Hurtigere malkning med bedre resultat

På en ejendom i Vendsyssel har mælkeproducent Søren Kaae skiftet sine DeLaval Harmony malkesæt ud med de nye Evanza. Det har ikke alene givet et pift til yversundheden. Malketiden er også blevet kortere, og så er hele malkeprocessen blevet langt lettere på ejendommen ved Frederikshavn.

Søren Kaae er 3. generation på Follerbakken i Stenhøj ved Frederikshavn. Her indgik han i et I/S med sin far i 2004, hvor der samme år også blev bygget ny ko- og malkestald – en 2x12 sildebensstald.

245 årskøer giver i dag 13.300 kilo EKM på to malkninger.

- Vi har været oppe på 13.700, men det er for dyrt, sige Søren Kaae, som overtog ejendommen helt i 2010.

Nye malkesæt

Besætningen i Stenhøj var en af DeLaval-forhandler Anders Dahlgaards første kunder til at tage DeLavals nyeste malkesæt i brug, Evanza.

I sensommeren sidste år stod Søren overfor, at skulle have skiftet vaskekopper, da de ikke sluttede 100 procent tæt og gjorde, at kimtallet indimellem tog en rutchetur. Samtidig skulle der skiftes flere slanger, og da DeLaval kørte kampagne på deres nye Evanza, kunne Søren Kaae se, at prisforskellen for at få skiftet det gamle med noget tilsvarende eller de nye Evanza malkesæt, pludselig ikke var så stor.

Celletallet er faldet

Alligevel måtte han lige have et enkelt sæt på prøve, inden han tog den endelige beslutning. Han ville blandt andet teste om serviceteknikerens ord om, at det nye malkesæt kan malke alle køer rene også holdt stik.

Det gjorde det, og der skulle ikke mange påsætninger til før Søren Kaae ringede og bestilte nye malkesæt til hele malkestalden.

- Ved de gamle døjede jeg med, at de let tog luft ind. Det gør de her ikke. Slet ikke. De kan malke alle køer rene, og det er nok den største forskel, fortæller Søren Kaae, som også sort på hvidt kan se det på tallene. Køerne er gået fra et celletal på 120.000 til 100.000.

- Og det er ene og alene på grund af malkesættene. Vi har ikke ændret andet, konstaterer Søren.

Let malkesæt som er nemt at rengøre

I malkestalden på Follerbakken oplever Søren Kaae også, at malkesættene er nemmere at gøre rene, og så vejer de mindre.

- Man kan godt mærke, at det er lettere, siger Søren og forklarer, at netop sættets knap 250 gram mindre end det tidligere han havde, også var med til at få ham til at tvivle på, om det kunne malke alle køer rene.

- Det må jeg bare sige, at det kan det. Før havde vi omkring 10 køer ved hver malkning, hvor vi var nødt til at sætte røde propper i, for at få den sidste kirtel med. Med det nye malkesæt har vi 8, lyder det.

Køerne er blevet roligere

Køerne på Follerbakken er også blevet mere rolige i malkestalden, og der er længere imellem de urolige, trippende køer. Det skyldes en mere blød malkning, tror Søren.

- Tidligere havde vi altid 5 sparkbøjler til at hænge, for at der var nok til sidst, når de ofte lidt mere nervøse køer kom ind. I dag har vi 3, og det er altid nok. Samtidig var der tidligere omkring 10 køer, som sparkede maskinen af ved hver malkning. I dag er der 6, fortæller Søren Kaae, som også har oplevet det fuldstændig uden problemer for de ældre køer at gå fra det ene malkesæt til det andet.

Sparer en månedsløn om året

Trods en mere blød og skånsom malkning er malketiden blevet omkring 10 minutter hurtigere ved hver malkning.

- Vi kan mærke det ved, at malkepumpen døjer med at følge med, griner Søren Kaae, som, foruden det faktum at køerne skal stå kortere tid på opsamlingspladsen hver dag, også har sat tal på, hvad han spare i lønudgifter.

- Begynder man at regne arbejdsløn ud på to mand i malkestalden, så er det en besparelse på 40 minutter om dagen. Det er jo næsten en hel månedsløn på et år, siger Søren Kaae.

Klarer flere malkninger

Malkesættet Evanza er DeLavals nyeste.

Hvor der typisk er et langt pattegummi i malkesættet, består Evanza af kassetter i silikone gummi, hvor et kort pattegummi er indbygget.

Det gør ikke alene, at det er langt nemmere at skifte, holdbarheden er også det dobbelte af, hvad man på Follerbakken i Stenhøj tidligere har været vant til.

De nye malkesæt forventes at kunne klare 5.000 malkninger mod 2.500 ved de tidligere. Og malkeslangerne forventes at kunne klare 10.000 malkninger.

- Det er også onesize, så man skal ikke til at tage stilling til, hvilken størrelse man vil have. De passer til alle køer, fortæller servicetekniker Niels Nielsen, som i første omgang var ham, som prikkede til Søren Kaae og talte varmt om de nye malkesæt.

Ingen sliddele

Ikke alene holder de nye malkesæt til flere malkninger, de er også mere holdbare i det daglige, oplever Søren Kaae.

Der sker ikke noget, når køerne træder på kassetterne, og tidligere hverdagsting - som slanger der kunne gå løs, hvis en ko sparkede maskinen af - er fortid.

De nye Evanza malkesæt har ingen sliddele, som Søren Kaae oplevede med Harmony, der var temmelig kompliceret at skille ad og havde mange pakninger og en møtrik, som jævnligt blev slidt i stykker.

- Evanza har en O-ring og slager. Der er ingen pakninger, og mælkeslangen er klikket i, siger Niels Nielsen og forklarer at det gør, at man skal have værktøj frem for at få den af, men at den omvendt ikke løsner sig i utide.

Når Søren Kaae kigger ned på spandmaskinen, som stadig er monteret med et Harmony malkesæt, er han glad for, at han skiftede malkesættene i malkestalden. Ikke fordi, at Harmony ikke fungerede, det gjorde de, malkningen er bare blevet langt nemmere og mere enkel med de nye Evanza malkesæt.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 55 15 87

- Ved de gamle malkesæt døjede jeg med, at de let tog luft ind. Det gør de her ikke. Slet ikke. De kan malke alle køer rene, og det er nok den største forskel.

Mælkeproducent Søren Kaae, Frederikshavn

Læs mere om Kvæg- og malkestalde

Valget af staldsystemer er afgørende for både produktivitet og dyrevelfærd i landbrugsdrift. Læs mere om emnet, og bliv inspireret af andres arbejdsgange og implementering af teknologier og automatiseringer.

Læs mere her

Læs også