Nyt mobilt anlæg til behandling af lerjord

Mobilløsning fra Dansk Anlægsteknik sparer miljøet for jorddeponier.

- Ved at genanvende jorden direkte på byggepladsen, undgår vi både unødvendig transport og belastende deponering, som det ses i de sager, der netop nu får opmærksomhed i medierne. Med vores løsning bliver jorden en ressource frem for et affaldsproblem, siger direktør Carsten Johansen, Dansk Anlægsteknik. Pressefoto

Den fynske bygge- og anlægsvirksomhed Dansk Anlægsteknik har netop taget et nyt mobilt anlæg i brug, der bygger på virksomhedens patenterede metode til kalkstabilisering af lerjord.

Det eldrevne anlæg, der er monteret på en lastbil, er markant mindre end branchens gængse løsninger.

Det nye anlæg gør det muligt at stabilisere uegnet lerjord direkte på byggepladsen med minimal miljøbelastning og kan klargøres på kun 15 minutter. Anlægget kan producere 50-75 tons stabiliseret jord i timen ved tilsætning af blot én procent kalk – en effektiv proces, der både reducerer CO₂-aftryk og de økonomiske omkostninger.

Kompakt løsning med stor effekt

Hvor traditionelle stabiliseringsanlæg ofte kræver flere enheder og mandskab, kan Dansk Anlægstekniks nye løsning opstilles og betjenes af én mand. Anlægget er udstyret med en kran til læsning af jord, hvilket betyder, at kunden ikke selv behøver at stille gravemaskine til rådighed. Derudover vejes både jord og kalk automatisk, så forbruget kan dokumenteres præcist.

- Med vores nye mobile anlæg kan vi tilbyde en hurtig, fleksibel og bæredygtig løsning til byggepladser over hele landet. Interessen er stor, og anlægget er godt på vej ind i markedet. I de kommende måneder tilbyder vi på enkelte dage at komme ud til flere af vores kunder og lave en prøve omkostningsfrit, så de kan se og røre ved det færdige produkt, siger Carsten Johansen, direktør i Dansk Anlægsteknik.

Den patenterede metode, som Dansk Anlægsteknik fik tildelt europæisk patent på i 2024, omdanner uegnet lerjord til et stabilt materiale, der kan genbruges på stedet. Dermed undgår man transport og deponering af jord, hvilket kan give besparelser på mellem 40 og 85 procent afhængigt af lokale forhold.

Ressource frem for problem

Aktuelt har flere sager rundt i landet skabt debat om massive jorddeponier, hvor overskudsjord er blevet dumpet – til stor gene for naboer og med alvorlige konsekvenser for landskabet. Den type problemer kan minimeres ved at stabilisere jorden på stedet med metoder som Dansk Anlægstekniks.

- Ved at genanvende jorden direkte på byggepladsen, undgår vi både unødvendig transport og minimere belastende deponering, som det ses i de sager, der netop nu får opmærksomhed i medierne. Med vores løsning bliver jorden en ressource frem for et affaldsproblem, siger Carsten Johansen.

Øget efterspørgsel fra entreprenører

Særligt forsyningsselskaber og mindre entreprenører har vist stor interesse for det nye anlæg, der gør det muligt at stabilisere selv meget våd lerjord effektivt. Det er en attraktiv løsning i en tid, hvor det flere steder i Danmark er vanskeligt at skaffe nyt fyldmateriale og råstoffer.

- Ved at stabilisere eksisterende jord på stedet, kan vores kunder både skære ned på omkostningerne og reducere deres klimaaftryk. Som de eneste på markedet kan vi nu klare opgaverne med et lille selvlæssende anlæg, der kan sættes op de fleste steder, da det ikke optager meget plads, siger Carsten Johansen.

Dansk Anlægsteknik ApS er en anlægsvirksomhed, som tilbyder bæredygtige løsninger inden for kalkstabilisering og genanvendelse af jord, både ved udlægning og fræsning med traktor og via blanding over værk. Virksomheden ligger i Vejstrup lidt nord for Svendborg.

Dansk Anlægstekniks anlæg

Specifikationer for Dansk Anlægstekniks kompakte jordbehandlingsanlæg:

Kapacitet: 50-75 tons i timen

Klargøring af anlæg på 15 minutter

Monteret på lastbil, fuldt eldrevet og støjsvagt

Støvfri behandling

Betjenes af én chauffør

Kræver ikke kundens egen gravemaskine

Nøjagtig vægt- og kalkdosering for dokumenteret CO₂-beregning

Læs også