Første gang nogensinde: Skal stimulere landbrugsudvikling

Landbrugets nye erhvervsfremmende ideer skal hjælpes godt på vej. Det er tanken bag et nyt samarbejde mellem Erhvervshus Midtjylland og Djursland Landboforening, der det første af sin art.

For første gang nogensinde har et erhvervshus og en landboforening indgået samarbejde om et pilotprojekt, som gerne skulle ende ud med at stimulere erhvervsudviklingen for landbrugserhvervet på Djursland.

- Erhvervshus Midtjylland har kun arbejdet meget lidt med det primære landbrug, men vi vil rigtig gerne tættere på landbrugserhvervet og i kontakt med nogle af de folk, som går rundt med nye ideer. Det håber vi, at samarbejdet med Djursland Landboforening kan være med til.

Sådan lyder det fra Niels Nørskov, som er projektleder hos Erhvervshus Midtjylland. Det var i første omgang Erhvervshus Midtjylland, som henvendte sig til Djursland Landboforening for en drøftelse af det nye pilotprojekt. Landets seks erhvervshuse er offentlige financierer og har til formål at støtte udviklingen og driften i erhvervsvirksomheder. Erhvervshusene tilbyder gratis sparring og vejledning og ikke mindst et blik ind i deres store netværk.

- Sidder man som landmand med en ide – eller er man måske allerede gået i gang, men ønsker at have en vejleder med på samme side af bordet, så kan man gratis kontakte mig, og så kan vi sparre i processen og inddrage vores netværk, hvor det ønskes, forklarer Niels Nørskov, som oprindeligt er uddannet agronom og har arbejdet som markedschef hos Seges. Desuden har han drevet egen virksomhed og er en erfaren projektleder fra både nationale og EU-projekter.

Tilbyder sparring og vejledning

Det nye pilotprojekt er et tilbud om sparring og vejledning til udvikling af virksomheder, både indenfor den primære landbrugsproduktion men også nicheproduktion. Det kunne være ønsket om selv at forarbejde det kød, som man producerer, eller ideen om at begynde at dyrke specialafgrøder som linser, urter eller andet.

Det kunne også være, at man ville lave en butik med vin, som man selv dyrker og producerer. I enkelte tilfælde kan der også være hjælp til tilskudsmuligheder.

- Vi kan helt konkret hjælpe med at lave en forretningsplan og få dannet et overblik. Det kan være rart at få nogle andre øjne på projektet i starten, men også i processen, for tingene skal kunne hænge sammen, og forretningen skal kunne løbe rundt.

Niels Nørskov bliver Erhvervshus Midtjyllands kontakt på Djursland, så det er ham, man får i røret, når man ringer og booker et møde. I starten af 2024 vil Djursland Landboforening arrangere et informationsmøde i landboforeningens lokaler i Følle, hvor Niels Nørskov kommer og fortæller meget mere om projektet og giver eksempler på virksomheder, som han har hjulpet godt i gang.

Læs også