Der er behov for, at penge- og finanspolitikken samlet set ikke skruer op for aktiviteten, mener Nationalbankens direktør.
Dansk økonomi er i mild fremgang, understøttet af global vækst og af, at danskerne har genvundet købekraften efter et par år med høj inflation. Beskæftigelsen er fortsat med at stige, men fordi arbejdsstyrken også er vokset, er det sket, uden at presset på arbejdsmarkedet er taget yderligere til det seneste år. Presset på arbejdsmarkedet er kommet ned siden 2022.
Det skriver Danmarks Nationalbank i en pressemeddelelse.
De kommende år er der gode forudsætninger for, at lønstigningerne vil aftage, fordi der er mindre pres på arbejdsmarkedet og en markant lavere inflation end for et par år siden. Inflationen forventes at stabilisere sig omkring 2 procent.
- Selvom presset på arbejdsmarkedet letter lidt, så er vi stadig i en situation med meget lav ledighed. Derfor er der behov for, at penge- og finanspolitikken samlet set ikke skruer op for aktiviteten. Set i det lys er det ikke et godt tidspunkt at lempe finanspolitikken i det omfang, regeringen foreslår i udspillet til finansloven for 2025, siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.
I Nationalbankens nye prognose forventer man, at inflationen (HICP) i Danmark vil være 1,3 procent i år, 2,1 procent næste år og 1,8 procent i 2026. Man forventer, at væksten i BNP bliver 2,1 procent i år, 2,3 procent i 2025 og 1,5 procent i 2026.