Mark Hausted rykker ind i Aabenraa

Jersey-avleren fra Bobøl tager til skue med seks kvier og otte køer, og hele familien bliver involveret i arbejdet med at gøre klar og trække.

De røde køer bliver langsomt udfaset på bedriften og afløst af Jersey-køer. En bette Gårdbutik er sidste nye skud på stammen for familien Hausted. Her sælger de okse- og lammekød og har god kontakt med folk på egnen.

Af Karsten Himmelstrup

Mark Hausted fra Bobøl mellem Vejen og Ribe gør ikke noget halvt. Så når han og hustruen Pernille udstiller på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, bliver det med seks kvier og otte køer, og så er Aabenraa endda kun et af flere skuer, de deltager i hen over sommeren.

- Vi skal med på Landsskuet. Ribe er obligatorisk. Og så har vi Aabenraa som er et tilvalg, og som giver os en rigtig god start. Her får vi prøver dyrene af og finder ud af, hvordan de opfører sig på dyrskuepladsen. Vi finder ud af, hvad vi skal tage højde for, og vi har en ide om, hvordan de klarer sig fagligt i forhold til konkurrenterne. Så er vi bedre forberedt til de andre skuer, siger Mark Hausted.

Aabenraa er virkelig godt og hyggeligt skue med rigtig gode faciliteter og en god stemning, og vi glæder os til at udstille i Aabenraa, siger Mark Hausted.

Opbygget en god besætning

Det stod ikke nødvendigvis skrevet i stjernerne, at han skulle være kvægavler, da han voksede op i et parcelhuskvarter i Tjæreborg ved Esbjerg.

Men Mark Hausted ville det anderledes, og i dag har han og familien i løbet af forholdsvis få år fået opbygget en kvægbesætning med omkring 200 jersey-køer og RDM i lejet stald.

Da de ankom, var der 150 røde malkekøer, og de fik en femårig lejeaftale og en aftale om, at ejeren klarede markarbejdet og leverede foder.

De forholdsvis gode økonomiske forhold i for kvægbruget i de senere år har medvirket til, at familien nu har mulighed for at overtage ejendommen. En mindre ejendom med 55 køer i Obbekjær, som de startede på, er en del af forretningen, og langsomt er de ved at udfase de røde køer fra stalden.

For Mark Hausted spiller det sociale fællesskab på dyrskuerne en stor rolle og er afgørende for, at det er på skuepladserne, at familien tilbringer ferierne.

Det var Mark Hausteds bedsteforældre på en mindre ejendom ved Ribe, som inspirerede ham. Når han som dreng og ung kunne komme afsted, og det var tit, tog han bussen til Ribe for at arbejde på gården.

I dag understreger han, at det er produktionskøer, familien arbejder med:

- Vi koncentrerer os om sundheden og en mælkeydelse i top. Lige nu malker køerne 11.500 EKM kg mælk, og det er fornuftigt, siger han.

- Når vi sammenholder ydelsen hos en rød ko og en Jerseyko, producerer de lige meget mælk. Men der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvilken af køerne, der spiser mest. Her i besætningen leverer vi flere og flere kg værdistoffer, men vi fodrer ikke mere end tidligere, siger han.

For Mark Hausted har dyrskuerne en ekstra dimension, som ikke handler om hverken køer eller avl, men derimod om samfundskontakt. Det er afgørende for landbruget at fortælle resten af samfundet, at der ikke er noget helt særligt eller farligt ved landbruget, og at der er brug for kontakten mellem land og by.

Derfor har familien i de senere måneder opbygget en gårdbutik, hvor de sælger produkter til lokalområdet. Det gælder bl.a. oksekød og lammekød, idet de har 20 moderfår gående på ejendommen.

En bette Gårdbutik, som den hedder, er blevet godt modtaget i lokalbefolkningen, som nyder godt af de mange udskæringer, grillpølser og spegepølser.

- Vi har ikke regnet på omsætningen og indtjeningen, og vi har ikke nogen økonomiske mål med butikken. Vi er godt tilfredse, hvis den kan være med til at skabe kontakt til lokalbefolkningen, og det er tilfældet. Jeg oplever, at vi har en god opbakning, siger Mark Hausted.

Læs også

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 28 artikler om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Sliddele til alle mærker af plove: Fokus på landsider og landside-stabilisering

For Jens Iversen handler det blandt andet om landsider og landside-stabilisering, når han besøger en række dyrskuer landet over. De to ting hænger nemlig sammen med justering af plove og et godt plovarbejde.

Ny intelligent og hurtigere malkerobot

DeLaval lancerer en hurtigere, mere intelligent og mere rummelig malkerobot. Virksomheden er blandt udstillerne på skuet

Specialister i biologisk spildevandsrensning

Watersystems A/S er blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Lildholdt tager RDM-køer med

Familien fra Løjt ved Aabenraa bliver de eneste med de traditionsrige danske røde køer, men de lægger vægt på kontakten med byfolkene

Veteraner på skue

Traktorer og landbrugsmaskiner gennem mange årtier kan opleves på Dansk Veteran Traktor Klubs stand på Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Sønderjysk Belgier-hoppe på skue

Når Sanne Hoffmann og datteren Laura fra Højrup ved Gram i år tager afsted til det sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, er det ikke første gang

Mark Hausted rykker ind i Aabenraa

Jersey-avleren fra Bobøl tager til skue med seks kvier og otte køer, og hele familien bliver involveret i arbejdet med at gøre klar og trække.

Mindre arbejde, bedre resultat

Vector MFR Next er navnet på Lelys nye foderrobot. Lely er også at finde blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Mød sønderjyske kvægspecialister på skuet

Sønderjysk Kvægpraksis er både dyrlæger, rådgivning og kurser – en kombination, der kan opleves på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor virksomheden er blandt udstillerne.

Uddannelse i vækst og fornyelse

Stigende interesse blandt unge for landbrugsskoler i 2025 – hele fire af dem er blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.