Landmand hædres for naturindsats, men giver præmien væk: - Jeg er et naturmenneske, siger Kristian

Landmand Kristian Therkildsen fra Kvong i Sønderjylland har fået Landbrugets Samfundspris af Landbrug & Fødevarer og 25.000 kroner. Pengene har han ikke tænkt sig at beholde.

Et genopretningsprojekt i Kvong Mose, der har givet ny adgang til naturen for hele lokalsamfundet. Landmand Kristian Therkildsen fra Kvong ved Varde modtager Landbrugets Samfundspris 2023 for at bidrage til store naturoplevelser for byens borgere.

Nærmere bestemt har han fået prisen af en enig jury for at skabe sammenhængskraft i Varde-området med et stort genopretningsprojekt for sine jorde i Kvong Mose. Efterfølgende har han stået i spidsen for en fondsansøgning, der har gjort det muligt at etablere en bræddesti i mosen, som giver ny adgang til naturen for alle i lokalområdet.

- Naturen er for alle. Vinderen har efter genetableringen af Kvong Mose lagt et kæmpe arbejde, for at lokalbefolkningen har gavn af genopretningen af mosen. Via fondsmidler på i alt 1,4 millioner kroner fra Nordea, Norlys, Friluftsrådet og Varde Kommune er der nu etableret en bræddesti på 280 meter, der gør mosen tilgængelig for offentligheden. En naturperle på 51 hektar, hvor senest tranen har gjort ophold, hedder det fra juryen.

Penge til foreningslivet

Med hæderen følger også en kontant pengepræmie på 25.000 kroner. Men vinderen har ikke tænkt sig at beholde pengene, fortæller han.

- Jeg er et naturmenneske. At have sådan en naturperle her, det ville jeg gerne have skulle høre til min ejendom. Og jeg havde også et ønske om, at det skulle være et sted, hvor offentligheden skulle have lov til at komme. Jeg vil med ære bringe prisen hjem til Kvong. Den vil gå ubeskåret til foreningslivet i Kvong, sagde Kristian Therkildsen i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Han var stolt over at modtage prisen.

- Jeg oplever, at jeg har mange landbrugskolleger, der arbejder med samfundskontakt. De kunne lige så godt have modtaget denne pris, men nogen har peget på mig. Så tak for det, sagde vinderen.

Læs også