Mere plads til kalvene
I podcasten KvægLyt kommer chefkonsulent Anja Juul Freudendal fra Seges Innovation ind på nogle af de nye krav, der træder i kraft på kalveområdet. Hun forklarer, at hvis man som landmand kigger ind i den her ændring, der træder i kraft om lidt, er der nogle helt grundlæggende ting, der er nye, og som man skal tage højde for. Blandt andet skal man være opmærksom på, at der er lidt større arealkrav.
- Der er et ønske om, at vi giver noget mere plads til dyrene. Så man har på alle niveauer været inde at hæve grænserne for, at når dyr går i dybstrøelse, hvad er så arealkravet? Og det er vigtigt at sige, at det er, når dyr, der går i dybstrøelse, går i fællesboks, altså når de går tre eller flere dyr sammen, forklarer Anja Juul Freudendal.
Kravet til en større areal kommer således først efter, mælkeproducenten har leveret sin kalve videre, og det er derfor slagtekalveproducenterne, som skal sikre sig, at de har det areal, de skal have inden for hver kategori alt afhængigt af, hvad de leverer af hjerteordning.
Anja Juul Freudendal anbefaler, at man som landmand får målt sine bokse op igen.
- Hvis jeg leverer til hjerte 1, så har man lavet en opdeling, om det er en boks, der er strøet i hele boksen, eller om der er et repos, altså så der både er et fast areal og et hvileareal, så ville jeg måle min boks op og se, det er den her vægtklasse, jeg har gående derinde, hvor mange dyr kan jeg så have, forklarer hun og tilføjer:
- Fordi vi vil nok opleve, at der bliver fjernet et dyr eller to i de bokse, alt afhængigt af, hvad størrelse de har.
Der er ikke samme opdeling i boksene, hvis man kigger på hjerte 2 og hjerte 3, så her er det ifølge Anja Juul Freudendal hele boksens mål, man går ud og måler op.
Er man økolog, hvor de fleste leverer hjerte 3, skal man også gå ud og få målt boksene op.
- Fordi der er nogle enkelte steder, hvor vores krav i den nye hjerteordning er en lille smule højere, end de økokrav, der er, fastslår Anja Juul Freudendal.