Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens udstiller på Det Sønderjyske Fællesdyrskue – og er så ellers aktiv hen over sommeren som dommer på skuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Mens F16 og F35 jagere fra Skrydstrup drøner over himlen, er mælkeproducent Andreas Døssing denne formiddag i gang med at hjælpe inseminøren.

Alligevel får han tid til en snak om rollen som dommer ved dette års dyrskuer samt ikke mindst kvægudstillingen på Det sønderjyske Fællesdyrskue på fredag og lørdag, hvor han er aktiv som udstiller.

Han og hustruen Anne Dorthe driver på sjette år en kvægejendom, Stakkehavegård, syd for Vojens med 350 malkekøer og et tilsvarende antal kvier, og de er begge meget aktive inden for avl – samt dyrskuer. I Aabenraa regner de med at udstille fem holstein-køer og en enkelt rødbroget samt to Holstein-kvier og desuden to jersey-kalve, som børnene skal have med.

Dommer på tre skuer

Han kan af gode grunde ikke være dommer i Aabenraa, men han har været med til at udpege en dommer til skuet. Selve dommergerningen må han vente med til skuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Det er kun anden gang, familien Døssing udstiller i Aabenraa grundet corona:

- Vi var positivt overraskede over det faglige niveau i Aabenraa, så vi glæder os til at være med igen i år. Det er jo en landsdel, hvor især Holstein-køerne fylder meget, og jeg glæder mig over, at der igen i år er fremgang i antallet af udstillede dyr på skuet. Så grundlaget for en god konkurrence er til stede, siger Andreas Døssing.

Han er vokset op på et fritidsbrug med lidt kødkvæg og har arbejdet på ejendomme, hvor avl spillede en stor rolle, og det har smittet af, så avl er derfor en ekstra dimension i det daglige arbejde.

- De tyre, vi bruger, er alle meget unge, så fædrene til de køer, vi ser på skuet er allerede fortid. Så det er ikke sådan, at man får gode ideer til avlsarbejdet på skuet. Det er ikke noget med at se tre gode døtre efter f.eks. Anton, og så bruge den tyr herhjemme. Men jeg har altid været med på skue og synes, at det er en god oplevelse, siger Andreas Døssing, der også kan glæde sig over, at han netop har solgt to unge tyre til Viking:

- Det flytter ikke noget på bundlinjen i regnskabet, men det er da en fin lille bonus,” siger han med et smil.

Gerne tykkere mælk

Som dommer har han klare mål:

- Vi vil gerne have harmoniske køer, og de behøver ikke at være større, end de er nu. Avlsmæssigt arbejdes der jo med størrelse og ydelse, og det følges ad og påvirker hinanden.

Køerne bliver simpelthen større, og nogle af dem ved at være så store, at det udfordrer staldsystemerne. Der er en naturlig grænse for hvor meget mælk, de skal yde, så derfor avler vi nu mere efter tykkere mælk med bedre indhold af fedt og proteiner end efter mængder. Det bliver vi jo også afregnet efter hos Arla. Vi synes nok, at køerne er blevet lige rigeligt store, og vi har køer her i stalden, som er større end gennemsnittet,” siger Andreas Døssing.

- Der er nok en naturlig grænse, og vi har en ide om, at det er mængden, der udforer koen. Og for os er det lige så økonomisk at have en ko, der giver 45 liter mælk med fem procent fedt som at have en ko, der giver 80 liter med to procent fedt, siger han.

Det harmoniske ved koen kommer også til udtryk på andre måder.

- Tidligere var der fokus på tyre, der havde meget lige ben, men det går ud over bevægelserne. De bevæger sig dårligere, og i dag har vi fokus på, at dyrene bevæger sig godt, og at de er komplette og velfungerende dyr.

Et blødt punkt

Når familien både har Holstein og Jersey, hænger det sammen med, at Anne Dorthe tidligere har arbejdet i Jersey-besætninger og har et blødt punkt for den race. Da hun var ung, købte hun embryoner fra en Jersey-ko i Canada, og dyrene efter koen har vundet meget i årenes løb, så det har været en stor succes.

Sammen med en medhjælper arbejder de to ægtefæller på fuldtid i besætningen.

- Vi har gode stalde og har opbygget en simpel produktion med seks malkerobotter. Den kan vi overskue. Vi kommer ikke på syv ugers ferie om året, men det går nok, siger Andreas Døssing.

Kvægbruget er allerede i fuld gang med at finde metoder, så klimbelastningen falder. Men det kræver penge til forskning og tid, mener Andreas Døssing, kvægmand fra Vojens og udstiller på skuet i Aabenraa.

Vi er i gang med at omstille

Han blander sig i debatten, fordi han mener, at landbruget har været for dårlig til at fortælle, hvad der allerede nu sker:

Det er ærgerligt, at vi bliver beskyldt for ikke at ville omstillingen. Vi har faktisk været i gang længe, men nok ikke gode til at fortælle det, siger Andreas Døssing.

- Hvis vi får en høj CO2-afgift med fuld virkning allerede fra første dag, lukker kvægbesætningerne på stribe. Jeg håber på en billigere model og en glidende overgang. Jeg tror, forbrugerne også i fremtiden ønsker at få dansk mælk og mejeriprodukter og dansk kød. Jeg tror ikke, at folk er klar til at droppe den måde, de lever på, så der er nok ikke opbakning til at lukke landbruget, men til at der sker en omstilling af landbruget, siger Andreas Døssing.

Går hånd i hånd

Han nævner i den forbindelse projektet med at undersøge, hvor meget foder, køerne spiser.

- Der er en enorm variation, og projektet viser foreløbig, at vi kan spare op til 20 procent af foderet uden, at det går ud over mælkeydelse. Dertil kommer projektet med foderadditiver, som kan påvirke udvikling af metan i vommen, siger han.

- Hvis vi kun har de køer, der er de bedste i forhold til klimaet, kan vi spare foder, og det går jo hånd i hånd med, at foder er den største omkostning, vi har her på ejendommen.

Andre lande har ikke fokus på klimaet, men de har fokus på foderomkostningen, og derfor er de med i projektet. I andre lande tænker man mere på krig i verden end på sådan »noget pjat« som en CO2-afgift på en ko. Men de har fokus på effektivitet – det er motivationen, mener Andreas Døssing.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Læs mere her

Læs også

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 17 artikler om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Spiras udvider på energiområdet

Spiras er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Med unikke digitale værktøjer er Spiras blevet en stor spiller, når det gælder uafhængig rådgivning indenfor energi. Senest er endnu en energirådgiver er ansat.

Lækagesporing med lydbølger

M&T Service er blandt udstillerne ved Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Her præsenterer man en nyhed i form af en mobil lækagesporer, der kan spotte utætte vandrør via radiobølger

Landbrug fra en svunden tid

Hygum Hjemstavnsgård er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor unge som ældre kan opleve landbrug som i gamle dage.

Landbrug fra en svunden tid

Hygum Hjemstavnsgård er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor unge som ældre kan opleve landbrug som i gamle dage.

Nyt foderkoncept og udvidet forretningsområde

Vestjyllands Andel er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Virksomheden lancerede tidligere på året foderkonceptet VA High Energy sikre, at malkekøerne får den nødvendige mængde energi til at producere mest muligt. Senest har man tillige overtaget hele aktieposten i Billund-virksomheden Adival

Rygsmerter fik landmand til at prøve kosttilskud

Landmand Per Sørensen, døjede i mange år med rygproblemer, men oplevede langtidseffekt af kosttilskud fra Sundhedsshoppen, der blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Bredt maskinprogram vises frem på skue

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner, samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Det Sønderjyske Fællesdyrskue samt Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens udstiller på Det Sønderjyske Fællesdyrskue – og er så ellers aktiv hen over sommeren som dommer på skuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Line er tredje generation på skuet i Aabenraa

28-årige Line Petersen er driftsleder på familieejendommen i Stepping og viderefører det vigtige avlsarbejde med køerne.

Vi er i gang med at klima-omstille

Men landbruget har ikke været gode til at fortælle, hvad vi faktisk gør på ejendommene, siger ung kvægbruger fra Vojens.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.