Nybyggeri samler malkekøerne i én stald

En spritny kostald med plads til godt 400 malkekøer, har gjort drømmen om at samle far og søns køer ét sted muligt. Det er en simpel stald med fast gulv og sand i sengebåsene, og det hele vises frem den 13. september til åben stald på ejendommen Frendrup Nihøje, midt mellem Nibe og Støvring i Nordjylland.

Rasmus Nielsen fulgte i sin fars fodspor – han var ikke i tvivl. Selvfølgelig ville han være selvstændig mælkeproducent og hvor, stod klart fra start.

- Fra jeg var helt lille, har jeg kigget ned ad bakken og sagt, at der vil jeg bo, fortæller Rasmus Nielsen, som i juni 2013 købte den eneste rigtige ejendom for ham, Frendrup Nihøje, som ligger mellem Nibe og Støvring i Nordjylland. Få hundrede meter fra hans forældres ejendom oppe på toppen af bakken.

Dengang med plads til 220 malkekøer. Planen var fuldstændig klar, malkekøerne skulle samles hos junior og kvierne flytte op på farens ejendom. Så Rasmus Nielsen købte fars 140 køer og lejer i dag bygningerne deroppe til kvierne. Om to måneder malker Rasmus Nielsen godt 400 køer.

Fast gulv og sand

Den nye kostald er 34 gange 140 meter lang med fast gulv, skraber og sand i sengebåsene. Der er naturlig ventilation, åbent til kip og gardiner i siderne.

- Det er en helt almindelig stald uden noget hokuspokus, fortæller Rasmus Nielsen.

Kostalden er afskilt af et foderbord med broklap i midten. På denne ene side af foderbordet går førstekalvskøer og nykælvere delt i to hold. På den anden side går de øvrige, som også er delt i to hold.

Stalden rummer foruden et fælles dybstrøelsesområde til højdrægtige køer også en række enkeltkælvningsbokse.

Køerne malkes i den gamle stald

Når køerne skal malkes, vandrer de godt 100 meter over i den 40 år gamle rødstensstald og malkes i en indvendig karrusel. Turen derover går gennem drivgange med færiste.

- Det er meningen, at malkekarrusellen skal slides helt ned, fortæller Rasmus Nielsen, som har en drøm om, om tre-fire år at kunne bygge et nyt malkecenter plus et velfærdsområde til nykælverne, alt sammen i en bygning ved siden af den nye kostald.

Opsamlingspladsen i den gamle malkestald er gjort større ved at fjerne nogle af de gamle sengebåse.

Gamle bygninger gjort »up to date«

Den gamle stald med spalter og sengebåse, som før husede de malkende køer, er kraftigt renoveret. Den rummer stadig 60 malkende udsætterkøer og en seperationsafdeling, men fyldes primært af kvier fra 7 måneder og til de er erklærede drægtige. Herefter flytter de op på farens ejendom og bor der, til de skal kælve.

Den gamle foderlade er også renoveret. Det var egentlig ikke meningen, men når Rasmus nu var i gang, så han store fordele i at få det hele gjort »up to date« og strømlinet.

Foderladen rummer nu en fælles kælvningsboks til kvier og kalve fra fravænning og til de 7 måneder gamle flytter i den gamle kostald.

De yngste kalve bor i udendørs hytter gennem hele mælkefodringsperioden.

Køerne yder 800 kilo mere

Byggeprocessen gik i gang i august sidste år og i marts blev de to besætninger, uden problemer, samlet.

- Det er en totalentreprise gennem entreprenørfirmaet Kristian Hansen, og det er bare gået derudaf. Det kan jeg kun anbefale andre, siger Rasmus Nielsen.

Og nu, efter fem måneder i den nye stald, har køerne kvitteret positivt. De er steget 800 kilo mælk til 12.000 kilo EKM.

- Jeg havde troet, at der var nogle enkelte, som ville stå med 70 kilo mælk, det er der ikke. I stedet er samtlige køer steget en lille smule, fortæller Rasmus Nielsen, som havde et mål om, at den nye stald ville kunne give 12.000 kilo EKM på to malkninger, og den milepæl er allerede nået.

Det faste gulv fungerer

Rasmus Nielsen har altid været overbevist om, at der selvfølgelig skulle sand i sengebåsene. Først var det meningen, at det skulle være med spalter, men da lovgivningen ville noget andet, sagde Rasmus lidt skeptisk ja til det faste gulv.

- Det fungerer bare rigtig godt. Der er fire tværkanaler og to fortanke, en i midten af stalden og en i den ene ende, og så kører skraberen hver tredje time, forklarer han, og fortæller, at han allerede nu ser store positive forbedringer på køernes ben og klove.

Foruden en splinterny kostald og en renovering af den gamle kostald og foderlade, er der også bygget en ny gylletank og en plansilo. Alt sammen kan man se fredag den 13. september fra klokken 12 til 16 på Nibevej 213, 9530 Støvring.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 55 15 87

Det vil du kunne opleve

Til åben stald ved Rasmus Nielsen, Himmerland, den 13. september vil du kunne opleve:

416 sengebåde med sand og fast gulv

Kælvningsafdeling med dybstrøelse

Udvendig drivgang med færiste

Ombygning af eksisterende stald

Køresilo og gylletank

Læs mere om Kvæg- og malkestalde

Valget af staldsystemer er afgørende for både produktivitet og dyrevelfærd i landbrugsdrift. Læs mere om emnet, og bliv inspireret af andres arbejdsgange og implementering af teknologier og automatiseringer.

Læs mere her

Læs også