Trods langvarige forhandlinger: Ingen løsning på polsk blokade nu

Polske landmænd blokerer fortsat for transit af ukrainske landbrugsprodukter, og det begynder at gå ud over det krigshærgede lands økonomi.

Den 27. marts blev der afholdt et møde i den polske hovedstad, Warszawa mellem polske og ukrainske landbrugsorganisationer og politikere. Mødet skulle hjælpe til med at løse op for den fastlåste situation ved seks grænseovergange mellem de to lande, der har været blokeret af polske landmænd siden årsskiftet.

Men trods timelange forhandlinger lykkedes det ikke for parterne at finde en holdbar løsning på problemerne, primært grænseblokaden.

Til gengæld vil forhandlingerne fortsætte i den kommende tid. Det fortæller Andriy Dykun, der er formand for Ukraines Landbrugsråd.

- Repræsentanter for de specialiserede sammenslutninger og ministerierne i de to lande vil drøfte eksport af sukker næste uge. Og den 5.-6. april vil den trilaterale arbejdsgruppe Ukraine-Litauen-Polen mødes i Vilnius for at drøfte eksport af hindbær, siger han.

Skarp kritik af viceminister

Dykun kritiserer i samme omfang den polske vicelandbrugsminister, Michal Kolodziejczak. Ifølge den ukrainske landbrugsformand var viceministerens opførsel på mødet utilstedeligt.

- Uforklarlig og utilstrækkelig adfærd, nervøs reaktion under hele forhandlingsprocessen, råben af mødedeltagerne og konstant næsegnidning. Sådan en holdning over for gæsterne vækkede tvivl om mandens ønske om at løse problemer, som er smertefulde for begge lande, lyder det fra Andriy Dykun, der fortsætter:

- Hans aggression, destruktive tilgang og konstante forsøg på at underminere aftaler under ministermøder kan have en negativ indvirkning på yderligere samarbejde mellem de to lande, siger landbrugsformanden.

Ved konferencen var der også direkte forhandlinger mellem den polske premierminister, Donald Tusk, og hans ukrainske kollega, Denys Sjmyhal om sagen. Og det skulle ifølge den polske side have givet fremskridt.

- Vi ser på gode løsninger for begge sider omkring landbruget. Vi er rykket et skridt tættere, lød det fra Tusk efter mødet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den polske blokade er dårligt nyt for Ukraines krigshærgede økonomi. Ifølge Euromaidan-pressebureauet vil blokaden koste Ukraines statskasse 160 millioner dollars alene i marts måned.

Læs også