er fuglene der. Der er nødvendigt at jage dem væk, og det er i hvert fald meget tidligt for os forsøgsfolk, fortalte han med et smil.
Produktionen af sojabønner på dansk jord ligger dog ikke lige for ifølge Ove Edlefsen, der stadig ser en række udfordringer, før soja er et egentligt alternativ til de mere gængse afgrøder. Behovet for sorter med højere afgrødeudbytte og bedre høstmetoder gør, at der på forsøgsstationen i Jyndevad stadig er soja på marken.