Jersey-avleren fra Bobøl tager til skue med seks kvier og otte køer, og hele familien bliver involveret i arbejdet med at gøre klar og trække.
Af Karsten Himmelstrup
Mark Hausted fra Bobøl mellem Vejen og Ribe gør ikke noget halvt. Så når han og hustruen Pernille udstiller på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, bliver det med seks kvier og otte køer, og så er Aabenraa endda kun et af flere skuer, de deltager i hen over sommeren.
- Vi skal med på Landsskuet. Ribe er obligatorisk. Og så har vi Aabenraa som er et tilvalg, og som giver os en rigtig god start. Her får vi prøver dyrene af og finder ud af, hvordan de opfører sig på dyrskuepladsen. Vi finder ud af, hvad vi skal tage højde for, og vi har en ide om, hvordan de klarer sig fagligt i forhold til konkurrenterne. Så er vi bedre forberedt til de andre skuer, siger Mark Hausted.
Aabenraa er virkelig godt og hyggeligt skue med rigtig gode faciliteter og en god stemning, og vi glæder os til at udstille i Aabenraa, siger Mark Hausted.
Opbygget en god besætning
Det stod ikke nødvendigvis skrevet i stjernerne, at han skulle være kvægavler, da han voksede op i et parcelhuskvarter i Tjæreborg ved Esbjerg.
Men Mark Hausted ville det anderledes, og i dag har han og familien i løbet af forholdsvis få år fået opbygget en kvægbesætning med omkring 200 jersey-køer og RDM i lejet stald.
Da de ankom, var der 150 røde malkekøer, og de fik en femårig lejeaftale og en aftale om, at ejeren klarede markarbejdet og leverede foder.
De forholdsvis gode økonomiske forhold i for kvægbruget i de senere år har medvirket til, at familien nu har mulighed for at overtage ejendommen. En mindre ejendom med 55 køer i Obbekjær, som de startede på, er en del af forretningen, og langsomt er de ved at udfase de røde køer fra stalden.
For Mark Hausted spiller det sociale fællesskab på dyrskuerne en stor rolle og er afgørende for, at det er på skuepladserne, at familien tilbringer ferierne.
Det var Mark Hausteds bedsteforældre på en mindre ejendom ved Ribe, som inspirerede ham. Når han som dreng og ung kunne komme afsted, og det var tit, tog han bussen til Ribe for at arbejde på gården.
I dag understreger han, at det er produktionskøer, familien arbejder med:
- Vi koncentrerer os om sundheden og en mælkeydelse i top. Lige nu malker køerne 11.500 EKM kg mælk, og det er fornuftigt, siger han.
- Når vi sammenholder ydelsen hos en rød ko og en Jerseyko, producerer de lige meget mælk. Men der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvilken af køerne, der spiser mest. Her i besætningen leverer vi flere og flere kg værdistoffer, men vi fodrer ikke mere end tidligere, siger han.
For Mark Hausted har dyrskuerne en ekstra dimension, som ikke handler om hverken køer eller avl, men derimod om samfundskontakt. Det er afgørende for landbruget at fortælle resten af samfundet, at der ikke er noget helt særligt eller farligt ved landbruget, og at der er brug for kontakten mellem land og by.
Derfor har familien i de senere måneder opbygget en gårdbutik, hvor de sælger produkter til lokalområdet. Det gælder bl.a. oksekød og lammekød, idet de har 20 moderfår gående på ejendommen.
En bette Gårdbutik, som den hedder, er blevet godt modtaget i lokalbefolkningen, som nyder godt af de mange udskæringer, grillpølser og spegepølser.
- Vi har ikke regnet på omsætningen og indtjeningen, og vi har ikke nogen økonomiske mål med butikken. Vi er godt tilfredse, hvis den kan være med til at skabe kontakt til lokalbefolkningen, og det er tilfældet. Jeg oplever, at vi har en god opbakning, siger Mark Hausted.