- Inden vi blev økologer, brugte vi racen Belgisk Blåhvid, men det var jo så ikke længere muligt

Virksomheden CellKim er blandt udstillerne på årets Agro Nord, hvor man vil slå et slag for den canadiske Speckle Park-kødkvægsrace, der med succes krydses ind i danske malkekøer.

Let kælvning og stærke og flotte kalve. Det er blandt de ting, der fremhæves ved at krydse den canadiske kødkvægrace Speckle Park ind i danske malkebesætninger.

Racen er ret ny i Danmark, hvor tyresæd fra racen tilbydes af virksomheden CellKim i Lunderskov.

- Speckle Park-sæden er velegnet til krydsning med malkekvæg og giver stærke kalve, der har let ved at æde og drikke, forklarer indehaver af CellKim, Valdemar Jakobsen, der samtidig også fremhæver krydsningsracens gode egenskaber i forhold til økologer.

En af dem er landmandsparret Søren og Helle Svennesen på øen Barsø ved Aabenraa, der ejer og driver et økologisk landbrug med en malkebesætning – i øvrigt det eneste landbrug på øen.

- Inden vi blev økologer, brugte vi racen Belgisk Blåhvid, men det var jo så ikke længere muligt, fortæller Søren Svennesen.

Efter overgangen til økologisk drift gik jagten derfor ind på at finde en anden kødkvægrace at krydse med i malkebesætningen.

- Vi prøvede mange andre racer med forskellig succes, men med Speckle Park har vi kun haft glæde. Det har givet store kalve ved fødsel, der har haft stor tilvækst og gerne ville drikke. Der er ikke noget, der ikke er gået godt, forklarer Søren Svennesen, der tilføjer, at det eneste ekstra arbejde, der har været, er, at man har skullet hjælpe enkelte kalve ud ved fødsel.

Glade for racen

Med Speckle Park har Helle og Søren Svennesen kunnet konstatere en række positive træk og egenskaber ved de kalve, der er kommet ud af det.

- Vi kendte ikke til racen, men undersøgte omkring den og kunne se, at det var en krydset race mellem Angus og Korthorn, så det kunne ikke gå helt galt. Dem, der skulle have vores kalve, skulle jo fortsat være tilfredse, fortæller Helle Svennesen, der efterfølgende kunne konstatere flere positive egenskaber ved racen:

- Flere andre racer har tendens til ikke at være så gode til at gå med andre og ikke egnede til at blive taget fra koen.

Hun tilføjer, at det var Valdemar Jakobsen fra CellKim, der gjorde opmærksom på Speckle Park.

- Vi var rigtig glade for Belgisk Blåhvid og var skiftet til Blonde D´Arquitaine, som vi også var tilfredse med, men Speckle Park ligner blåhvid på flere punkter, konstaterer Helle Svennesen.

I forbindelse med Agro Nord den 6. marts vil der være mulighed for at høre meget mere om Speckle Park på CellKims stand, hvor Valdemar Jakobsen tillige har to kalve af racen med.

Speckle Park

  • Speckle Park er en canadisk race af kødkvæg – udviklet tilbage i 1959 i den canadiske provins Saskatchewan ved krydsning af racerne Aberdeen Angus og Shorthorn
  • En raceforening, Canadian Speckle Park Association, blev dannet i 1985
  • Speckle Park blev officielt anerkendt som en »udviklende race« i 1995 og modtog »særskilt race«-anerkendelse fra den canadiske regering i 2006
  • Siden 2008 er racen blevet eksporteret til flere andre lande – blandt andet Australien, New Zealand, Storbritannien, Irland og Danmark

Kilde: The Canadian Speckle Park Association

Læs også