Billeshøj Tømrerforretning ved Fjelsted oplever øget efterspørgsel på landbrugsbyggeri og tilskriver det i stor grad fald i prisen på byggematerialer og fornyet gejst hos landmændene. Blandt andet hos landmanden Rasmus Bue i Harndrup, der skal have bygget ny hal til kødkvæg og halmopbevaring.
- Det er værd at bygge igen.
Så kort opsummeres det af tømrermester Henrik Ladekjær fra tømrerforretningen Billeshøj ved Fjelsted på Fyn.
- Lige pt. har vi blandt meget andet gang i tre haller til landbruget, så det er dejligt, at der er virkelyst på den front, og at også landmændene tør tro på en fremtid igen.
1.200 kvm stor hal
Henrik Ladekjær har sat avisen stævne hos landmand Rasmus Bue i Harndrup, der bygger en 1.200 kvadratmeter stor hal til kødkvæg og halmopbevaring.
- Vi har arbejdet på det i halvandet år, siger Rasmus Bue.
- Men materialeprisen har sat en stopper for det. Det er der en bedring på nu, så nu tør vi godt, siger han.
Fald på 20 procent
Henrik Ladekjær supplerer.
- Vi har nok set et fald på 20 procent på prisen af stålspær, så det er selvfølgelig en væsentlig grund til, at vi nu ser fremgang. Men også den kraftige storm i 2013 medførte, at man fik bygget nyt der. Og det har jo givet en naturlig stilstand.
50 Anguskvæg
Rasmus Bue glæder sig til, at han snart kan få sin Angus kødkvægsbesætning ind i den nye hal.
- Vi arbejder os stille og stabilt op i antal af kvæg, og regner med, at vi skal op på omkring 50 køer.
- Vi begyndte besætningen i vores eksisterende maskinhal, men der kan de ikke være længere, så nu skal der nyt til.
250 hektar planteavl
Den kommende hal bliver tilsvarende den eksisterende, så den falder pænt ind i bygningsmassen og landskabet.
- Vi har den udfordring, at vi ligger tæt på bymæssig bebyggelse, så byggeriet har været igennem en høringsperiode. Heldigvis har alle naboer godt kunne se, at vi har arbejdet efter, at få hallen til at falde ind, så det er vi glade for, siger Rasmus Bue, der glæder sig over, at produktion af kødkvæg harmonerer godt med den økologiske planteavl, der ligeledes fylder arbejdsdagen.
- Vi har masser af kløvergræs og efterslæt, og dyrker cirka 250 hektar, fortæller han.
God indsigt i landbruget
Henrik Ladekjær, der før uddannelsen til tømrer, er uddannet agrarøkonom med plan om eget landbrug, er ifølge Rasmus Bue, den helt rettet til at udføre opgaven, da han har god indsigt i, hvad der skal til.
- Jeg har fået et overslag på pris, men det hele kører på timer, så det er en tillidssag, og jeg kan bidrage med det, jeg synes, jeg kan og har tid til. Det er en god ordning for mig.
- Og så glæder jeg mig over at bruge en lokal håndværker. Det er fleksibelt og der sker noget. Vi er i gang hele tiden og det går hurtigt. Jeg er meget tilfreds, slutter Rasmus Bue.