Malkekøerne er nu samlet i den nye kostald

Den 13. september byder Rasmus Nielsen til åben stald på ejendommen Frendrup Nihøje, midt mellem Nibe og Støvring. Her vil man kunne se en spritny kostald med kælvningsafdeling, samt hvordan de gamle bygninger er gjort »up to date«.

Rasmus Nielsen fulgte sin fars fodspor - han var ikke i tvivl. Selvfølgelig ville han være selvstændig mælkeproducent og hvor, stod klart fra start.

- Fra jeg var helt lille, har jeg kigget ned ad bakken og sagt, at der vil jeg bo, fortæller Rasmus Nielsen, som i juni 2013 købte den eneste rigtige ejendom for ham, Frendrup Nihøje, som ligger mellem Nibe og Støvring. Få hundrede meter fra hans forældres ejendom oppe på toppen af bakken.

Dengang med plads til 220 malkekøer. Planen var fuldstændig klar, malkekøerne skulle samles hos Rasmus og kvierne flytte op på farens ejendom. Så Rasmus købte fars 140 køer og lejer i dag bygningerne deroppe til kvierne. Om to måneder malker Rasmus Nielsen godt 400 køer.

 

Foderbord med broklap

Den nye kostald er 34 gange 140 meter lang med fast gulv, skraber og sand i sengebåsene. Der er naturlig ventilation, åbent til kip og gardiner i siderne.

- Det er en helt almindelig stald uden noget hokus pokus, fortæller Rasmus.

Kostalden er afskilt af et foderbord med broklap i midten. På denne ene side af foderbordet går førstekalvskøer og nykælvere delt i to hold. På den anden side går de øvrige, som også er delt i to hold.

Stalden rummer foruden et fælles dybstrøelsesområde til højdrægtige køer også en række enkeltkælvningsbokse.

 

Malkes i den gamle karrusel

Når køerne skal malkes, vandrer de godt 100 meter over i den 40 år gamle rødstensstald og malkes i en indvendig karrusel. Turen derover går gennem drivgange med færiste.

- Det er meningen, at malkekarrusellen skal slides helt ned, fortæller Rasmus Nielsen, som har en drøm om, om 3-4 år at kunne bygge et nyt malkecenter plus et velfærdsområde til nykælverne, alt sammen i en bygning ved siden af den nye kostald.

Opsamlingspladsen i den gamle malkestald er gjort større ved at fjerne nogle af de gamle sengebåse.

 

Gammel stald og foderlade renoveret

Den gamle stald med spalter og sengebåse, som før husede de malkende køer, er kraftigt renoveret. Den rummer stadig 60 malkende udsætterkøer og en seperationsafdeling, men fyldes primært af kvier fra 7 måneder og til de er erklærede drægtige. Herefter flytter de op på fars ejendom, og bor der til de skal kælve.

Den gamle foderlade er også renoveret. Det var egentlig ikke meningen, men når Rasmus nu var i gang, så han store fordele i at få det hele gjort »up to date« og strømlinet.

Foderladen rummer nu en fælles kælvningsboks til kvier og kalve fra fravænning og til de 7 måneder gamle flytter i den gamle kostald.

De yngste kalve bor i udendørs hytter gennem hele mælkefodringsperioden.

 

Ydelsen steget 800 kilo på fem måneder

Byggeprocessen gik i gang i august sidste år og i marts blev de to besætninger, uden problemer, samlet.

- Det er en totalentreprise gennem entreprenørfirmaet Kristian Hansen og det er bare gået derud af. Det kan jeg kun anbefale andre, siger Rasmus Nielsen.

Og nu, efter frem måneder i den nye stald, har køerne kvitteret positivt. De er steget 800 kilo mælk til 12.000 kilo EKM.

- Jeg havde troet, at der var nogle enkelte, som ville stå med 70 kilo mælk, det er der ikke. I stedet er samtlige køer steget en lille smule, fortæller Rasmus, som havde et mål om, at den nye stald ville kunne give 12.000 kilo EKM på to malkninger og den milepæl er allerede nået.

 

Fast gulv og sand

Rasmus Nielsen har altid været overbevist om, at der selvfølgelig skulle sand i sengebåsene. Først var det meningen, at det skulle være med spalter, men da lovgivningen ville noget andet, sagde Rasmus lidt skeptisk ja til det faste gulv.

- Det fungerer bare rigtig godt. Der er fire tværkanaler og to fortanke, en i midten af stalden og en i den ene ende og så kører skraberen hver tredje time, forklarer han, og fortæller, at han allerede nu ser store positive forbedringer på køernes ben og klove.

Foruden en splinterny kostald og en renovering af den gamle kostald og foderlade, er der også bygget en ny gylletank og en plansilo.

Læs mere om Kvæg- og malkestalde

Valget af staldsystemer er afgørende for både produktivitet og dyrevelfærd i landbrugsdrift. Læs mere om emnet, og bliv inspireret af andres arbejdsgange og implementering af teknologier og automatiseringer.

Læs mere her

Læs også