For første gang i nyere tid er DLG-koncernen kommet ud af et regnskabsår med trecifret millionunderskud på 185 mio. krone grundet vanskeligt marked med faldende volumener og økonomisk afmatning. Nu sætter koncernen kursen mod en styrket kerneforretning og øget konkurrenceevne.
Det har på alle måder været et markedshav, der har vist tænder for supertankeren DLG i regnskabsåret 2024.
Det har været et år med markante udfordringer for koncernen, hvor høje renter, lavere råvarepriser og en afmatning i den tyske økonomi tilsammen har skabt en perfekt storm, der har haft stor indflydelse på koncernens resultat.
Vækstfesten slutter hos DLG: Leverer alligevel sit næstbedste regnskab i koncernhistorien
Omsætningen faldt til 60,7 milliarder kroner fra 67,4 milliarder kroner i 2023, mens driftsresultatet før afskrivninger (EBITDA) landede på 2,3 milliarder kroner mod 2,7 milliarder kroner året før.
Samtidig endte årets resultat før skat på -53 millioner kroner, og efter skat lyder underskuddet på -185 millioner kroner fra 760 millioner kroner i overskud året før – altså et fald på bundlinjen på 945 millioner kroner.
På trods af de økonomiske udfordringer fastholder DLG Group imidlertid sine strategiske finansielle forpligtelser med en gearing under 4,5 og en soliditet på over 30 procent.
Grafik: DLGIngen udbetaling til andelshaverne
Den nye koncerndirektør i DLG, Peter Giørtz-Carlsen, understreger behovet for handling efter mange udefrakommende aspekter har gjort sit indhug på hele regnskabet.
- Vi må konstatere, at der er en række eksterne faktorer, som i 2024 har udfordret vores forretning. Det kræver handling og understreger, at der er et øget behov for at omstille os til fremtiden og styrke vores konkurrenceevne, så vi er et stærkt selskab for ejere og kunder at handle med. Vi skal i højere grad prioritere kerneforretningen, have fokus på forenkling, sikre bedre udnyttelse af synergierne i koncernen og bygge en endnu tættere relation til vores ejere og kunder, forklarer direktøren i en pressemeddelelse.
Som en del af den strategiske tilpasning gennemfører DLG en række strukturelle ændringer. De nødvendige omstruktureringer betyder, at der i år ikke vil være overskudsdeklarering til ejerne – en markant ændring efter fem år, hvor DLG har udbetalt over 800 millioner kroner.
- Som andelsselskab er det langt fra tilfredsstillende at levere et resultat, hvor der ikke udloddes overskudsdeklarering til vores ejere. Vi har dog truffet et bevidst valg om at foretage de nødvendige strukturelle tilpasninger nu, og vi tager dermed de første skridt mod at sikre et stærkere og mere bæredygtigt DLG på den lange bane, påpeger Peter Giørtz-Carlsen
Han understreger dog, at en stabil overskudsdeklarering til ejerne naturligvis er en vigtig målsætning for virksomheden.
Koncernchef i DLG: Det er bæredygtigheden, der skal blæse i vækstsejlene
Sidste år fik andelshaverne 184 millioner kroner i overskudsdeklarering.
Lavere høstudbytte og presset eksport
Faldende råvarepriser har haft stor betydning for DLG’s resultater. Den europæiske høst var i 2024 op mod 10 procent lavere end gennemsnittet, og eksporten af korn fra EU faldt med 33 procent sammenlignet med året før. Dette skyldes primært lavere priser på verdensmarkedet.
Trods udfordringerne har DLG vundet markedsandele i Danmark og ser positive effekter af tilpasningerne i den tyske Team Agrar og Vilofoss-gruppen. Danæg har desuden leveret et solidt indtjeningsniveau.
- Vores kerneforretning har et godt fundament, og det skal vi styrke, så vi kan leve op til vores ambition om at være kundernes foretrukne partner – både i den daglige drift og i den grønne omstilling, siger koncerndirektrøren.
Koncerndirektør i DLG, Peter Giørtz-Carlsen.Tysk økonomi tynger forretningen
Den økonomiske afmatning i Tyskland har haft stor effekt på DLG’s energi- og byggemarkedsdivisioner, hvor efterspørgslen er faldet. Særligt i byggebranchen har der været markant nedgang med 22 procent færre byggetilladelser til enfamiliehuse og 19 procent færre til lejligheder.
- Der er ingen tvivl om, at et løft i den tyske økonomi vil stille vores forretning stærkere. Men vi skal først og fremmest selv tage ansvar, så vi styrker konkurrenceevnen og sikrer fremtidig vækst i Tyskland, som også vil være et helt centralt marked i fremtiden, siger Peter Giørtz-Carlsen.
Grønne investeringer tættere på kerneforretningen
Den grønne omstilling er en central del af DLG’s strategi. I 2024 indgik koncernen et partnerskab med Novo Holdings om planteforædling, investerede i en argentinsk sojamølle for at sikre afskovningsfri soja til det nordeuropæiske marked og tog kommercielle skridt inden for regenerativ dyrkning.
Alligevel anerkender ledelsen, at ikke alle grønne projekter har været lige succesfulde:
- Vi skal finde den rette balance, hvor vores kerneforretning og bidraget til den grønne omstilling går hånd i hånd. Der er over de seneste år investeret i projekter, der har vist sig svære at skalere og få i rentabel drift, forklarer DLG-direktøren.
Grovvaregigant tegner vigtig energiaftale
Ifølge direktøren, vil koncernen fremover i højere grad investere i grøn omstilling, der er tættere forbundet med kerneforretningen, hvor der er større potentiale for skalering og kommercialisering.
Ændret ejerstrategi
I forbindelse med årsregnskabet fra 2024 skriver bestyrelsesformand Niels Dengsø Jensen, at man fra DLG ønsker at opdatere ejerstrategien i koncernen – noget, som er blevet besluttet i repræsentantskabet i 2024, ifølge formanden.
- Vi skal i repræsentantskabet følge strukturudviklingen i landbruget, og derfor reduceres repræsentantskabets størrelse, når der er valg i 2026. For ligeledes at styrke kompetencerne i bestyrelsen reduceres antallet af ejervalgte medlemmer med ét, mens der fremover vil være fire eksterne bestyrelsesmedlemmer. Samtidig skal et kompetenceråd være med til at sørge for, at der er de rette kompetencer i bestyrelsen, forklarer Niels Dengsø Jensen i årsrapporten.
Med disse ændringer håber DLG at opnå den stærkest mulige bestyrelse, der kan sætte retningen fremadrettet for koncernen.
Forventninger til 2025
DLG forventer, at geopolitisk uro, handelsbarrierer og høje renter vil fortsætte med at påvirke markedsvilkårene i 2025. Særligt den tyske økonomi forventes ikke at forbedre sig væsentligt på kort sigt. Samtidig stiller udviklingen i landbruget nye krav til koncernen.
- Vi har sat gang i de nødvendige tilpasninger, så vi skaber en stærkere og mere konkurrencedygtig forretning. Derfor forventer vi et mere stabilt indtjeningsniveau, men vi er også meget opmærksomme på, at eksterne faktorer fortsat kan have indflydelse på vores resultater, siger Peter Giørtz-Carlsen.
Implementering af den grønne trepartsaftale hvoraf udtagning af 250.000 hektar til ny skov og 140.000 hektar lavtliggende jorder, er ifølge koncerndirektøren også et område, man har skarpt bevågenhed på, og som man arbejder intens på at afbøde indvirkningen på forretningen.
Landmænd kritiserer DLG efter BioCirc-drama