Landboforening dokumenterer: Opdaterede jordbundskort er på nogle jordtyper misvisende

Djursland Landboforening har nu fået tal på, at det opdaterede jordbundstypekort, som danner grundlag for, hvilken Jordbundstypeklassifikation danske landmænd har på deres marker, er forkert. Deres påstand bliver bakket op af 164 jordbundsanalyser fra 14 landmænd.

Forskere fra Aarhus Universitet udkom i 2024 med et opdateret jordbundstypekort. Kortet danner grundlag for, hvilken JB-klassifikation, som danske landmænd har på deres marker, men Djursland Landboforening har nu tal på, at kortet er misvisende. Deres påstand bliver bakket op af en lang række jordbundsanalyser.

Da Carsten Kløcher, chef for planteavl i Djursland Landboforening, i 2024 så det opdaterede jordbundtypekort, var der noget, som han ikke kunne få til at stemme. Store områder i Kolindsund, som han har et indgående kendskab til, var i det nye kort blevet klassificeret som JB11 jord.

- Jeg har tidligere lavet jordbundsanalyser derude, så jeg vidste, at flere af udpegningerne var direkte forkerte, siger Carsten Kløcher.

Planteavlschefen besluttede sig for, at foreningens forsøgsafdeling skulle undersøge dele af de områder, som har fået en JB11 klassifikation. Det blev til i alt 164 teksturanalyser fordelt på 14 landmænd, som blev sendt til et laboratorie i Tyskland.

Kun en tredjedel rammer rigtig

Resultaterne fra prøverne var ikke overraskende for Carsten Kløcher. Ud af de 164 prøver var der kun 47, som rent faktisk var JB11 jord.

- Vores undersøgelse viser, at det opdaterede jordbundskort kun rammer rigtigt i en tredjedel af tilfældene ved Kolindsund. Noget tyder på, at der generelt er ramt rigtigt i klassificeringerne på markjord, men der er problemer ved specialjordtyperne. Man kan ikke bare konkludere, at jordbundstypen er JB11, fordi den er lavtliggende, siger han.

Jordbundstype-klasserne strækker sig fra 1, som er grovsandet jord og op til 12, som er specielle jordtyper. Jordtyperne i Danmark varierer en del, og har stor betydning for landmanden, for klassifikationen afgør, hvor meget landmanden må dyrke, og hvor meget gødning han må give – eller om det i sidste ende er velegnet til udtagning, hvis det er kulstofrigt lavbundsjord.

- Myndighederne fortæller, at de nye kort er udarbejdet ved brug af modeller, som beregner sammenhængen mellem målte jordbundsegenskaber og øvrige variabler, så som terrænet og arealanvendelsen. Det er meget fint beskrevet, men vores analyser taler jo et tydeligt sprog; – det er forkert, og det er et problem, når kortet skal være den rettesnor, som danske landmænd skal arbejde efter, siger Carsten Kløcher.

Læs også