60 landmænd var for nylig på det obligatoriske opfølgningskursus for fortsat at kunne anvende deres sprøjtecertifikat. På kurset påpegede planteavlskonsulent Ole Schou, VKST, at tomme dunke skal væk med det samme.
- Der står på dunken, at man blot skal tømme den og derefter grave den ned, fortæller planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST, mens han viser en ældre, tom alu-dunk med stort dødningehoved-etikette og navnet Dinoseb.
Vi er på opfølgningskursus for indehavere af sprøjtecertifikat hos VKST i Sorø, og dunken er naturligvis ment som udstilling af forældede regler for omgang med planteværnsmidler.
- Skulle der i dag ved et kontrolbesøg af Landbrugsstyrelsens folk vise sig en sådan dunk, koster det hurtigt 8.000 kroner.
- Og det gælder også for nyere midler, der måske blot har en for gammel etikette. Finder man flere midler i forskellige dunker bliver det hurtigt 16.000 kroner i bøde.
Tomme dunke fra ulovlige midler er nemlig lige så slemme som fyldte dunke.
- Så ikke noget med at samle tomme dunke i en pose til senere kørsel på genbrugspladsen. Få tomme dunke væk med det samme, lyder anbefalingen.
Kemi i rum
Det er også vigtigt, at der kun findes produkter til landbrugsanvendelse i det aflåste kemirum.
- Midler til brug i for eksempel haven skal derfor stå inde i stuehuset og ikke tælles med som kemi ude i kemirummet. For kommer der kontrol i kemirummet, så falder hammeren i det tilfælde, at havemidlet ikke er godkendt til landbrug, understreger Ole Schou.
Malingsrester, diesel til plæneklipper med videre må som sådan godt opbevares i det frostfrie, aflåste kemirum.
- Hovedsagen er, at man tydeligt kan se forskel på, hvad der er planteværnsmidler, og hvad der ikke er.
Fra kursusdeltagerne blev spurgt til opbevaring af midler til bekæmpelses af ukrudt på gårdspladser.
- I dag er det som bekendt ikke længere tilladt at bruge glyphosat eller andre herbicider til at sprøjte mod ukrudt på gårdspladser, omkring bygninger eller på andre befæstede arealer. Kun afbrænding eller mekanisk renholdelse kan der bekæmpes ukrudt med.
De midler, som man kan købe i byggemarkeder, med navnet Roundup på indeholder ikke glyphosat, men kun eddikesyre eller pelargonsyre.
Der er run på opfølgningskurser for sprøjteførere
Nye afstandskrav
Mange pesticider har i dag afstandskrav for anvendelse nær veje, stier, boliger, og alle tænkelige steder, hvor der kan færdes folk.
- Der gælder for eksempel en to meters afstand for glyphosat. Det er måske ikke kendt af alle, påpeger Ole Schou.
Hensigten med disse afstandskrav, der også kan være fem meter eller op til ti meter for et middel som Goltix, er at beskytte beboere og forbipasserende mod at blive eksponeret for pesticiderne. Dette afstandskrav kan ikke reduceres ved brug af afdriftsreducerende sprøjteteknik – som det kan være tilfældet til vandmiljø og paragraf 3-natur.
Opfølgningskurset er et krav hvert fjerde år, såfremt ens sprøjtecertifikat fortsat skal give lov til at købe og anvende planteværnsmidler.
Nye krav til sprøjtejournalen
-
I dag er det ret frit, hvordan man fører sin sprøjtejournal, når bare man opfylder en række fastlagte punkter og sprøjtejournalen udgør et samlet hele.
-
Fra 1. august 2025 kommer imidlertid en række nye krav til indhold i en sprøjtejournal. Der bliver også krav om at sprøjtejournalen skal være digital.
-
De nye krav er blandt andet angivelse af afgrødens vækststadium efter BBCH-skalaen, angivelse af sprøjtetidspunkt og oplysninger for hver enkelt mark og ikke som nu for hver afgrøde.
Kilde: Seges Innovation