Roehøsten overrasker positivt

Begyndelsen på årets sukkerroekampagne tegner lovende for både sukkerprocent og udbytte i roerne. Udbytterne er højere end forventet, oplyser Finn Sørensen fra Nordic Sugar.

Leveringen af konventionelle sukkerroer til sukkerfabrikkerne er begyndt. - Uden at vi endnu har tal, så er udbytterne tydeligt højere end forventet – bestemt til den positive side, fastslår agronom Finn Sørensen fra Nordic Sugar. I år ser flere af de økologiske roemarker næsten mere rene ud end de konventionelle roemarker, hvor den kemiske ukrudtsbekæmpelse har været udfordret af det tørre forår.

Roehøsten ser lovende ud efter den første uges oparbejdning på sukkerfabrikkerne i Nykøbing Falster og Nakskov.

- Både den høje sukkerprocent på knap 17 procent og mængderne af roer overrasker positivt, fortæller agronom Finn Sørensen, Agricenter på Nordic Sugar i Nykøbing Fakster.

I starten har det udelukkende været økologiske roer, der er taget ind på sukkerfabrikkerne, men nu er leveringen af de konventionelle sukkerroer begyndt.

- Uden at vi endnu har tal, så er udbytterne tydeligt højere end forventet – bestemt til den positive side. Det er store og pæne roer, vi får ind.

Økologiske roer bliver kørt gennem renser mindst en gang – og ofte to gange for de meget ukrudtsfyldte marker. Så renheden er ikke et problem.

- Så det har ikke været problematisk at få de økologiske roer gennem fabrikken, fastslår Finn Sørensen.

Sol og varme i september

Den seneste og sidste prøveoptagning af sukkerroer – den 28. august – gav ellers anledning til lidt bekymring, da sukkerprocenten viste omkring 15 procent sukker.

Det var lavt og endda lavere end ved den foregående prøveoptagning tidligere i vækstsæsonen.

- Men siden har det været varmt og solrigt vejr, og det har løftet sukkerprocenten gevaldigt, fortæller Finn Sørensen.

Han konkluderer, at dyrkningen af økologiske roer nu er godt indarbejdet hos de dyrkere, der ønsker at arbejde med disse.

- Man er klar over og indstillet på at gøre den ekstra indsats, der skal til at klare ukrudtet. Dyrkning af økologiske roer er et håndværk, der skal læres, og det har mange nu gjort.

Rene øko-marker

I år ser flere af de økologiske roemarker næsten mere rene ud end de konventionelle roemarker, hvor den kemiske ukrudtsbekæmpelse har været udfordret af det tørre forår og dermed dårligere virkningsbetingelser for herbiciderne.

- Så enkelte økologiske marker har set renere ud end de konventionelle, men selvfølgelig også efter højere udgifter til maskiner og personel. Alligevel giver økologiske roer et godt dækningsbidrag, vurderer Finn Sørensen.

Han forventer tilsvarende positive overraskelser i både sukkerprocent og udbytte med de konventionelle sukkerroer.

Fugtighed i jorden

Optagningerne ude på markerne har været lidt udfordret af tørre forhold.

- Men endnu går det rimeligt, og vi får lidt byger, der hjælper på at bløde jorden op – uden dog at få de store nedbørsmængder. Så det går foreløbig godt med optagningen de fleste steder.

- Der skal helst være lidt fugtighed i jorden, for at maskinerne kan arbejde optimalt, slutter Finn Sørensen.

Læs også