Spændende virksomhedsopstart lige om hjørnet

Inden længe bliver der sat gang i fermenteringsprocesserne hos FermHub Zealand, hvis nye anlæg kan omdanne restbiomasser fra landbruget til sunde Omega 3-fedtsyrer og proteiner.

Danmarks første fuldskala-demonstrationsanlæg for industriel biofermentering er snart klar til at modtage virksomheder i Gørlev.

Anlægget er udviklet af FermHub Zealand i forbindelse med et projekt, der begyndte i 2018 for at imødekomme behovet for avancerede testfaciliteter, der matcher Danmarks innovationsniveau. Det skriver TV-Kalundborg.dk.

I slutningen af 2022 blev håndværkerne sat i gang med at klargøre en 3.000 kvadratmeter stor hal lejet af Nordic Sugar, og i oktober sidste år blev anlægget officielt indviet af erhvervsminister Morten Bødskov, selvom det endnu ikke var helt færdigt.

Forventer start ultimo august

Siden da er yderligere procesudstyr blevet installeret, og medarbejderne har arbejdet hårdt for at afslutte de sidste detaljer. Men nu er drømmen tæt på at blive til virkelighed, fortæller direktør og medstifter i FermHub Zealand, Lulu Harms Larsen.

- Smede og elektrikere er godt i gang med de sidste detaljer så udstyret bliver forbundet med både rør og kabler, så er det meningen, at vi hen over sommerferien skal køre nogle interne test på anlægget, og der kommer helt sikkert nogle uforudsete udfordringer, men det er noget vi kan løse, sådan har det været flere gange, siger Lulu Harms Larsen, og fortsætter:

- Vi forventer at vi kan lukke op for kommercielle brugere slut august, starten af september. Vi har allerede de første aftaler i proces og mange andre er interesserede, faktisk inden vi egentligt har lavet en egentlig markedsføring, siger hun.

Anlægget i Gørlev, der er det første af sin art i industriel størrelse i Danmark, kan bruges af start ups, iværksættere og uddannelsesinstitutioner sammen med centret videreudvikle og opskalere biofermenterede produkter.

De kan senere blive til f.eks. proteiner og sunde Omega-3 fedtstoffer gennem anvendelse af blandt andet mikroorganismer som alger, bakterier, gær og svampe, der anvendes til at opgradere lokale restbiomasser fra landbruget, bl.a. sukkerroer, og fra fødevareindustrien.

Fermenteringsteknologien kan være en af de løsninger på en mere klimavenlig produktion af fødevarer, man har ledt efter. Produktionsarealet er mindre, da der produceres i høje tanke, og produktionen er uafhængig af vejr og vind.

Læs også