Antallet af viber, sanglærker og løvsangere er siden 1970'erne faldet så markant, at eksperter nu advarer, skriver DR i forbindelse med programmet »Jorden kalder«.
Antallet af viber, sanglærker og løvsangere er siden 1970'erne faldet så markant, at eksperter nu advarer, skriver DR i forbindelse med programmet »Jorden kalder«.
- Vores fuglefauna er i voldsom tilbagegang. Hvis vi ser på en af de mest karakteristiske arter, vi har i Danmark, som de fleste af os kender – sanglærken – så har vi mistet over 50 procent af alle individer siden 1983, siger Carsten Rahbek, professor i biodiversitet ved Københavns Universitet, til DR.
Ifølge professoren er 25 procent af verdens fugle forsvundet inden for de sidste 40 år, og det samme gælder herhjemme.
- Jeg er vidne til, at viben er forsvundet, og at biodiversiteten i landbrugslandet er blevet betydeligt fattigere, siger ornitolog Niels Andersen ligeledes til mediet.
I de seneste 15 år har han indberettet sine fugletællinger fra sin faste rute vest for Svendborg til Dansk Ornitologisk Forening. Da han startede med sine tællinger, var der 20 vibepar på ruten. Sidste år var der ingen tilbage.
Ifølge DR er det effektiviseringen af landbruget og større marker, der presser de vilde fugle ud, forklarer Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening.
Fjernelsen af markskel og dræning af lavninger har skabt færre levesteder for fuglene, der lever af insekter ved markernes kanter.
Landbrugsjord siden 1920’erne – nu bliver 345 hektar igen til mose
Frygter dyr omstilling
Carsten Rahbek fremhæver, at problemet også ligger i den manglende beskyttelse af naturen. Kun to procent af Danmarks landareal er beskyttet natur, ifølge Biodiversitetsrådet.
Ornitologer håber, at den grønne trepart, der skal sikre omstilling af landbruget, bliver vedtaget og kan skabe flere naturområder.
Men mange landmænd frygter, at en omstilling vil koste dem dyrt, hvis landbruget skal blive mindre effektivt.
Henrik Bertelsen, landmand i Sydjylland og medlem af Landbrug & Fødevarers forretningsudvalg, deler ornitologernes bekymring over fuglearternes tilbagegang, men han tilføjer, at det er urealistisk at vende landbruget tilbage til mindre enheder som i 1975.
Ifølge Henrik Bertelsen kan landbrugslandet dog også ændres, uden at det skal kompromittere landbrugets effektivitet.