Svarer-udvalgets rapport om, hvordan man kan lave en CO2-afgift på landbruget, er endnu en gang udskudt. Nu forventes rapporten først klar i starten af februar næste år.
Den grønne omstilling af landbruget venter lige om hjørnet. Sådan har det lydt igennem længere tid, men fra politisk side har man afventet den rapport, som det såkaldte Svarer-udvalg skal aflevere til regeringen.
Det er kun en måned siden, formanden for udvalget, Michael Svarer, sagde til Effektivt Landbrug, at det var udvalgets plan at komme med rapporten ultimo efterår. Altså inden den 1. december.
Anbefalinger kan få hurtig klimaeffekt
Men sådan bliver det ikke, for rapporten er udskudt for anden gang. Nu forventes den først at være klar i den første uge af februar måned. Det oplyser Michael Svarer til Jyllands-Posten.
Den nye udskydelse bliver ikke vel modtaget af Signe Munk, der er klimaordfører hos SF.
- At få lavet en CO2-afgift for landbruget er en af de vigtigste beslutninger, der skal træffes på klimaets og miljøets vegne. En udsættelse betyder, at vi kommer senere i gang. Og det har klimaet ikke gavn af. Det bekymrer mig, siger hun til avisen.
En svær opgave
Grunden til de efterhånden mange forsinkelser af rapporten er ifølge Michael Svarer, at det har været en svær opgave at udforme afgiften indenfor det mandat, man har fået.
- Der har været mange ting i forhold til processen, blandt andet et tillægskommisorium. Men det primære har været, at det bare er rigtig svært det her. Der er jo ikke rigtig andre lande, der har afgifter på de biologiske processer, sagde Michael Svarer i sidste måned. :
- Så det vil sige, at vi har skullet starte fra bunden, både i forhold til hvordan man skal udforme en eventuel afgift, men også i forhold til hvad de forventede effekter vil være af de her afgifter. Det er jo sådan noget, vi skal se på. Hvis man laver en afgift, hvad kan man så forvente, at det har af konsekvenser, tilføjede han.
Også EU-lovgivning har spillet ind i udvalgets arbejde, fortalte Michael Svarer ved den lejlighed.
- Vi vil jo også gerne lave noget, der kan implementeres, og det vil sige, at man også skal tænke på, at hvis man gør noget, at det så er fysisk muligt, og må man i forhold til EU-lovgivning? Så den primære tidsrøver er kompleksiteten, sagde Michael Svarer.