Fluebekæmpelse skal ske i tide, inden fluerne er blevet en plage.
Varmen har fået fluerne frem i stort tal. Det får dyrlægerne BoviCura til at sætte fokus på problemet i deres seneste nyhedsbrev.
De peger blandt andet på, at man skal være opmærksom på, om køer og kalve viser tegn på at være generet. Derudover skal man forebygge skader og smitte forårsaget af de forskellige fluer.
I forhold til forebyggelse er de vigtigste principper ifølge BoviCura følgende:
- Mug ud før fluerne når at formere sig – i kalvebokse vil det sige en gang om ugen om sommeren
- Undgå at der ligger fugtige foderrester og gødning rundt omkring. Vær opmærksom på, om områder omkring vandkar både inde og ude fungerer som klækkested på grund af høj fugtighed
- Overvej at benytte rovfluer i gyllen og snyltehvepse i dybstrøelse og fast gødning
Behandl ikke for sent
Hvis det er nødvendigt at sætte dyr på græs på marker, hvor der af erfaring er flueproblemer, bør behandling ifølge BoviCura ske før problemet opstår og gentages efter behov – i varme perioder eventuelt så ofte som hver tredje uge.
De fastslår, at jo større fluebelastning des hyppigere behandling. Fluemidlerne dræber fluerne, når de opholder sig på dyrene.
Derudover minder de om, at man skal huske registrering af behandlinger i DMS.
Økologer skal bruge midlerne samme dag
BoviCura oplyser, at for økologer gælder det, at afgræsningsarealer, der ikke kan benyttes på grund af flueplage eller kun kan benyttes ved forebyggende behandling, ikke kan indregnes i afgræsningsarealet.
Der er desuden 48 timers tilbagehold på mælken ved behandling af køer.
BoviCura gør endvidere opmærksom på, at nye medicinregler betyder, at udleveret flue- og parasitmidler skal anvendes samme dag, som de er udleveret til, og rester må ikke opbevares på ejendommen.