VKST giver her gode råd til en effektiv ukrudtsbekæmpelse på gårdspladsen og langs bygninger.
Det er et velkendt syn for mange landmænd. Ukrudtet pibler op mellem fliser og småsten på gårdspladsen, langs bygninger og på stier, hvor der ikke bliver dyrket noget.
Det kan ikke bare se lidt rodet ud – det kan også give problemer med spredning til marker og grønne områder, hvis det ikke holdes nede.
Mange har i årevis brugt glyphosat som en nem løsning, men reglerne for ukrudtsbekæmpelse er blevet strammere. Det betyder, at det nu kræver lidt mere omtanke at holde de udyrkede arealer fri for ukrudt.
Hvad er ændret?
De nye regler gælder for gårdspladser og udyrkede arealer på landbrug og i gartnerier på de såkaldte befæstede og stærkt permeable arealer. Det vil sige arealer med flisebelægning, asfalt, stabilgrus, grusveje og lignende, hvor det øverste muldlag er fjernet, og hvor regnvand enten løber af eller siver ned.
På disse arealer er det ikke længere tilladt at bruge glyphosat eller andre midler med svært nedbrydelige aktivstoffer, fordi der er en risiko for, at midlerne kan sive ned til grundvandet.
I stedet kan man bruge gasbrænding og anden termisk ukrudtsbekæmpelse, strigling/harvning og kemisk bekæmpelse med pelargonsyre-holdige midler.
Flammebehandling
Flammebehandling er især effektiv mod nyfremspiret ukrudt, og det kan klares med en simpel håndbrænder, hvis arealet ikke er for stort. Det handler ikke om at brænde planterne væk – faktisk skal man blot »blanchere« dem, så cellevæggene sprænger.
Behandlingerne bør gentages hver anden-tredje uge om foråret, og derefter med længere mellemrum hen over sæsonen. Flammebehandling har dog begrænset effekt på flerårigt ukrudt, og her må man hente hjælp via mekanisk bekæmpelse.
Den mekaniske løsning
På grusarealer og gårdspladser kan mekanisk bekæmpelse også være en løsning. Gentagne striglinger med gårdspladsriver og harvinger hen over arealet holder ukrudtet nede.
Striglerne kan fås i forskellige størrelser og kan monteres efter ATV, plænetraktor eller almindelig traktor. Det er en enkel metode, som ikke kræver kemi.
Den kemiske løsning
De eneste kemiske ukrudtsmidler, der nu er godkendt til brug på befæstede og stærkt permeable arealer, er produkter med pelargonsyre som aktivstof – blandt andet TopGun Finalsan Koncentrat (reg.nr. 364-12) og Katoun Gold (reg.nr. 631-17).
Pelargonsyre er en naturligt forekommende syre, som hurtigt nedbrydes i naturen. Midlet virker ved at ødelægge plantecellernes vægge. Resultatet ses ofte samme dag, og det er især effektivt mod småt, nyfremspiret ukrudt.
Til gengæld kræver det fuld dækning af ukrudtsplanterne, da midlerne virker som kontaktmidler, og derfor er det vigtigt, at hele planten rammes.
Der er ikke mulighed for at reducere doseringen, og midlerne har kun begrænset virkning mod flerårigt ukrudt – det kan dog holdes nede med gentagne behandlinger hen over sæsonen.