Sønderjysk Belgier-hoppe på skue

Når Sanne Hoffmann og datteren Laura fra Højrup ved Gram i år tager afsted til det sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, er det ikke første gang

Sanne Hoffmann på skue – de store og kraftfulde belgiske heste får meget opmærksomhed. Privatfoto Laura er i år repræsentant for familien Hoffmann på Det sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa. Det handler om at være med og vise de flotte dyr frem. De belgiske heste blev i gamle dage brugt som arbejdsheste - blandt andet som trækkraft til landbrugsmaskiner. Privatfoto

Af Karsten Himmelstrup

Begejstringen for den store belgiske arbejdshest har Sanne Hoffmann fra Højrup ved Gram haft næsten hele livet, og det har smittet af på resten af familien.

Så når de deltager på Det sønderjyske Fællesskue i Aabenraa med en 10-årig goldhoppe, er det datteren Laura, som klarer det praktiske og fører hesten frem i ringen. Det sker i år, hvor foreningen for belgier-heste i Jylland og på Fyn har 100 års jubilæum.

Sanne og Bent Hoffmann er kendt i belgier-kredse. Sanne Hoffmann købte sin første belgiske hest i 2001, og i dag har de fire af de smukke og kraftfulde heste i stalden og på markerne ved Gram.

Den belgiske hest bruges i dag ikke kun til det tunge markarbejde. Det er en hest, som er velegnet til familien og i fritiden, og familien Hoffmann arbejder da også med deres heste på flere niveauer. Det gælder bl.a. avl, og når de kun har en hest med på skuet, skyldes det, at flere af de andre er store føl, som ikke skal afsted.

Desuden tager Bent Hoffmann til august til Detmold i Tyskland for at deltage i europamesterskabet i pløjning. Han vandt Danmarksmesterskabet i 2023 og deltager igen i år i DM. Det sker til efteråret på Kjærgaard Landbrugsskole.

De belgiske heste bruges også til at trække tømmer ud af skove og har således mange funktioner, så dyrskuerne er blot en af mange aktiviteter.

De er altid i godt humør

-Den belgiske hest har et roligt temperament og et godt lune. Det beundrer jeg dem mest for. De er i godt humør, og de kan godt lide at arbejde og komme i gang, siger Sanne Hoffmann.

-De bruges i marken og i skovbruget til udtrækning af træstammer, der hvor maskinerne må give op. Desuden bruger vi dem til dressur-ridning. Belgierne er rolige af natur og nem at omgås, og det betyder meget for os, siger Sanne Hoffmann.

Kendt tilbage i historien

Allerede før Kristi fødsel roste de romerske kejsere de belgiske hestes hårdførhed og utrættelighed. Det er mere end 2000 år siden.

Med sin brede bringe, rolige øjne og imponerende størrelse er den belgiske hest svær at overse. Engang var den rygraden i landbruget, men i dag spiller den en anden – men ikke mindre vigtig – rolle som levende kulturarv.

Typisk vejer en voksen belgisk hest omkring et ton. Dens rolige temperament og enorme styrke gjorde den i mange år uundværlig i både landbruget og skovbruget – ikke kun i Europa, men også i Nordamerika, hvor racen blev eksporteret i stor stil.

Første Verdenskrig var dog ved at tage livet af racen, da masser af heste blev inddraget i krigen – og dræbt. Heldigvis lykkedes det ved målrettet indsats at samle stumperne, og belgierne genvandt hurtigt deres betydning.

30 føl om året

Den første belgiske hingst kom til Danmark så tidligt som i 1895. Siden har den belgiske hest bredt sig overalt i landet.

-Men vi er faktisk ikke så mange, der arbejder med de belgiske heste. Sidste år blev det til 30 føl, og på skuet i Aabenraa vil vi nok være de eneste, der udstiller inden for racen, siger Sanne Hoffmann.

-Så vi står nok lidt i skyggen af den jyske hest, som har nogle af de samme egenskaber, men som er meget mere kendt og nærmest nationalhest, tilføjer hun.

Fik den første hoppe i 2001

Sanne Hoffmann fik som barn mulighed for at følge belgierheste og var med til dyrskuer.

I 2001 fik hun den første hest, som var hendes egen. En hoppe på halvandet år, som klarede sig godt på dyrskuer og var en gode ridehest.

Siden er det blevet til flere heste af den belgiske race, som har været en del af familien.

Læs også

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 28 artikler om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Sliddele til alle mærker af plove: Fokus på landsider og landside-stabilisering

For Jens Iversen handler det blandt andet om landsider og landside-stabilisering, når han besøger en række dyrskuer landet over. De to ting hænger nemlig sammen med justering af plove og et godt plovarbejde.

Ny intelligent og hurtigere malkerobot

DeLaval lancerer en hurtigere, mere intelligent og mere rummelig malkerobot. Virksomheden er blandt udstillerne på skuet

Specialister i biologisk spildevandsrensning

Watersystems A/S er blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Lildholdt tager RDM-køer med

Familien fra Løjt ved Aabenraa bliver de eneste med de traditionsrige danske røde køer, men de lægger vægt på kontakten med byfolkene

Veteraner på skue

Traktorer og landbrugsmaskiner gennem mange årtier kan opleves på Dansk Veteran Traktor Klubs stand på Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Sønderjysk Belgier-hoppe på skue

Når Sanne Hoffmann og datteren Laura fra Højrup ved Gram i år tager afsted til det sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, er det ikke første gang

Mark Hausted rykker ind i Aabenraa

Jersey-avleren fra Bobøl tager til skue med seks kvier og otte køer, og hele familien bliver involveret i arbejdet med at gøre klar og trække.

Mindre arbejde, bedre resultat

Vector MFR Next er navnet på Lelys nye foderrobot. Lely er også at finde blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Mød sønderjyske kvægspecialister på skuet

Sønderjysk Kvægpraksis er både dyrlæger, rådgivning og kurser – en kombination, der kan opleves på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor virksomheden er blandt udstillerne.

Uddannelse i vækst og fornyelse

Stigende interesse blandt unge for landbrugsskoler i 2025 – hele fire af dem er blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.