Nu er det sidste chance for tilskud til nybyg og tilbyg

Ansøgningsrunden for modernisering af kvægstalde er ved at nå sin afslutning. Derfor er det sidste udkald for dem, der gerne vil bygge nyt eller bygge til.

Den 30. oktober slutter ansøgningsperioden for modernisering af kvægstalde. En ordning rådgivningsvirksomheden Agri Nord har oplevet god tilslutning til.

- Der har været en fin interesse, og jeg ved, at der er mange, der har haft travlt i marken, men har planer om at bygge nyt eller bygge til, og det er nu, de skal begynde at røre på sig, ellers løber tiden fra dem, fortæller Ellen Friche Nielsen, som er projektkonsulent ved Agri Nord.

De ansøgninger, rådgivningsvirksomheden har fået i hænderne, er primært til kostalde med eller uden malkestald, og en overvejende del af dem er tilbygningsprojekter.

Der er 85 millioner kroner i puljen, som kommer fra Landdistriktsprogrammet, der udløber i år. Der er endnu ikke genforhandlet et nyt program, og derfor er det også uvist, hvornår der igen bliver en pulje for nybyg og tilbyg.

- 2021 og 2022 er overgangsår. Her kommer der to puljer – en til miljøteknologi og en til økologisk investeringsstørre. Derfor er det tidligst i 2023, og måske går der længere tid endnu, inden man igen kan søge til nybyg og tilbyg, fortæller Ellen Friche Nielsen.

I den nuværende ordning er det ikke nødvendigt at indhente tilbud, da tilskuddet gives ud fra en fast pris. Tilskuddet er på 20 procent af det samlede byggeprojekt. Foruden at søge til nybyggeri eller en tilbygning er der krav om at vælge minimum en miljøteknologi.

- Det kan for eksempel være teltoverdækning, fasefodring, overvågningsudstyr eller lignende, forklarer Ellen Friche Nielsen.

Læs mere om Kvæg- og malkestalde

Valget af staldsystemer er afgørende for både produktivitet og dyrevelfærd i landbrugsdrift. Læs mere om emnet, og bliv inspireret af andres arbejdsgange og implementering af teknologier og automatiseringer.

Læs mere her

Læs også