Fritgående høns på Fyn er ramt af fugleinfluenza

I Ullerslev på Fyn er en lille fjerkræbesætning ramt af fugleinfluenza. Udbruddet fører til restriktioner for alle fjerkræejere i området, og virksomheder i Nyborg kommune med salg af fjerkræprodukter til lande uden for EU kan blive ramt af et forbud mod eksport til visse lande.

En besætning med 60 fritgående høns er konstateret smittet med den smitsomme H5N1 fugleinfluenza, efter at 24 høns er døde tirsdag og onsdag. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsens dyrlæger afliver nu resten af besætningen, og for alle fjerkræejere i lokalområdet bliver der nu indført restriktioner for deres fuglehold de kommende minimum fire uger.

- Selv om vi er midt på sommeren, ser vi et højt smittetryk blandt de vilde fugle og øget risiko for smittespredning til fjerkræbesætningerne, især når de vilde fulde kan komme tæt på foder- og vandtrug, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.

Det er femte gang i år, at en fjerkræbesætning bliver ramt af fugleinfluenza. Hertil kommer et udbrud i Slesvig-Holsten, som mandag førte til, at Fødevarestyrelsen måtte indføre restriktioner for fjerkræejere på to lokaliteter ved Flensborg Fjord.

For at hindre yderligere smittespredning fra hønsebesætningen i Ullerslev træder i dag nye regler i kraft, som gælder alle fjerkræejere i området i mindst fire uger.

Smitteudbruddet betyder, at Fødevarestyrelsen har oprettet en 3 km beskyttelseszone samt en 10 kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Når der er fugleinfluenza i fjerkræbesætninger, bliver EU og de danske ambassader straks informeret om udbruddet. Handel med EU-landene kan fortsætte som hidtil, men som følge af internationale aftaler stopper eksport af æg, fjerkræ og fjerkræprodukter til visse markeder uden for EU i mindst tre måneder.

Læs også