Efter aftalekollaps: Gør klar til risikabel korneksport i Sortehavet

De første skibe er sejlet mod den ukrainske havneby Chornomorks for at eksportere korn ud af det krigshærgede land.

I sidste uge udløb det EU-støttede importforbud af korn og andre landbrugsvarer fra Ukraine til fem østeuropæiske lande, men både Polen, Slovakiet og Ungarn kvitterede straks ved at indføre deres egne forbud mod at åbne grænserne for afgrøder og andre varer fra det krigshærgede land. Landene tillader dog transit.

Det ser dog ikke ud til at stoppe ukrainerne i at kunne levere korn til blandt andet Asien og Afrika. Lørdag skrev det ukrainske nyhedsbureau Interfax, at to skibe, Aroyat og Resilient Africa, der sejler under flag fra den lille østat Palau i Stillehavet, var sejlet ind i Sortehavet. Ifølge Ukraines minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, anløb de to skibe havnen i Chrnormorsk, og var klar til at fragte 20.000 tons hvede til Asien og Afrika, skriver Meduza.

På trods af krigen med Rusland og de tusindvis af miner, der dækker både de besatte områder, men også nogle af de arealer, der blev befriet af Ukraine sidste år, har Ukraine skruet op for afgrødeproduktionen siden den russiske invasion.

Krig i Sortehavet

Samtidig har Ukraine rent militært angrebet russiske skibe i Sortehavet, og i sidste uge blev to krigsskibe og tre patruljebåde enten ødelagt eller stærkt beskadiget efter ukrainske droneangreb. Det har fået russerne til at trække nogle af deres skibe væk fra det vestlige Sortehavet mellem Ukraine, Krim og Rumænien, hvilket gør eksporten af korn mere sikkert.

Måneden har ellers budt på flere initiativer for at få mere klare forhold omkring korneksporten. For små 14 dage siden mødtes prædicenterne for Tyrkiet og Rusland, Erdogan og Putin, men trods flere timers forhandlinger ville Rusland ikke genoptage kornaftalen. Fra russisk side kræver man en ophævelse af vestlige banksanktioner mod Rusland samt en åbning for import af handelsgødning fra Rusland.

Den seneste tids uro er sket i kølvandet på den opsagte aftale, der tillod Ukraine at eksportere korn ud gennem Sortehavet mod at lade forsendelserne blive inspiceret af blandt andet russiske myndigheder.

Læs også