Våd høst giver nu store udfordringer med ukrudt i øko-marker

Der er aktuelt store problemer med kvik og tidsler i økologiske marker. - Sørger man ikke for at komme problemet til livs, kan det blive en vedvarende udfordring, lyder det fra økologisk afdelingschef i Velas

- Det skal bremses nu, for ellers kan det blive svært at komme til bunds i, siger Peter Mejnertsen, som er økologichef i Velas.

Fordi høsten i år blev både våd og langtrukken, er der i mange økologiske marker store forekomster af kvik og tidsler. Vejrforholdene har simpelthen gjort det umuligt at komme i gang med bekæmpelsen af ukrudt.

- Vi ser marker, der er helt grønne af kvik og tidsler. Problemet er forværret i år på grund af det tørre forår, hvor afgrøderne ikke blev så kraftige og markerne mere åbne, hvorfor der har været mere lys til rodukrudt. Derfor fylder det mere i år end i et normalt år, siger han.

For sent med efterafgrøder

Fordi man mange steder er kommet for sent i gang med etablering af efterafgrøder, anbefaler Peter Mejnertsen, at man tyr til mere mekanisk bearbejdning af markerne, hvor reglerne tillader det.

- Udfordringen er, at når efterafgrøderne er etableret for sent, kan de ikke yde konkurrence over for tidsler eller kvik, påpeger Peter Mejnertsen.

- Hvis etableringen af efterafgrøder er sket for sent, eller det ikke har ordentligt fat, kan det være nødvendigt at stubharve i stedet for – og i hvert fald som minimum at forårspløje, siger Peter Mejnertsen.

Kvik og tidsler vokser ikke på samme måde, og derfor er der grund til at være opmærksom på, hvordan det udvikler sig.

- Modsat kvik, som vokser hele efteråret, går tidsler i dvale. Selvom man tror, at man har fået styr på tidslen, kan det godt ligge i dvale hen over vinteren og gemme sig under harvedybden. Derfor er det afgørende, at man ikke bliver fristet til at pløje før jul, men venter til foråret, hvis man har problemer med tidsler, siger Peter Mejnertsen.

Ingen udtørring

- Vi er i efteråret, hvor man ikke længere kan udtørre kvikken ved at harve og trække rødderne op, så solen kan udtørre det. Nu skal man i stedet harve, hver gang kvikken har to til fire blade, for der har den brugt energi på at etablere sig, og så vælter man den, så den skal bruge energi igen, siger Peter Mejnertsen.

Overvejer man vintersæd, skal man tænke sig om en ekstra gang, understreger økologichefen.

- Det er en dødssynd at så vintersæd i marker, hvor man har problemer med tidsler og kvik. Så får ukrudtet endnu bedre muligheder for at etablere sig, siger han.

I stedet er det bedste, man kan gøre, at lave en plan for bekæmpelsen af ukrudtet i 2024.

- Det skal være en plan, som inkluderer konkurrencestærke afgrøder, og så skal man have taget stilling til, hvordan man vil sætte ind efter høsten næste år, slutter Peter Mejnertsen.

Rodukrudt i økologiske marker

Sådan kan du sætte ind:

Forårspløjning

Kløvergræs som helårs grøn gødning

Tætte afgrøder – veletablerede afgrøder

Følge op med gode tætte efterafgrøder og stubharvning

Læs også