Stor investering: 36-årige Kristian står nu i spidsen for 1.200 ha og 65.000 slagtegrise

36-årige Kristian Boel Kjær Østergaard, Mariesminde Landbrug i Salling ved Skive, har via en investering på cirka 200 millioner kroner gennemført ikke mindre end to generationsskifter og en markant udvidelse af såvel planteavl som griseproduktion.

Kristian Boel Kjær Østergaard har stået i spidsen for Mariesminde Landbrug siden 2013, og i starten af 2023 stod han foran muligheden for at lave en markant udvidelse af virksomheden i form af generationsskifter og opkøb.

I et nyt partnerskab med sin bror, Laust Boel Østergaard, og landmand og investor Søren Rasmussen, Frandsbjerg Group, er der nu, via en investering på samlet cirka 200 millioner kroner, gennemført hele to generationsskifter samt en kæmpe udvidelse af storlandbruget, som dækker såvel planteavl som griseproduktion. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Med partnerskabet bliver Mariesminde Landbrug omdannet til et aktieselskab, hvor Kristian Boel Kjær Østergaard ejer 50 procent, hans bror, Laust Boel Østergaard, 10 procent og Søren Rasmussen 40 procent. Den store investering har blandt andet muliggjort to generationsskifter med hhv. Kristian og Laust Boel Østergaards mor samt Kristian Boel Kjær Østergaards svigerforældre.

Herudover indgår en del af den jord og de gårde, Søren Rasmussen i forvejen ejede i nærheden af Mariesminde, i aftalen. Dermed står Kristian Boel Kjær Østergaard nu i spidsen for en virksomhed med 1.200 hektar jord og 65.000 slagtegrise i full-line produktion fra fødsel til slagt.

- Det kan ofte være en udfordring for en ung landmand som mig at få investeringer, der giver mulighed for at opfylde ens fremtidsvision, hvad enten det er i form af generationsskifter, opkøb af jord eller opførelse af nye bygninger. Med investeringen fra Søren og Laust og etableringen af det nye partnerskab har vi kunnet gennemføre de to generationsskifter nærmest samtidig – og enormt nemt og gnidningsfrit. Derudover giver investeringen naturligvis et økonomisk boost, som hæver Mariesminde op på et endnu højere finansielt niveau, der giver os helt nye fremtidsmuligheder, fortæller Kristian Boel Kjær Østergaard.

Ser stort potentiale

Det er ikke første gang, Søren Rasmussen investerer i unge landmænd, og han ser flere store potentialer i det nye partnerskab.

- Kristian har opnået flotte resultater med Mariesminde over de seneste år, især på grund af hans helt særlige fremsynethed og indsigt, både i specialafgrøder og i de nyeste teknologiske muligheder for at optimere landbruget. Han har desuden et stort gå-på-mod og ser altid muligheder i stedet for begrænsninger, siger Søren Rasmussen.

- Derudover er Kristian og Laust faglige fyrtårne på hver deres måde med deres specialviden inden for hhv. planteavl og griseproduktion og ud over at kunne udnytte den synergi i Mariesminde Landbrug A/S er det også mit håb, at det kan få en afsmittende effekt på de andre unge landmænd, jeg har investeret i, via vores tværgående erfagrupper, tilføjer han.

Fremtidssikring og nye visioner

Med det nye partnerskab er Mariesminde Landbrug A/S nu godt rustet til fremtiden, hvor den nye investering gør virksomheden mindre følsom overfor konjunkturudsving og ændrede rammebetingelser og samtidig åbner nye muligheder – alt sammen ud fra samme grundværdier, der har tegnet Mariesminde Landbrug indtil nu.

- Det er en gave at finde en investor som Søren, som selv er landmand og forstår de vilkår, vi arbejder under. Et vigtigt element i partnerskabet har været, at jeg stadig har friheden i hverdagen til at fortsætte den strategi, jeg har kørt Mariesminde efter indtil nu, og som både Laust og Søren har købt ind på, siger Kristian Boel Kjær Østergaard.

- Dermed kan jeg fortsat have fokus på at drive godt landmandskab, frem for, som man måske kunne opleve med nogle investorer, hele tiden at skulle have fokus på en række stramme KPI’er, som måske ikke altid er realistiske, når vores ydre rammebetingelser ændrer sig. Samtidig giver det en anden handlekraft at have en investor med på holdet, så vi nu kan rykke hurtigt, hvis nye muligheder åbner sig, tilføjer han.

Målet er nu både at fortsætte den organiske vækst, som Mariesminde Landbrug har haft de seneste år samt gribe de investeringsmuligheder, der opstår. I første omgang er planen at udvide griseproduktionen til en full-line produktion fra fødsel til slagt i løbet af 2024.

Om Mariesminde Landbrug

Mariesminde Landbrug i Salling beskæftiger sig med konventionel planteavl med hovedvægt på højværdiafgrøder og konventionel produktion af slagtegrise. Virksomheden bygger på flere års konstant, positiv udvikling og har stort fokus på blandt andet ESG, personalepleje og nye teknologiske muligheder som omdrejningspunkter for en sund og vækstende forretning.

Om Frandsbjerg Group

Frandsbjerg Group består i dag af fem forretningsområder inden for landbrug, bioenergy, vindmøller og anden beslægtet virksomhed. Gruppen omfatter alle aktiviteter, som Tinna Ladefoged Christensen og Søren Rasmussen driver i dag.

De væsentlige investeringer er samlet i Fransbjerg Invest A/S. Det drejer sig primært om dele-ejerskaber (5-50 procent) af selskaber inden for landbrug, vindmøller og ejendomme. Man betragter selskabet som en minikapitalfond med lang horisont og med aktiv management.

Læs også